• Caroline Jacobsen
 • Triplets of Copenhagen *
 • Fit Mom
 • Østfronten
 • ···
Billig og fin påskepynt: DIY

En rigtig dreng?

For ikke så længe siden postede en veninde en status på Facebook, som jeg blev rigtig ked af. På hendes og hendes skønne drengs vegne. Han elsker nemlig farven lilla – og synes, det er megasejt at have langt hår. Hvad skulle der nu være galt med det? Intet. Absolut intet, hvis du spørger mig. En masse, hvis du spørger dele af vores køns-fikserede samfund, der har så svært ved ikke at kunne få alle til at passe ind i de ‘rigtige’ og uhyggeligt trange kasser.

Moderen beskriver en episode på en togtur, hvor en 5-årig dreng nærmest får et hysterisk anfald, fordi han slet ikke kan godtage, at hendes dreng i lilla termodragt er en dreng. Og jeg bliver simpelthen så ked af det på alles vegne, når jeg læser eller oplever sådan noget. For det er synd for den dreng, der elsker lilla, når nogen anfægter hans ‘ret’ til at gå i, hvad han har lyst til. Det er synd for den dreng, der ikke har lært at rumme forskellighed. Og det er synd for samfundet, hvis vi ikke kan give plads til hinanden – til at vi kan blive de hele, dejlige, mangefacetterede mennesker, vi er født som. Det er så fattigt.

Jeg er så glad over, at der ikke gøres forskel på piger og drenge i VHD. Alle kan danse rundt i glitrende kjoler og skørter, alle kan lege med biler og bolde, alle kan lave lækker legemad (løg-smoothie bliver ofte tilbudt de voksne ved bordet?!?) og alle kan pusle om og lege med dukkerne. Hvis et barn har et stykke nyt, fint tøj på – eller bare noget tøj, de er særligt vilde med – så bliver det fremhævet. Det er heldigvis ikke kun pigerne, der bliver bemærket, når de viser tøj frem.

Bean har mildest talt en sparsom hårpragt. Og fordi hun ikke partout er i kjoler eller stereotypt feminine farver, bliver hun ikke sjældent opfattet som en dreng. Hun er for lille til at forstå det endnu, men jeg ville sådan ønske, at vi alle sammen blev bedre til at opfatte børn som børn og ikke som deres køn. Jeg har en lille pige, der er vild med danseskørter og kysser og nusser om sine yndlingsbamser. Men hun elsker tog, store maskiner og at tumle vildt. Hun vælger grøn neglelak frem for lyserød. Er hun også forkert?

NEJ! Hun er bare sig selv. Og det vil jeg gøre alt i min magt til at give hende lov til at være. Det er samfundet, der er forkert. Det samfund, der pinedød VIL definere køn og roller allerede før fødslen – jeg var ved at brække mig over udvalget af lyserødt og lyseblåt, da jeg ventede Bean.

Skulle vi ikke øve os i at give plads til mange måder at være på. Og særligt plads til mange måder at være barn på? Så hverken pigen, der hellere vil klatre rundt i legestativet og drengen, der hellere vil indrette Barbies hus, nogensinde skal føle sig forkerte.

 photo 9777a88e-e0b5-4e9b-ab6f-e459725c0230_zps7110ef20.png

“Let me ask you a question. Do boys grow up to be fathers?” They all said yes. I asked, “Do fathers hold their babies?” They all said yes. “Do fathers change diapers?” They all said yes. “Do fathers love their babies?” They were all looking at me now -slightly confused, definitely challenged. I then asked, “So why can’t a boy play with a doll?” #gender (lånt fra Women’s Rights News)

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

12 kommentarer

 • Mai-Britt

  Hørt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor forfærdeligt!
  -Hvor er det bare vigtigt at lade børn være børn og støtte dem i det de er. Også det at drenge kan lide lilla og nogle piger vil have kort hår.
  Det er ikke i de ydre ting kønsidentiteten ligger, men de indre.

  Læs evt nogle af mine tanker om køn/dreng/pige her:
  http://blog.fashionmom.dk/2013/11/kns-identitet.html

  Mvh Cecilie
  http://blog.fashionmom.dk/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tak for input – kigger lige forbi og læser med. Og ja; det er rigtig ærgerligt, at børn ikke bare kan være sig selv.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ej what!!! Enig i at det var synd for begge drenge… Gad vide hvordan den forvirrede (hysteriske) drengs forældre reagerede der! Nejnejnej! Mht tøj, synes jeg faktisk det er lidt svært… Men min dreng er også kun 8 måneder gammel og har selv sagt ikke en mening selv endnu. Jeg tager bare mig selv i igen og igen at købe blåt, grønt og gråt, fordi tøjet til børn i den her alder er meget kønsopdelt. Der er blonder og polkaprikker til pigerne i lyserøde, lilla og røde farver… Og så er der striber og prints til drengene. Sådan lidt groft sagt. Har tit tænkt på at give ham noget knapt så drenget på, men så får man bare mange kommentarer à la “sikke en sød lille pige du har”, og hvis man så retter vedkommende, bliver de ofte forlegne. Og det er der jo ingen grund til at dyrke. Nå, jeg ved ikke om jeg havde en pointe, MEN, evigspændende og ikke mindst relevant debat! Børn er jo børn, som du siger!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det er en hel industri det kønsopdelte børneunivers – men går man 30 år tilbage, så markedet helt anderledes ud. Det er en relativt moderne opfindelse at piger = lyserødt og drenge = blåt. Og jeg skal være den første til at indrømme, at jeg er ved at dø over, hvor sødt noget af pigetøjet er – men Bean har altså også sager fra drengeafdelingen, og i virkeligheden (nu bliver det radikalt!) er det vel ligemeget, om de er piger eller drenge. Så længe de er så små, og inden de selv bliver opmærksomme på de fysiske forskelle. Gå med det tøj og udstyr og legetøj, du har lyst til. Og skid højt og flot på, om andre bliver forlegne af at gætte en babys køn forkert. Det kan simpelthen ikke være dit ansvar eller problem.
   Tak for input.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karenj

  Åh hvor har du bare ret! Det er simpelthen så trist når snæversyn får lov til at skabe mobning og mindreværd. Jeg læste om en dreng i USA som forsøgte at tage sit eget liv, ved at hænge sig!!! Det gjorde han fordi han elsker at lege med my little pony og blev drillet uafladeligt med det. Hvor har vi forældre altså et stort ansvar, både overfor vores egne børn, men også overfor det vi hører andre børn sige og gøre

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det er så trist, og så uretfærdigt. Sikken en forfærdelig historie. Det er et kæmpe voksen-ansvar at lade børn være dem, de er – og lære at rumme hinandens forskelligheder.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hørt! Hvorfor, kan man ikke købe børnetøj i andre farver end nuancer af lyserød og lyseblå? ( sådan groft sagt) 😉 og hvorfor bliver folk ved med at bruge udtrykket “han er en rigtig dreng, høhø”? Jeg hader når folk siger det om min dreng , for hvis han nu ikke gjorde det de synes er karakteristisk for en “rigtig dreng”, ville han så være forkert? …. Og jeg kunne blive ved…. Øv, hvorfor skal alle ned i snævre kønskasser!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Præcis, præcis og mere præcis. Jeg bliver altså også ret rasende indeni, når udtrykkene ‘en RIGTIG…’ bruges om enten piger eller drenge. Det er simpelthen for fattigt, at der kun er en måde at være dreng, pige, mand, kvinde, dansk, rumvæsen, etc. på.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har en søn på 5 som går i pink, når det passer ham, og JA sådan skal DET være. OG hans kammerater har lært at sådan er det bare, fordi vi og de i børnehaven har støttet op om det. Og da han en dag havde tænkt grundigt over hvad han ville være, når han blev stor var svaret: Jeg vil bare gerne være far! Andre gange er det alt muligt andet (i dag er det byplanlægger ;-). Det er vigtigt i IKKE putter vores børn i kasser.
  🙂 Rikke

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Billig og fin påskepynt: DIY