She is only two and a half for such a little while

Mine bedste barsels-tips

Af og til opdager jeg indlæg, der har ligget som kladder i ret lang tid. Som for eksempel råskitsen til dette, der blev skrevet, mens jeg min barsel med E sang på sidste vers. I foråret 2016. (Indsæt selv emoji-aben der holder sig for øjnene!)

Jeg blev mindet om det af en snak jeg overhørte på mit job forleden mellem to højgravide kvinder. Kommende førstegangsfødende. Kommende førstegangsmødre. Om det dér barsel og hvor meget tid man får og hvad man egentlig skal gå til og deltage i. Derfor vil jeg dele mine barsels-tips, og så kan man plukke i dem så lidt eller meget, man har lyst til. Forskellige kvinder har nemlig (sjovt nok) forskellige behov, og min hovedpointe – det allervæsentligste råd, jeg kan give – er at være tro mod dig selv.

En lille disclaimer: Jeg har elsket at være på barsel – både med K og med E, selvom det var to ret forskellige oplevelser. At trække stikket fra arbejdsliv og hellige mig boblen derhjemme. At lære at være nogens mor. Jeg har aldrig oplevet at være ensom på barsel eller mangle input. Der er andre, der har det helt anderledes, og så vil mit råd være at opsøge det, der giver dig energi. Om det er en læsegruppe, et aftenskolekursus, måske nogle timer om ugen på dit job, ligesindedes selskab – whatever. Det er dit ansvar, synes jeg, at mærke efter, hvad der er rigtigt for dig. Når det er sagt, så synes jeg oprigtigt, det er en styrke at kunne træde i baggrunden og lade noget andet være vigtigere end sig selv i en periode. At kunne trække vejret helt ned i maven og indrette sit liv sådan, at man bedst muligt tager vare på det lille menneske, man har skabt og hvis trivsel man har ansvaret for. Vi har masser af tid til at nå karrierer og veninder og alt det andet efter vores barsel. Det lille år, som rigtig mange er på barsel, er hurtigt overstået i det store billede. Og ja. Jeg ved absolut godt, at aftener med tigersprings- og/eller kolikbabyer kan være de længste i verden og føles som om de aldrig slutter. Det gør de. (Heldigvis!) Min pointe er, at det kan være en hjælp at rette blikket ud mod et større perspektiv, når man står midt i noget af alt det, der kan være opslidende og hårdt i livet med en lille baby.

lillesøster^^I løbet af et eneste øjeblik går de fra at være så små og helt nye til at være 2,5 og så næsten 6 og skolebørn. I retrospekt går en hel barsel alt, alt for hurtigt!

Det bedste ved at være på barsel

… har været at have tid. For ikke så mange årtier siden var barselsperioden 3 måneder. Med alt vi nu ved om det førsproglige barns tilknytning synes jeg, det er så uendeligt vigtigt, at vi i dag her i Danmark har muligheden for næsten et års barsel. Egentlig gad jeg godt svenske tilstande, så der er også plads til forbedring. Ikke mindst min første barsel, hvor stort set alting kunne planlægges efter K’s søvn. Når man er på barsel som flergangsmor, er tiden ikke ens egen i helt samme grad. Der er et andet barn, der skal spise, sove, i børnehave og have kram og tid og nærvær. Derfor har barselstimerne alene med E været så meget desto mere dyrebare. Jeg elsker at have tid til ingenting. Til at ligge i sengen og ae bløde babykinder og til at nusse rundt hjemme uden nogen agenda. Tid til at lære det nye væsen at kende.

Mere tid til det store barn også – for når man ikke skal passe et arbejde ude af huset kan dagen planlægges anderledes frit.

Det er også en fordel at kunne sove en formiddagslur sammen med baby, hvis natten (igen!) har været urolig og søvnen alt for afbrudt. Den slags luksus kan man ikke tage sig på kontoret selvom det kan være nødvendigt. Mine børn sover ikke igennem før de er omkring 2,5-3 år, så for mit vedkommende kunne barselsperioden godt afstemmes med det!

Mine vigtigste erfaringer under barsel

Jeg lærte at give slip. På planlægning og på forventninger og på trangen til at nå det hele. Især under anden barsel med E. Jeg trives bedst, når der ikke er for meget rod, men det var langt fra hver dag, jeg gad at bruge tid på at vaske op og rydde op. Alting er faser og rytmen er i konstant forandring med et lille barn, så for mig har det givet bedst mening ikke at have faste forventninger om sovetidspunkter, men i stedet at holde øje med signalerne. For amning, for søvn, for stimulering.

Jeg lærte, at børn godt kan falde i søvn på flere end en måde. At man godt kan ændre det, der er blevet en rutine, og som ikke fungerer længere for dig. K nægtede og nægtede og nægtede at falde i søvn, og hun sov som regel 20 minutter ad gangen. I de første 7 måneder af min barsel gik jeg med barnevognen i timevis hver eneste dag for at hun skulle sove. Da det blev rigtig vinter med kulde og slud orkede jeg ikke mere. Og så lærte hun at sove uden at blive trillet afsted. Det tog lidt tid og en vis indsats, men så fungerede det og jeg fik så meget mere frihed (og markant mindre kolde fødder, hænder og kinder!)

Gode råd til andre barslende

Som skrevet allerøverst. Det er DIN barsel, og du ved bedst, hvad du trives med. Holder du allermest af at tulle rundt i dit eget (og babys) selskab, så gør endelig det! Der er ingen regler for, at man SKAL gå i mødregruppe (det kunne jeg personligt godt have undværet både første og anden gang), til babysvømning eller babysang eller babyrytmik.

Faktisk vil jeg give det råd, at du skal overveje ikke at tilmelde dig noget. For det er så fjollet at bruge en masse penge på noget, hvor baby sover halvdelen af gangene, når du skal afsted. Og endnu mere fjollet at vække en sovende baby, så man kan komme afsted til eksempelvis rytmik med et barn, der ikke fik sovet nok. Når det er sagt, så havde jeg ret stor glæde af at følge efterfødselsholdet på APA i min første barsel. Kvinder, som jeg havde lært at kende, mens vi var gravide, var et trygt og fint rum til at være i mens vi alle famlede rundt for at lære, hvordan man er nogens mor.

Der er en del muligheder for drop-in aktiviteter, som jeg synes giver god mening. Legestuer, babysang etc, hvor man kommer hvis og når dagsformen er til det. Så spilder man hverken penge eller tid på fastlagte ugentlige hold.

Er træning vigtigt for dig, så er der helt sikkert et mor/baby-hold et sted i dit nærområde. Et træningsmiljø, der tager hensyn til en post-partum krop og som har plads til at du kan amme, pusle og give baby opmærksomhed i løbet af træningen.

Holder du af at hænge ud med andre mødre/babyer? Så tilvælg enten SSP’ens mødregruppetilbud eller skab din egen mødregruppe ved at finde med-barslende på Facebook eller Instagram.

Er det intellektuel stimuli, du savner? Så kan du sikkert deltage i en læseklub et sted eller engagere dig frivilligt i noget – eller tage på museum. Faktisk er museer smaddergode at besøge med babyer. Der er som regel ret stille og roligt, så baby kan tage en lur mens du tanker op på kulturelle stimuli. Og selv ret små babyer kan få noget ud af kunsten. Farver og mønstre er spændende for de små øjne. Nu er jeg ret miljøskadet, men begge piger havde deres første museumsbesøg inden for de første 14 dage af deres liv. Bevares, de sov igennem det hele begge to, men for moderen var det en fornøjelse.

Savner du ikke rigtig noget? Så omfavn det! Nyd at bruge tiden hjemme med dit barn og det nærvær, som det rummer, når man ikke har nogen planer. Det er ikke spild af tid. Slet ikke! Det er en vigtig investering i babys trygge tilknytning til dig.

… og hvis du ikke har lyst til at sove, hver gang baby sover, så sørg for altid at have en god bog/et strikketøj/en god serie/en blog inden for rækkevidde.

Gør din barsel til din (og babys). Find det indhold, der gør dig til en glad mor og baby til en glad baby. Uandet hvad det måtte være <3

8 kommentarer

 • Birgitte

  Ih et dejligt indlæg:) nu glæder jeg mig endnu mere til jeg skal på barsel om et par måneder. Min eneste tilføjelse ville være, at barsel også er noget man kan lære – jeg har elsket mine barsler, men jeg kan sagtens mærke, at jeg har et mere realistisk forhold til barsel nu, hvor jeg venter nr 3. Jeg holdt feks ‘kun’ 10 mdr med barn br 1, men 14 mdr anden gang og skal også det denne gang – det kan man jo ikke vide første gang, at man har lyst til. (Eller omvendt, hvis man vil gøre det kortere anden gang)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tak <3 Og tillykke! Dét kan jeg godt forstå, du glæder dig til. Og du har helt og aldeles ret. Man lærer en hel del om sig selv undervejs. Det er nok også meget sundt for de fleste <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Dejligt indlæg 🙂

  Noget der virkelig fungerede for mig under min 2. barsel, var dagligt at give mig selv 1/2 – 1 time, som bare var mig-tid. Når min dreng sov formiddagslur, lavede jeg en god kop kaffe, ristede brød og et blødkogt æg, som jeg spiste i sofaen, mens jeg så et afsnit af en eller anden serie. Det var SÅ godt givet ud, hver dag at have noget MIG-tid, som IKKE måtte bruges på noget praktisk. Det gav mig overskud til efterfølgende at klare alt det praktiske, og ikke mindst overskud til mine to små børn.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Absolut! At sætte tid af til sig selv er så godt givet ud! Og det er rigtig sjovt, at du nævner det, for jeg har faktisk en kladde liggende (også fra 2016!) hvor arbejdstitlen er ‘me-time på barsel’ 🙂 Måske skulle jeg også støve det af og skrive færdig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Virkelig fint indlæg, og hvor har du ret. Selvom det også er hårdt arbejde, synes jeg også barsel var en luksus, når baby sov (hvis man har en baby, der gør sig i dét). Som Line skriver det, praktiserede jeg også ofte at få tanket op på mig-tid-kontoen inden de praktiske gøremål, hvilket bare var så godt givet ud.
  Nu venter jeg barn nummer to, og jeg glæder mig på en helt anden måde til barsel, nu hvor jeg har prøvet at få en hverdag med job, hente-bringe, madlavning etc. til at hænge sammen. Det kan virkelig være et hamsterhjul!
  Ps. Der kommer en virkelig træls reklame fra Nemlig.com, når man går ind på din blog (i hvert fald via computer), som ikke rigtigt er til at få væk igen 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Man lærer virkelig at sætte pris på roen, når der soves. Uanset om det er 20 minutter eller halvanden time.

   Hvor er det sjovt, I begge tager fat i det med at sætte tid af til sig selv! Lige præcis det er der også et kladde-indlæg om fra 2016, hvis arbejdsskitse er ‘me-time på barsel’. Måske jeg også skulle få støvet det af.

   Tak for heads up med reklamen. Den tager jeg videre til tech/annonce-folkene.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er saa sjovt, hvor forskelligt det er fra mor til mor. Isaer i forhold til moedregruppe osv – jeg havde ogsaa hoert fra flere, der hurtigt havde opgivet moedregruppe og regnede egentlig ikke med at det ville vaere noget for mig. Heldigvis besluttede jeg mig for at proeve det af – man kan jo altid hoppe fra igen. For mig var moedregruppen noget af det bedste ved barslen, og jeg har stadig kontakt med flere derfra, selvom vi nu er flyttet til USA. Jeg tror, mit raad til andre foerstegangsmoedre ogsaa vil vaere at give det meste en chance, og saa maerke efter, om det er noget, man vil 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det er nemlig så individuelt, og derfor tænker jeg også det er ekstra vigtigt at man husker at tænke sig om og gøre det, man faktisk har LYST til i stedet for noget, man gør, fordi man synes man bør eller fordi det ‘gør de andre’.

   Hvor dejligt at høre at din mødregruppe blev så fin <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

She is only two and a half for such a little while