• Caroline Jacobsen
 • Triplets of Copenhagen
 • Fit Mom
 • Østfronten
 • ···
Og dog går livet videre

Når virkeligheden rammer (og en teaser)

Jeg tror, det for alvor er gået op for Bean, at det her børnehave-halløj er for alvor. Det er ikke bare noget vi leger og et eksperiment imellem et par uger i dagplejen. De sidste par dage har det været en rigtig træls opgave at få tøj på og komme ud ad døren.

Bean vågner glad og i strålende humør, spiser, får tøj på – men så snart overtøjet skal på bliver det en langtrukken proces, der involverer tovtrækkeri, svinkeærinder og – moderhjertet bløder – udsagnet ‘Jeg vil blive hjemme hos dig. Jeg vil ikke i børnehave’

Hun bliver ked af det og har slet ikke lyst til at tage afsted, men når vi er ude ad døren og på cyklen, er der ingen mishagsytringer. I morges var det imidlertid også en lang afsked fra børnehaven og til sidst en voksen, der aktivt måtte træde til og hjælpe med at finde en aktivitet. Ellers har hun faktisk selv fundet noget at lave og næsten haft for travlt til at sige farvel til mig.

Det går godt i børnehaven. Det gør det. Bedre end forventet faktisk. Hun leger (men har vist endnu ikke fundet nogle rigtig gode legekammerater og bedsteveninden fra dagplejen er på ferie denne uge), spiser (meget!) og elsker tid på legepladsen. Til gengæld sover hun ikke middagslur, så det er en helt kvæstet lille pige, jeg henter 6 timer efter aflevering. Eftermiddagene er derfor dedikeret til ingenting. Til kram, afslapning, tv og spil på iPadden. Til at koble af og ikke forholde sig til noget som helst.

Jeg tænker, det er en overgang indtil den nye virkelighed for alvor har bundfældet sig og er blevet til almindelig hverdag. Det gør det imidlertid ikke mindre hårdt at skulle aflevere et barn, der mest af alt har lyst til at være hjemme og sammen med mig – i stedet for at forholde sig til sin nye virkelighed og konstant være i højeste gear.

 photo DSC_0010_zpslnw74ujw.jpg
 photo DSC_0002_zps6v2xbgxi.jpg
 photo DSC_0001_zps6jb7qxz2.jpg
 photo DSC_0013_zpshap0tgnw.jpg

– hvilket leder mig videre til en afslutning. Jeg har slet ikke fortalt om sidste dag i dagplejen. Som var tårevædet (for moderens vedkommende!) og overvældende for barnet. Det er der nu ikke noget at sige til, for de havde fejret fastelavn om formiddagen, så der var sket rigeligt allerede inden alle forældre dukkede op for at sende de to store piger godt afsted. Det krævede et kram og et kram mere. Lige indtil det tidspunkt, hvor Bean skulle stå op på bænken og lade alle andre klappe og synge til hende. SÅ var damen i sit es og solede sig i opmærksomheden.

Det var et rigtig godt farvel. Pædagogerne havde samlet en bog med malerier og fotografier af alle de små venner – og vi fik barnets bog med også med beskrivelser af udviklingstrin og samlede billeder af Bean (og venner) fra de sidste knap 2 år. Der var bagt bolle-damer med glasur og vi fik afleveret breve, små gaver til pædagogerne, der har passet så vidunderligt godt på hende. Til stedet og til alle fremtidige børn dernede havde vi købt en Ælling fra bObles, og den blev taget i brug med det samme. I samråd med Bolette, der er kvinden bag bObles, fandt jeg frem til Ællingen som et af de bedste tumlemøbler i en institution, der både har kravletyper på 9 måneder og små børn på knap 3 år. (Men altså. Der er jo ikke nogen af tumlemøblerne, der er dårlige løsninger)

Så var der den dér teaser: faste læsere vil vide, at søvn har været et tema på Østfronten nærmest siden Bean blev født. Eller måske rettere manglen på søvn. I morgen kan du tune ind på Go’ Aften Danmark kl. 19 og se Jonas og mig fortælle om vores erfaringer, vores strategier og se en minifilm om, hvordan en putning som hovedregel foregår hjemme hos os. Ses vi?

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

11 kommentarer

 • Hmmm, det er ikke altid nemt med det børnehaveopstart. Så mange nye indtryk og ting at forholde sig til. Det er ikke nemt, selvom man er sej pige på snart 3 år. Kan godt forstå det niver lidt i moderhjertet, når hun er ked. Husker det kun alt for godt selv.

  Om halvanden uge kommer turen til vores nummer to med børnehaveopstart, og jeg er også ret spændt.

  Det lyder som et rigtigt fint farvel med dagplejen – den lyder jo intet mindre end fantastisk!

  Og så skal jeg da klart huske at se Godaften Danmark i morgen 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Ja, det er ikke de sjoveste faser. Det ER en fantastisk dagpleje. Jeg kan ikke anbefale dem nok – hverken som sted eller som institutionstype generelt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Du kan tro, vi ses 😉
  Vi håber, det bare er en lidt hård fase, I skal igennem inden Bean for alvor blomstrer som børnehavebarn. Men uf hvor er den slags overvejelser og bekymringer hårde. Her står de stadig på; Penny er glad ved afleveringen men kan have dage med nul overskud hvor de andre børn knap må gå forbi hende, og dagplejemor helst skal være ved hendes side. Det er ikke ret sjovt at høre om, for det ligger ret langt fra den Penny, jeg kender…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Jeg tror også, det er en fase – men puha, hvor ville jeg ønske at jeg var studerende eller på dagpenge (eller barsel) pt., så vi bare kunne tage en slapperdag eller to om ugen. Nul-overskudsdage kan alle have. Men dejligt, at der er en dagplejemor, der kan se og honorere hendes behov. Det har vi været vanvittigt glade for i flerbørnsdagplejen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Glæder mig til at se jeres indslag i aften 🙂 Og hvor er jeg altså tosset med de der krøller som Bean er i besiddelse af 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Ja, de er ret skønne 🙂 Hvad syntes du om det? Jeg har ikke selv set det endnu…

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Caroline

   Skønt, – men hende der eksperten, altså? Hende havde jeg godt nok ikke meget tilovers for.. Synes faktisk hun var rigtig ubehagelig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Erika

  Hej
  Jeg så desværre ikke udsendelsen selv, men du er nu blevet lidt af en heltinde i facebook gruppen – ifavn.
  Mega godt du stod “frem” og talte for samsovning så det ikke blev deres “ekspert” der fik de sidste ord til familien Dk.
  Godt gået

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tak skal du have Erika – jeg kunne ikke lade være at sige noget, når jeg er så åbenlyst uenig i at børn partout SKAL falde i søvn alene. Jeg kommer til at skrive noget mere om det snart.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Jeg spekulerer på, hvad du selv synes om det? For mig at se, var der ikke noget nyt i ekspertens råd, og heller ikke noget,det lød som om I ikke allerede havde prøvet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Jeg har faktisk et indlæg, der lige skal skrives om netop ekspertens råd – ikke mindst dem, der kom i chatten efterfølgende. Jeg syntes bestemt ikke, hun kom med noget som helst interessant og/eller nyt. En del er jo common sense og jeg er lodret uenig i at den hellige gral er at barnet SKAL falde i søvn selv.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Og dog går livet videre