Mini-Frida Kahlo og storesøster in spe

Om tilvalg, fravalg og eget ansvar i graviditeten

Det bliver lidt teksttungt det her, men det er et emne, der ligger mig meget på sinde. Dette med, at det ikke er sundhedssystemet, men dig, som gravid, der har ret til at definere og bestemme hvilke tilbud, du ønsker at gøre brug af i løbet af de omkring 40 uger, en normal graviditet varer. Langt de fleste af os (mig selv inklusive) går troligt til de planlagte besøg hos læge og jordemoder i de dertil afsatte uger igennem graviditeten. Nogle har desuden ekstra konsultationer eller scanninger. Jeg fik eksempelvis tre ekstra vækstscanninger med K, fordi de evigt skiftende jordemødre syntes, hun var lige lovlig lille. Hvis den samme jordemoder havde fulgt mavens og babys udvikling gennem hele graviditeten, havde det sandsynligvis forholdt sig anderledes. K voksede og fulgte sin egen kurve så nydeligt igennem hele graviditeten. Hun lå en lille smule under gennemsnittet, omend hele tiden inden for normalområdet, og jeg tænker ærligt talt i bagklogskabens ulideligt klare lys, at jeg havde været bedre undt uden de bekymringer, de ekstra scanninger medførte.

Denne gang har jeg gjort mig lidt flere tanker om de forskellige tilbud i graviditeten. Det gjorde jeg egentlig også sidst, men jeg tog alligevel til alle planlagte besøg. Autoritetstro omkring læger og sundhedsvæsen er printet ind i mange af os, og ofte er der gode grunde til de forskellige tilbud i sundhedsvæsnet. Når det omhandler graviditet og fødsler er det dog ret væsentligt at huske på, at det hele er tilbud. Ikke krav. Hverken lægebesøg, scanninger, jordemoderforløb, igangsættelse eller noget som helst andet er noget, du har pligt til at deltage i. Det er en god idé at have fagfolk på sidelinjen til at følge dig igennem din graviditet og holde øje med at alt er som det skal være – men det er dig selv, der har ret til at vælge til og fra.

Første lægeundersøgelse

Første lægeundersøgelse tidligt i graviditeten er vel mest af alt en formalitet, der får dig ind i svangresystemet. På den måde er du ligesom registreret som gravid og dermed med de rettigheder, der følger med sådan en status. Det er et greencard ind i svangreforløbet – og nok i virkeligheden lidt svært at komme udenom. Her spørger lægen også indtil forskellige forhold i dit liv, arbejde mv., der kan have indflydelse på graviditeten og det videre forløb. Det giver mening at få det på plads og eventuelt skræddersy et forløb herudfra.

Scanninger

Scanningerne er med det formål at se, om dit barn udvikler sig normalt og sundt (og hvor mange fostre, der er!) men de er tilvalg. Ikke nødvendigheder. Og man scanner ikke for hyggens skyld i sundhedsvæsnet. Det er ikke for at give dig mulighed for at se hjertet eller kende kønnet og se en sød lille næse i profil. Jeg har tilvalgt scanninger i uge 12 og 20 alle tre gange. Dels fordi det for mig er en uvurderlig tryghed at se et lille hjerteblink i uge 12, og dels fordi det særligt for Jonas har været vigtigt at kende kønnet i forhold til at danne bånd med det ufødte barn fra uge 20. Yderligere scanninger kan desuden give mening, hvis der er medicinske årsager eller hvis der er en historik hos moderen, der fordrer det. Eksempelvis hos en kvinde, der har mistet flere gange og som derfor kan have behov for ekstra tryghedsscanninger.

Jeg har som nævnt også været til ekstra vækstscanninger med K, men de gav mere ondt i maven og klamme håndflader end noget andet. I dag, med erfaringen som tredjegangsgravid, ville jeg have takket pænt nej, fordi jeg med alle tre børn har kunnet mærke tydeligt liv hver eneste dag fra uge 16 eller 17 – og fordi jeg har kunnet konstatere, at maven kontinuerligt voksede og sparkene blev kraftigere. Jeg købte desuden en tidlig tryghedsscanning med K i privat regi, simpelthen fordi jeg ingen symptomer havde og var så bekymret for, om alt var ok – og med E, fordi vi ønskede at dele nyheden med vores nærmeste, som vi skulle fejre juleaften med, mens jeg kun var 8 uger henne.

Til gengæld ville jeg aldrig tilvælge og tilkøbe ekstra scanninger senere i graviditeten for ‘sjov’ – hverken 2D eller 3D-scanninger. Ikke mindst fordi noget forskning indikerer at bl.a. rotter kan føle smerte ved ultralyd. Ultralyd kan desuden give vævsskader, hvis det gives for længe mod samme område*. I stedet bruger jeg min krop og de signaler, den giver, som indikation for babys trivsel. Jeg kan godt vente til fødslen med at se det lillebitte ansigt og fingre og tæer i virkeligheden frem for på et halvgrynet billede.

Jordemoderbesøg

Jordemoderbesøgene har for mig mest af alt været hyggesnak og formaliteter som at tjekke urin og måle maven/lytte til baby med træstetoskop. Der giver god mening at have en jordemoder til at følge med og notere udviklingen i journalen og ikke mindst til at tale bekymringer, overvejelser og tanker igennem med, så man som gravid ikke er angst eller utryg i forbindelse med sin kommende fødsel eller tiden efter. Jordemoderen (og lægen) kan også være rigtig vigtige i forbindelse med den unormale graviditet eller den sårbare gravide, der har behov for at tale bestemte forhold igennem og få ekstra omsorg. Jeg (læs: min krop) har været og er ret god til at være gravid, og jeg har ingen traumatisk bagage, og jeg har aldrig været utryg eller nervøs for at føde, så jeg har ikke det store behov for besøgene udover det fornuftige i at blive holdt lidt øje med undervejs.

I øvrigt blev både Jonas og jeg voldsomt skuffede af det allerførste jordemoderbesøg tilbage i 2011, hvor vi blev mødt af en noget syrlig jordemodervikar med armene over kors, der virkelig ikke kunne være mere uinteresseret i os. Der er rigtig mange dygtige, empatiske jordemødre, men for mig har besøgene i løbet af mine graviditeter aldrig været den store aha-oplevelse eller fornemmelse af at klikke med den jordemoder, jeg sad overfor. Jonas har da heller ikke været med mere end den ene, første gang.

Ambivalens og (måske) overflødige lægebesøg

Lægebesøgene har jeg det noget mere ambivalent ved, og jeg må indrømme, at jeg overvejer helt at droppe ‘uge 25’-besøget denne gang. Jeg har det godt. Baby er livlig, jeg har ikke taget voldsomt meget på og har ingen øvrige gener. Naturligvis er jeg lidt blødere i konturerne her lidt over halvvejs i graviditeten end jeg var før, men sådan har jeg også set ud de andre gange. Desuden er der planlagt et jordemoderbesøg omkring uge 28, og hvis jeg bliver utilpas eller utryg forinden, kontakter jeg naturligvis læge eller jordemoder. Jeg føler ærligt talt, det vil være spild af min og lægens tid (og skatteyder-penge) at kigge forbi for 10 minutters konsultation og en sludder for en sladder i uge 25. Jeg skal bare lige have gjort op med mig selv, hvor autoritetstro jeg egentlig er – og her er jeres input og erfaringer absolut velkomne. Nedenstående er, hvad det offentlige skriver om 25-ugers undersøgelsen. Jeg tænker, det er ret overflødigt for mig og i al fald ikke umiddelbart noget, der ikke kan vente i knap 3 uger.

Du bliver målt og vejet, og dit blodtryk kontrolleres. Lægen undersøger livmoderens størrelse. Du bliver spurgt om, hvordan det går med graviditeten og din dagligdag.

Aktive tilvalg – fødselsforberedelse, doulaer og private jordemødre

Til gengæld synes jeg, at et vigtigt tilvalg er fødselsforberedelse. Der er mange former, og det gælder om at vælge den, der giver mening for den enkelte. Jeg havde kæmpe glæde af APA-kurset til min første graviditet – både fordi der var så megen reel information, viden og konkrete øvelser og teknikker til ve-mestring og fordi det gav mig et fællesskab med andre gravide, som blev til en uformel mødregruppe. Kurser hos Smertefri Fødsel og flere andre steder kan også give den slags viden og teknikker. Det vigtige er ikke så meget hvordan du er forberedt og har strategier at arbejde med. Det vigtige er, at du ER forberedt. Det offentlige yder ikke fødselsforberedelse. Det er ikke i offentligt regi du lærer at trække vejret hensigtsmæssigt eller hvilke stillinger, der kan være lindrende eller hjælpsomme undervejs i fødslen. Her er man nødt til at have penge op ad lommen, men så kan man til gengæld også få det, som man vil.

Der er også muligheden for at købe sig til en personlig fødselshjælper eller jordemoder i det private. De privatpraktiserende doulaer og jordemødre, jeg især har mødt igennem mit job, har været nogle af de mest dedikerede mennesker, og fælles for den slags ydelser er, at hovedopgaven er at møde og støtte dig præcis hvor du er. Her kan du vælge præcis det menneske, du er på bølgelængde med, og der er evidens for, at fødsler med doualer eller kendt jordemoder er bedre fødsler, simpelthen fordi den fødende er mere tryg og fordi der er en bedre fornemmelse for, hvad der er gavnligt i løbet af fødslen. Det er en service, der ikke altid er tid og råd til i det offentlige, uagtet at jordemødre også her gerne ville yde den.

Jeg synes, man som gravid har et stort ansvar for at skabe de rammer, der giver mening og tryghed for en selv. Både i løbet af graviditeten og under fødslen, uanset hvad de måtte være. Der er fagpersoner og et system, der kan og skal bistå og yde vejledning og støtte, men det er dig selv, der har ansvaret for at sætte dig ind i de tilbud og rettigheder, du har, og at forberede dig til fødslen. Det er din graviditet, din krop, din fødsel – ikke sundhedssystemets. Oddsene for at få en god fødselsoplevelse stiger markant, når den fødende er forberedt, har strategier for smertehåndtering og føler sig tryg og hørt. Når det er sagt, så har enhver gravid og fødende kvinde, der har taget et oplyst og velinformeret valg, ret til at blive støttet og respekteret i det valg.

skaermbillede-2016-09-29-kl-2-39-45-pm

 

*Om debatten om eventuelle skader ved ultralyd læs fx HER og  HER hvor også nedenstående citat er fra:

“It might be all right in adults,” says Dr Meire, “but the developing embryo is, I think, more sensitive to ultrasound. Levels which are being used on human embryos are the same as the ones that have been shown to damage rats and mice.”

14 kommentarer

 • Jeg venter mit tredje barn og jeg har faktisk netop fravalgt lægebesøg i uge 25. Jeg har nøjagtig samme tanker omkring besøget som dig, og har ligeså et jordemoderbesøg i uge 28. Hvis der skulle opstå den mindste bekymring inden da, vil jeg dog slet ikke tøve med at handle 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Hvor hyggeligt! Og hvor sjovt at læse, at vi er flere med samme tanker omkring dette lægebesøg. Og ja. Naturligvis kontakter man de relevante sundheds-personer, hvis man bliver utryg eller har et behov for det imellem 25. og 28. uge <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Jeg er enig i mange af dine overvejelser.

  Jeg er ikke specielt autoritetstro og har skippet flere både lægebesøg og jordemoderundersøgelser i begge mine graviditeter. Det er så fint at tilbuddet er der og det synes jeg det skal blive ved med at være. Jeg har bare haft det fint med at sige nej tak når jeg følte det var spild af alles tid.
  Særligt her i København hvor det for mit vedkommende har været en ny jordemoder hver gang og det har føltes som upersonlig og ligegyldig kontrol.
  Det er fint lige at blive tjekket for blærebetændelse osv en gang imellem – jeg ville ønske man kunne købe et hjemme-kit så man lige kunne tjekke det selv 🙂

  Scanningerne i uge 12 og 20 har jeg takket ja til og det har for mig været vigtigt at prioritere – har også fået en enkelt selvbetalt tryghedsscanning.

  Er det egentlig anderledes når man er 3. gangsgravid? Eller er det samme tilbud som ved 2. graviditet?
  Som du skriver er der jo ingen tvang, og jeg håber lidt at de pressede jordemødre som jeg har undladt at møde hos (har selvfølgelig aflyst/undladt at booke i forvejen) har kunnet bruge tiden på nogen der havde brug for det – eller en velfortjent pause 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tak for det input – det er nemlig vigtigt at tilbuddene er der, og man skal absolut tage imod dem, hvis man har behov for det. Og ja. Hvis det var et fortløbende forløb med samme en eller to jordemødre så gav det mere mening.

   Tilbuddene er i øvrigt de helt samme i 3. graviditet som i 2.

   Jeg tænker også, at den tid, jeg undlader at optage kan bruges på mere vigtige opgaver hos læge og jordemoder. Måske endda ekstra 10 minutter til en, der har brug for den tid.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Monica

   Man kan købe sticks på apoteket til at tjekke urinen med. De er knald dyre, men så kan man tjeķke derhjemme ind imellem.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   GOOD TO KNOW! Sådan nogle skal jeg fluks have mig. Tak.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • S

  Jeg kan så godt følge dig. Med de ekstra scanninger og også lægebesøgene. Jeg var jo tvillingegravid anden gang og da mine to piger er enæggede blev jeg fulgt med scanninger hver 14 dag. I en periode hver uge. Og pigerne vågnede hver gang de blev scannet. Så noget må der da ske i de scanninger. Jeg valgte også lægebesøgene fra med twinsene. Jeg var jo til kontrol en milliard gange (og det var virkelig en dejlig tryghed når alle siger en tvillingegraviditet er en risiko graviditet og er er stor sandsynlighed for der er et og andet der kan gå galt undervejs..) så det gav tryghed men også som du selv skriver det var med fugtige håndflader jeg gik derind. For hvad nu hvis… heldigvis gik jeg tiden ud. Men jeg ville have ønsket jeg kunne ha nydt graviditeten lidt mere for frygten for at miste dem eller de blev meget forntidligt født var der næsten hele graviditeten igennem… dejligt med dine tanker på emnet!
  Nyd den anden halvdel af graviditeten 🙂 kh S.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det kan jeg virkelig også godt forstå – I var jo i den grad dækket ind af undersøgelser! Og ja. Det er en blandet tryghed, de scanninger <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Kan sagtens forstå dine overvejelser. Har selv tre børn og været igennem hele rumlen. Jeg synes nu stadig man skal overveje grundigt at gå til kontroller og tjek der er planlagt. Ved lægekontrollen i uge 25 undersøges man også for bla. svangerskabsforgiftning som kan være med vage symptomer eller helt symptomløst. Det giver god mening også selvom det er 3. graviditet. Jeg har selv på nogle punkter følt mig erfaren og skråsikker på graviditet, børn og amning. Og selvom det var 3. gang var der stadig overraskelser og ting som jeg overså eller negligerede i min nye afslappede stil. Nå det er sagt sker der sikkert ikke spor ved at hoppe over😃

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Jeg kan sagtens følge dig, og det er også derfor, jeg skriver om at det er en ansvar man vælger at tage på sig. Derfor vil jeg bestemt også kontakte læge eller jordemoder hvis jeg føler mig usikker, men som jeg har det lige nu og som baby vokser og er livlig, så springer jeg over denne gang.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie S

  Rigtig fint indlæg med gode pointer! Fødselsforberedelse var så godt for mig/os. Blev meget klogere, meget tryggere og mere sikker i mine valg – og det betød at fødslen gik meget nemmere, fordi jeg vidste, hvad jeg gerne ville, og det gjorde min mand også. Det var vildt godt for os som førstegangsforældre. Og så mødte vi forresten nogle skønne mennesker, som vi stadig holder kontakt med. Penge givet virkelig godt ud.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tak <3 Jeg er helt enig i dine betragtninger om fødselsforberedelse – for sin egen og for sin partners skyld er der tryghed i at kunne nogle strategier og teknikker og have viden om fødslens forløb og faser.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er enig.
  Jeg er dog meget usikker på det fødselsforberedelse. Jeg nåede ikke det de kalder forberedelse i det offentlige, det der oplæg, sidst, fordi jeg fik kejsersnit og gik i gang før oplægget (man er vel ikke i god tid).
  Jeg var til info-møde hos MamaProfylax, men vi syntes ikke det var lige os..
  Og jeg synes det er svært, hvad man skal undersøge så… Smertefri fødsel lyder lidt vel poppet i mit hoved 😳 men der er jo masser af tilbud, hvis man vil og kan betale 😃

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Haha – ja, nogle gange når man bare ikke hvad man havde planlagt. Altså. Jeg vil til enhver tid sige, at forberedelse er guld værd. Det er så forskelligt hvilken type man er til – hvor fakta-præget eller (forstå mig ret) moder jord-agtigt det skal være. Men at have teknikker og viden om hvilke faser der er i en fødsel og redskaber til at håndtere dem – især åndedrætsøvelser – er uvurderligt. Så kan det ende et andet sted end man regnede med (fx i et kejsersnit) men jeg synes bestemt også at forberedelse giver tryghed og ro for ens partner. Ligesom man ville forberede sig til en eksamen eller en stor fysisk præstation som fx maraton. Smertefri fødsel er en catchy titel, og det er ikke en forberedelse, der lover at man svæver igennem. Derimod er der fokus på, at der er en stor forskel på opfattelsen af hårdt fysisk arbejde (fx veer) og decideret smerte. En ve kan være begge dele afhængigt af hvordan man i sind og især i krop og med afspænding møder den.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mini-Frida Kahlo og storesøster in spe