Eksperternes bud på julens vin – og en konkurrence om julens smukkeste kort
[PSST! Scroll ned under billederne og find konkurrencen dernede!]
Jeg har vist kort nævnt det tidligere. Vi har siden maj haft en lokal vinpusher, som er helt igennem skøn. Der er et nøje udvalg af smukke og gode vine, og Trøffelsvins motto er ‘Drink Less – Drink Better’. Jeg kunne ikke være mere enig. De dage, hvor armene røg i vejret over at fredagsbaren på uni havde tre juleøl for 10 kr (i april) var sjove, bevares (og af og til et udtryk for en mindre god dømmekraft), men er for længst ovre. Jeg drikker ikke meget og ikke ofte, så når jeg endelig åbner en flaske – hvad enten det er øl eller vin eller snaps for den sags skyld – så skal det være ordentligt.
Forleden var jeg forbi Trøffelsvin for at lære mere om, hvad vi (og I) skal vælge at servere til julemiddagen. Nogle siger, at den fede, krydrede danske julemad har bedst af øl, men let’s face it. Det ER bare mere festligt at sidde med en smuk, rubinrød væske i elegante vinglas end at knappe en (nok så god) øl op. Vi serverede i øvrigt Trøffelsvins ‘Mulled Wine’ til julestuen, og hold nu op, den var god. Underspillet krydret – og helt uden den lidt beske smag som traditionel gløgg ellers godt kan få. En flaske med krydderier koster 89,- og jeg lover det er det værd.
Katrine, der er den ene halvdel af Trøffelsvin, er dygtig til at forklare hvilke typer vin, du skal vælge til hvilken slags mad og anledning – og jeg elsker den intime stemning i butikken. Du er velkommen uanset om du ved alt, der er at vide om vin eller om du (som jeg) er en glad amatør, og du får seriøs men absolut usnobbet vejledning. Jeg kan KUN anbefale et besøg (eller flere) på Nordre Frihavnsgade hos Trøffelsvin. Og så laver Katrine i øvrigt noget helt vildt skøn grafik, som du kan vinde lidt af – hvis du altså læser med til slut.
Hvilke retningslinjer skal man holde sig til, hvis man vil have en rødvin, der matcher julemaden?
Det kan være fristende at gå efter de helt kraftige vine, men vi anbefaler, at du holder dig fra den helt tunge ende. Det kan maden ikke bære. Vinen skal have smag og fylde, men det skal ikke være for voldsomt. Den gode julevin skal have en balance med lidt syre og lidt sødme. Generelt skal man holde sig fra Beaujolais og svage Pinot Noir’er. Krydrede, spanske vine er heller ikke godt til julemad.
Hvilken vin skal man vælge, hvis man spiser flæskesteg til jul?
En ‘Fitou’ (169,-) fra Domaine Jones (en kvindelig, engelsk vinindkøber, der med stor succes har købt sit eget vinhus og producerer rigtig gode vine) eller en ‘Jones Red’ (138,-) fra samme hus er gode bud på vinen til grisen.’ En Zinfandel med en vis sødme vil også fungere fint til gris. For eksempel ‘Nanna’s Short Cake’ [red: med det sødeste label, jeg længe har set] (138,-) eller ‘Pound & Pound’ fra vinhuset Barrel 27 (298,-).
Vi har altid fået and hos mine forældre. Hvilke vine er gode til juleand?
En australsk Shiraz – ‘The Verdict’ (198,-) – vil fungere rigtig godt til anden. Ellers er en Bordeaux-blend fra Californien som ‘My Essential Cabernet’ (159,-) en god ‘andevin’. En syrah som ‘Right Hand Man’ fra Barrel 27 (138,-) vil også fungere godt. Og så har vi netop fået en oplagt julevin fra Washington State hjem.
I år skal vi både have and og flæsk – kan man finde en vin, der går til begge dele?
Ja, det er absolut muligt. Domaine Jones-vinene, både Fitou’en og Jones Red, kan gå til begge slags kød, og Barrel 27’s syrah er absolut også en mulighed.
Rødvin spiller ikke så godt sammen med en sød dessert som den traditionelle risalamande. Hvad er oplagt at drikke, når vi når dertil?
Fynske Cold Hand Winery har et stykke tid produceret rigtig gode æblevine, og har nu udvidet produktionen til også at omfatte bl.a. kirsebærvinen, ‘Prunus – Nigra’ (240,-). Du skal ikke lade sig afskrække af, at det er kirsebærvin, for vi er milevidt fra det søde, klistrede stads, vi kender! Den her vin har en rig, intens duft og smag, der folder sig ud i munden. [Det kan jeg så absolut stå inde for. Jeg fik nemlig en smagsprøve, og hold nu op, hvor er det en fantastisk drik. Fuldtonet kirsebærduft som havde du hele hovedet nede i sensommeren, og en rund, blød smag. Mmm.] Hvis du ikke når at drikke hele flasken til risalamanden er den også rigtig god til et ostebord – særligt til blåskimmeloste.
I øvrigt anbefaler Katrine absolut Cold Hand Winerys æblevin til nytårets kransekage. Ifølge hende er det som at bide i et sprødt, friskplukket æble – og hvis kirsebærvinen er en indikator for kvaliteten, så tror jeg absolut på damen. Champagne og sød marcipan er smagsmæssigt ikke et godt match, så Katrine foreslår at drikke nytårsboblerne til maden i stedet. Jeg er helt ombord med det koncept!
Du kan læse lidt mere om alle de røde vine HER
Og SÅ til konkurrencen. Katrine laver noget rigtig skøn grafik, og jeg har forelsket mig helt i hendes lækre julekort. Du kan vinde 3 valgfri kort, så du kan sende en julehilsen til dine allervigtigste mennesker. Eller bare beholde dem og hænge på væggen (hvilket jeg er stærkt fristet til selv!)
Jeg trækker en vinder d. 17.12., og du deltager ved at like Trøffelsvin på Facebook og så skrive i en kommentar her, hvem der skal have et smukt julekort fra dig <3
Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram
Jeg er vild med navnet Trøffelsvinet.. :).
Jeg ville sende et julekort til min lillesøster – hun bor i Japan med sin kæreste pt. og han har lige friet – så et ægte håndskrevet kort er vist på sin plads..
Glædelig jul, og tak for tippet med julevinen.