Lego go home

Om at tage julen op til revision

Vi er landet på Østerbro igen efter en lille uges rundtur i det danske land. Det har været hyggeligt og dejligt, vi har spist og drukket, fået skønne og skøre gaver og det hele har været… overvældende.

Ikke mindst for Bean, og for andet år i træk tog vi afsted på juleferie med en frisk lille pige, og er kommet hjem med en smattet og småsløj en af slagsen.

Derfor har vi taget julen op til revision, Kæreste og mig. Ikke julen som sådan, for den vil vi mægtig gerne blive ved med at fejre. Men måden, vi fejrer den på, skal gentænkes.

Fra og med næste år bliver vi et sted alle juledagene. Al den rejsen frem og tilbage fra landsdel til landsdel og mellem diverse hold bedsteforældre er mest af alt et voksenbehov (selvom Bean også synes, det er skønt at blive feteret).

Det er for hårdt at skulle starte forfra med putningen, fordi den er gået helt i skuddermudder efter at have sovet det ene og det andet sted. For hårdt for Bean at forholde sig til ikke bare ‘julen’ og alle de mærkelige ting, der følger med den, men også nye omgivelser og ansigter og diverse festivitas. For hårdt for forældrene ikke at sove, fordi alle indtrykkene bearbejdes om natten i det lille hoved.

Kære bedsteforældre og familie – som jeg ved, læser med her – det har på ingen måde noget med jer at gøre. Både vi og Bean elsker at tilbringe tid med jer, og I er helt fantastiske med vores lille pige. Det er kombinationen af det hele, der er for meget.

 photo DSC_0100_zps06d42281.jpg

Jeg har så mange fine billeder fra juledagene – de skal nok blive vist, men for nu må I nøjes med en Bean, der er svært begejstret for gaven i rosa tyl fra Moster ‘Meemee’

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook eller via Bloglovin’

8 kommentarer

 • Hvor jeg dog forstår jeres beslutning Stine! Jeg tog selv samme beslutning efter vores første jul som forældre. Det var desværre ikke så nemt at forstå og respektere for alle, hvilket var rigtig ærgerligt. Men det er en beslutning jeg er så glad for! Glædelig jul og godt nytår 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Jeg var også klar til at blive hjemme i år, men Kæreste havde mest lyst til at gøre det som vi ‘plejer’ – næste år! Jeg håber, der er bred forståelse over hele linjen. Mine forældre gjorde det samme, da de fik mig – og Kærestes familie er ikke just traditionalister.

   Glædelig jul til dig også 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lou

  Sjovt nok har vi bestemt os for nøjagtig det samme. Vi var afsted fra den 22. – 26. hvor vi sov tre forskellige steder… Næste år bliver vi hjemme 🙂 Så må folk komme til os!
  Jeg synes næsten de lange køreture var de værste, som så lavede rav i middagsluren..

  Glæder mig til at se jeres julebilleder 🙂

  Kh Lou

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Puha – vi var væk d. 22-27, men sov trods alt kun 2 steder. Det er bare for meget. Jeg var heller ikke vild med rejserne før vi fik Bean – så NU skal det være.

   Vi timede køreturene, så de ikke karambolerede med luren – men det er bare ikke optimalt med alle de forandringer i rytmen for små mennesker.

   Kh, Stine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • sofie

  Jeg kan godt se din pointe – men jeg synes samtidig også, at det er pisse ærgerligt (… og hånden på hjertet, en smule egoistisk), at unge familier vælger at “tage” julen og sige, at det skal SKAL være på deres præmisser og skal holdes hjemme? Måske fordi jeg oplever det med min svoger og svigerinde, der tror, at blot fordi de har fået børn, så skal alt foregå efter børnenes sovetidspunkter etc, og nu holder de jul hjemme indtil de dør. Jamen… hvad så når andre får børn?! Så kommer ens børn aldrig til at holde jule med kusiner og fætre etc?

  Nogle gange er det bare som om, at unge forældre ikke kan se udover deres egen næsetip mht til hele (!) familiens behov, som om deres guldklumper trumfer alt andet? Jamen, jeg bliver sikkert også sådan, når jeg får børn, men det er også utroligt presset at være på den anden side af den konstellation – hvor der pludseligt skal ændres i alt, blot fordi der er kommet et barn til verdenen. Ens forældre kunne sagtens få det hele til at gå op så alle fætre og kusiner holdt jul sammen ( i hvert fald i min familie !), så mon ikke den slags kan fungere for den næste generation? Igen, ikke en kritik af din situation, men blot et opråb fra den anden side af det hele, der måske synes, at det hele er lidt hysterisk mht til sovetidspunkter osv 😛

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tak for en rigtig fin kommentar, som jeg har tænkt en masse over.

   Jeg har siden jeg var ganske lille holdt jul kernefamilie-style med bare mine forældre, min søster og min farmor (af og til plus mormor). Det valgte mine forældre, fordi hyggen for os var og er at kunne holde jul på vores præmisser. Uden hensyn til 20 andres forventninger og forhåbninger.

   Kærestes familie bor i samme by (eller, det gjorde de i al fald igennem hele hans barndom og ungdom), og det gør julelogistikken noget enklere. Med små børn betyder det enormt meget med rutiner – i al fald, hvis julen skal være hyggelig for alle. Børns spise- og sovetider ER vigtige, hvis man ønsker at de skal være til at have med at gøre. Ingen synes, det er hyggeligt, med overtrætte, dødsultne unger, der klatrer op og ned ad væggene. Og stressede forældre til selvsamme børn. I en periode er det derfor ret væsentligt, at de får ro til at sove, nogenlunde faste rammer og mad, når de plejer. Det er ikke hysterisk, men common sense i børneland. Børnene er dem, der bliver hysteriske;) Det betyder bestemt ikke, at det skal være sådan altid. Lidt større børn kan bedre behovs-udsætte, og dermed passe i skabelonen for en ‘almindelig’ juleaften.

   Mon ikke også, der blev ændret lidt på julerutinerne i ‘gamle dage’, mens der var små børn?

   I øvrigt handler det på ingen måde om, at vi partout bare skal være os selv i juledagene – vi tager bare teten og inviterer hjem til os. Stedet for afholdelse af julen skifter med generationerne, og nu er det blevet vores tur.

   Jeg håber, det giver mening i forhold til din situation på den ‘anden side’ 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Og ved du hvad, det føles så godt med sådan en jul!

  Sidste år var vi godt nok ikke så mange steder, men vi var af sted rigtig mange dage i træk, og vi blev alle tre fuldstændig smadrede og kunne nok have nydt julen noget mere. I år fik vi planlagt et rigtig godt “program”, sådan at vi kun var af sted to dage i træk (og sov hjemme om natten), og dernæst havde vi en “hviledag”, og så kunne vi tage to dage mere. Det betød, at vi havde en dag til slappe af i, inden det store “ræs” skulle i gang igen, og at vi derfor kunne nyde de forskellige omgange juletamtam en del mere.

  Vi er så så heldige, at vores familier ikke er spredt ud over så mange landsdele, så kan godt se jeres logistiske problem. Håber Kæreste bliver overbevist til næste år.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Logistikken har en masse at sige, og jeg tror også, det hele ville være meget mere overskueligt, hvis vi kunne komme HJEM og sove. Kæreste er helt sikkert overbevist om en anderledes jul næste år.

   Det lyder som en rigtig god plan, I havde lagt.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Lego go home