Pinselykke

Hvorfor jeg med vilje ikke svarer på spørgsmålet “Hvornår har du termin?”

Når man er gravid – og særligt i takt med at maven bliver sværere at overse – er det et af de hyppigste spørgsmål, de fleste bliver stillet.

Med Bean sagde jeg bare datoen, når folk spurgte. Ikke mindst fordi hun var berammet til at ankomme på præcis den dag, Jonas og jeg mødte hinanden dengang for nu 6 år siden, og vi begge syntes, at det var lige dele romantisk og hyggeligt. Så valgte damen imidlertid en anden dag som fødselsdag, og det var fint. Ikke mindst fordi hun kom et par dage FØR min termin, så jeg slap for 14 dage EFTER terminen med konstante spørgsmål om, hvorvidt jeg NU var gået i fødsel.

Denne gang er jeg med vilje vag i spyttet – med enkelte undtagelser, naturligvis. Det er ret relevant sådan i arbejdsøjemed, fordi der jo er nogle regler for barsel og så’en, og naturligvis ved både min læge, jordemoder, chef og Jonas (og hans leder) hvilken (relativt arbitrær) dato, der er listen i vandrejournalen som min og babys due date.

Hvorfor, spørger du måske? Hvorfor ikke bare sige datoen – er det ikke noget mærkeligt hemmelighedskræmmeri (ikke mindst for en blogger, der blotlægger relativt store dele af sit liv i øvrigt)? Well, fordi en terminsdato er et kvalificeret skøn, og jeg orker simpelthen ikke at skulle forklare over for mig selv og alverden, hvorfor baby ikke kommer PRÆCIS på den dag, hvis nu dette barn først tænker, det er klar et par uger senere. En graviditet varer i gennemsnit 266 dage. I gennemsnit, peoples. Det betyder som bekendt, at langt de fleste graviditeter enten er lidt kortere eller længere. Børn født mellem fulde 37 og fulde 42 uger er alle født til terminen – og det vil sige, at den reelle terminsperiode ikke er en dag, men reelt 5 uger.

Derfor får I ikke den ‘rigtige’ dato fra mig. I stedet væver jeg og svarer ‘i begyndelsen af august’, når jeg bliver spurgt. Jeg regner nemlig med, at baby selv har tænkt sig at vælge den fødselsdag, hvor det lille menneskes instinkt og min krop i samråd bliver enige om, at de har færdiggjort arbejdet med at udvikle et liv fra to celler til en fuldt funktionsdygtig organisme.

Det dér med kønnet? Vi kender det godt, men det bliver altså også ved med at være vores ‘hemmelighed’, tror jeg. Måske. Det kan også være at jeg kommer til at afsløre mig selv, når jeg får tid til krea-sysler på strikkepinde og symaskine, når der om ikke alt for længe er barsel i farvandet.

happy-due-date

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

6 kommentarer

 • Begge gange rådede min læge mig faktisk bare til at sige januar/marts. Fortalte dog alligevel datoen, men har været så heldig at føde henholdsvis 8 og 2 dage før termin 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det tror jeg aldrig, jeg har hørt om at nogen læge rådede til – men det er da et virkeligt godt råd 🙂 Og ja, når man føder inden for terminen, men lidt før, så når man aldrig til det dér punkt, hvor folks spørgsmål går en på nerverne 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Det er sjovt – denne gang siger jeg faktisk også bare “i oktober” uden at have tænkt nærmere over hvorfor… Datoen er ca midt i måneden, så chancerne burde være gode 🙂 Måske er det bare ikke så vigtigt denne anden gang – fokus ligger jo hovedsagligt hos det barn, der allerede er her. Og a pro po det og dine tidligere indlæg om din selvstændige og grænsesøgende datter, så bor der også sådan en her på to et halvt, og det været så rart at høre om din og jeres måder at håndtere det på. Det er bare ikke de dejligste dage, men på den positive note synes jeg faktisk, at vi her er blevet bedre til at være konsekvente og tydelige som følge af det. Det fungerer klart bedst for hende. Nå det blev langt og et helt forkert sted 🙂 Rigtig god aften til jer

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tusind tak for den fine kommentar! Og du har helt ret – man lærer virkeligt meget af de hårde perioder. Både om sig selv (på godt og ondt!) og om at være forælder.

   Jamen, i oktober er jo lige præcis din termin, når det forholder sig sådan 🙂 Sjovt som den præcise dato også bliver mindre ‘vigtig’ her anden gang for mit vedkommende.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Rørende enig i din pointe omkring ikke at være så nøjagtig med terminsdatoen, det er vel de færreste gravide der synes det er sjovt at gå ud over terminsdatoen og så ovenikøbet blive tæppebombarderet med beskeder fra folk der vil vide om baby er kommet endnu.. Elsker tegneserien i øvrigt :joy:

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Pinselykke