Flyverdragter til klatremus og et spørgsmål til jer

Eksperternes bud på julens vin – og en konkurrence om julens smukkeste kort

[PSST! Scroll ned under billederne og find konkurrencen dernede!]

Jeg har vist kort nævnt det tidligere. Vi har siden maj haft en lokal vinpusher, som er helt igennem skøn. Der er et nøje udvalg af smukke og gode vine, og Trøffelsvins motto er ‘Drink Less – Drink Better’. Jeg kunne ikke være mere enig. De dage, hvor armene røg i vejret over at fredagsbaren på uni havde tre juleøl for 10 kr (i april) var sjove, bevares (og af og til et udtryk for en mindre god dømmekraft), men er for længst ovre. Jeg drikker ikke meget og ikke ofte, så når jeg endelig åbner en flaske – hvad enten det er øl eller vin eller snaps for den sags skyld – så skal det være ordentligt.

Forleden var jeg forbi Trøffelsvin for at lære mere om, hvad vi (og I) skal vælge at servere til julemiddagen. Nogle siger, at den fede, krydrede danske julemad har bedst af øl, men let’s face it. Det ER bare mere festligt at sidde med en smuk, rubinrød væske i elegante vinglas end at knappe en (nok så god) øl op. Vi serverede i øvrigt Trøffelsvins ‘Mulled Wine’ til julestuen, og hold nu op, den var god. Underspillet krydret – og helt uden den lidt beske smag som traditionel gløgg ellers godt kan få. En flaske med krydderier koster 89,- og jeg lover det er det værd.

Katrine, der er den ene halvdel af Trøffelsvin, er dygtig til at forklare hvilke typer vin, du skal vælge til hvilken slags mad og anledning – og jeg elsker den intime stemning i butikken. Du er velkommen uanset om du ved alt, der er at vide om vin eller om du (som jeg) er en glad amatør, og du får seriøs men absolut usnobbet vejledning. Jeg kan KUN anbefale et besøg (eller flere) på Nordre Frihavnsgade hos Trøffelsvin. Og så laver Katrine i øvrigt noget helt vildt skøn grafik, som du kan vinde lidt af – hvis du altså læser med til slut.

Hvilke retningslinjer skal man holde sig til, hvis man vil have en rødvin, der matcher julemaden?
Det kan være fristende at gå efter de helt kraftige vine, men vi anbefaler, at du holder dig fra den helt tunge ende. Det kan maden ikke bære. Vinen skal have smag og fylde, men det skal ikke være for voldsomt. Den gode julevin skal have en balance med lidt syre og lidt sødme. Generelt skal man holde sig fra Beaujolais og svage Pinot Noir’er. Krydrede, spanske vine er heller ikke godt til julemad.

Hvilken vin skal man vælge, hvis man spiser flæskesteg til jul?
En ‘Fitou’ (169,-) fra Domaine Jones (en kvindelig, engelsk vinindkøber, der med stor succes har købt sit eget vinhus og producerer rigtig gode vine) eller en ‘Jones Red’ (138,-) fra samme hus er gode bud på vinen til grisen.’ En Zinfandel med en vis sødme vil også fungere fint til gris. For eksempel ‘Nanna’s Short Cake’ [red: med det sødeste label, jeg længe har set] (138,-) eller ‘Pound & Pound’ fra vinhuset Barrel 27 (298,-).

Vi har altid fået and hos mine forældre. Hvilke vine er gode til juleand?
En australsk Shiraz – ‘The Verdict’ (198,-) – vil fungere rigtig godt til anden. Ellers er en Bordeaux-blend fra Californien som ‘My Essential Cabernet’ (159,-) en god ‘andevin’. En syrah som ‘Right Hand Man’ fra Barrel 27 (138,-) vil også fungere godt. Og så har vi netop fået en oplagt julevin fra Washington State hjem.

I år skal vi både have and og flæsk – kan man finde en vin, der går til begge dele?
Ja, det er absolut muligt. Domaine Jones-vinene, både Fitou’en og Jones Red, kan gå til begge slags kød, og Barrel 27’s syrah er absolut også en mulighed.

Rødvin spiller ikke så godt sammen med en sød dessert som den traditionelle risalamande. Hvad er oplagt at drikke, når vi når dertil?
Fynske Cold Hand Winery har et stykke tid produceret rigtig gode æblevine, og har nu udvidet produktionen til også at omfatte bl.a. kirsebærvinen, ‘Prunus – Nigra’ (240,-). Du skal ikke lade sig afskrække af, at det er kirsebærvin, for vi er milevidt fra det søde, klistrede stads, vi kender! Den her vin har en rig, intens duft og smag, der folder sig ud i munden. [Det kan jeg så absolut stå inde for. Jeg fik nemlig en smagsprøve, og hold nu op, hvor er det en fantastisk drik. Fuldtonet kirsebærduft som havde du hele hovedet nede i sensommeren, og en rund, blød smag. Mmm.] Hvis du ikke når at drikke hele flasken til risalamanden er den også rigtig god til et ostebord – særligt til blåskimmeloste.

 photo DSC_0104_zps88ba6749.jpg
 photo DSC_0105_zps883eabdd.jpg
 photo DSC_0109_zps63d04561.jpg
 photo DSC_0116_zps40fa51c1.jpg
 photo DSC_0118_zpsaa1b68e9.jpg
 photo DSC_0120_zpsb3625bd4.jpg
 photo DSC_0119_zps5771bcaf.jpg
 photo DSC_0114_zps86200c4d.jpg

I øvrigt anbefaler Katrine absolut Cold Hand Winerys æblevin til nytårets kransekage. Ifølge hende er det som at bide i et sprødt, friskplukket æble – og hvis kirsebærvinen er en indikator for kvaliteten, så tror jeg absolut på damen. Champagne og sød marcipan er smagsmæssigt ikke et godt match, så Katrine foreslår at drikke nytårsboblerne til maden i stedet. Jeg er helt ombord med det koncept!

Du kan læse lidt mere om alle de røde vine HER

Og SÅ til konkurrencen. Katrine laver noget rigtig skøn grafik, og jeg har forelsket mig helt i hendes lækre julekort. Du kan vinde 3 valgfri kort, så du kan sende en julehilsen til dine allervigtigste mennesker. Eller bare beholde dem og hænge på væggen (hvilket jeg er stærkt fristet til selv!)

Jeg trækker en vinder d. 17.12., og du deltager ved at like Trøffelsvin på Facebook og så skrive i en kommentar her, hvem der skal have et smukt julekort fra dig <3

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

7 kommentarer

 • Miatilda A.

  Jeg er vild med navnet Trøffelsvinet.. :).
  Jeg ville sende et julekort til min lillesøster – hun bor i Japan med sin kæreste pt. og han har lige friet – så et ægte håndskrevet kort er vist på sin plads..
  Glædelig jul, og tak for tippet med julevinen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Randi

  Jeg vil skrive et smukt kort til min rigtig gode veninde, som altid selv laver smukke hjemmegjorte kort, og som i det hele taget hjælper til med alt, hvad end det er at sy en pung når den game svigter, lave vikle da jeg fik baby eller en god snak over et glas rødvin eller gløgg. Og så til et par andre gode mennesker.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anita Kring

  Lyder som en dejlig butik. Jeg ville sende bogtyven-kortet til min søster og så se, om hun ikke skulle have bogen i julegave.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina Hauris

  Jeg vil skrive et julekort til mine to søde veninder samt et til min kærestes forældre 🙂 glædelig jul 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åse Lejbølle

  Min gode veninde skal have et smukt julekort fra mig – fordi jeg holder så meget af hende.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Jeg ville sende et kort til min søde gamle far, der har det lidt svært og ikke er så god til det med mange mennesker, så han holder jul alene. (mod min anbefaling naturligvis)
  Men jeg ved at inderst inde elsker julen og ville sende det fine grinchen kort til ham 🙂 Glædelig jul!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Daniella Lind

  Det skal min kære farmor. Hun nyder sådan at få post. Hun har virkelig været der for mig altid, og er netop blevet oldemor for første gang og er bare så stolt.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Flyverdragter til klatremus og et spørgsmål til jer