Spis med dyrene - anbefalinger til tre lækre spisesteder i ZOO

Slut med fri skærmtid – erfaringer med at sætte begrænsninger

Da jeg spurgte jer på min Story om I havde regler for skærme hjemme hos jer, var det næsten 50/50. Halvdelen af jer har grænser eller regler for skærmtid derhjemme. For børnene, forstås. Jeg tænker måske de færreste har deciderede regler for sig selv, selvom vi nok er flere, der burde have det. Mig selv inklusive. Der er kæmpe forskel på familier og på børn og dermed også på, hvad der fungerer godt og hvilke løsninger, der er de rigtige for de enkelte. Men. Jeg vil alligevel fortælle lidt mere om vores erfaringer med at begrænse skærmtiden. Hvorfor vi gjorde det. Hvad pigernes reaktion var. Og ikke mindst resultatet, her knap et par uger inde i processen.

Fra fri skærm til 30 minutter om dagen

Som udgangspunkt har vi ikke haft regler eller grænser for brugen af skærme, men det hænger i ret høj udstrækning sammen med, at pigerne ikke gamer eller generelt bruger alle deres vågne timer foran iPad eller fjernsyn. Vi har brugt det, når de har været flade – eller som ‘babysitter’ når vi selv har trængt til fem minutters pause. Det er en nem måde at pacifiere børn på. Det er jeg generelt ikke tilhænger af, men jeg er samtidig realist og af og til har jeg ganske enkelt også brug for en pause i hverdagen. Eller stilhed i weekenden, mens de yngste sover middagslur.

Det har fungeret rigtig fint i lang tid, men efterhånden oplevede vi at pigerne begyndte at ‘keeeede sig’ og spurgte mere og mere på ‘at se noget’. Bare noget. Ikke noget specifikt, de havde lyst til. Bare et eller andet, og så dur det ikke længere. Der blev flere konflikter omkring hvornår og hvor meget de måtte se, og der var kriser over at fjernsynet blev slukket.

Derfor tog vi en voksenbeslutning af den slags, man godt kan blive lidt upopulær på, og satte en streg i sandet. 30 minutter om dagen. Og så ikke mere. Som udgangspunkt, for hvad med Disney og hvad nu, hvis vi gerne vil se en film sammen? Eller de er syge. Eller noget andet.

Hvordan reagerede pigerne?

Jamen, der var jo det letteste af alting. De modtog de nye regler med et ok – og faktisk er de selv ganske begejstrede. Fordi deres 30 minutter er til fri disposition. De kan helt selv vælge, hvordan og hvornår de ønsker at bruge skærmtiden i løbet af dagen. De har fået medbestemmelse og indflydelse og ansvar, og det fungerer rigtig godt. Ikke mindst for den 7-årige, mens den knap 4-årige ikke helt har forståelse for de nye muligheder.

Status er, at det har været virkelig nemt. Overraskende nemt. Og ja, der er også tidspunkter, hvor de synes det er MEGA uretfærdigt at vi skal slukke nu, fordi tiden er gået, men som udgangspunkt har det været gnidningsløst at gå fra frie rammer til et selvbestemt 30-minutters dagligt forbrug.

Resultatet af mindre skærm

Noget af det fineste har været resultatet af et nedsat skærmforbrug. Når man ikke har en skærm som sutteklud og værn mod den mindste form for kedsomhed, så er man jo nødt til at finde på noget andet. Så det gør de. I stedet for at plage om at ‘se noget’ (something, anything!), er de af sig selv begyndt at kede sig igang med at lege, tegne, tumle eller noget helt andet.

Det har været så fint at følge, og der er blevet leget markant mere end de plejer. Ikke fordi de ikke leger normalt, men legen er blevet et fælles projekt snarere end hver deres zone, og det er virkeligt underholdende at følge med på sidelinjen og lytte til hvordan en leg udvikles.

De finder selv legetøjet eller kreatingene frem og går i gang – så meget, at hele stuen er et stort legerod hver dag, men det er der noget herligt i også. Hvis man får lov at kede sig, dukker der som regel spændende ting op i fantasien og kreativiteten får liv.

Jeg udnyttede den frigivne tid og det større tålmodighedsrum, der er opstået i børnene, til at sætte K igang med at skære en plade og lave linoleumstryk. Hun sad i næsten halvanden time og skar snit for snit ud til den fine kaffekop, hun havde tegnet. Og så trykkede og trykkede og trykkede hun i forskellige farver. Det blev så fint og hun var så stolt over både proces og resultat. Med rette. (Linoleums-kit kan købes HER– jeg kan se, der også er kommet et stoftryk-kit, som pigerne og jeg ville ELSKE. Det er fluks på min ønskeliste til gode (sommer)ferieaktiviteter)

Et eksempel til efterlevelse

Jeg er så glad for, at vi gjorde det. Pigerne også. I al fald i langt hovedparten af tiden! De er stolte af at kunne bestemme over deres egen (skærm)tid og vokser af det ansvar. Sådan er det altid, er det ikke? Jo mere ansvar vi giver til børnene – naturligvis i forhold til deres alder – des mere tager de det også på sig.

Der er stort set ingen konflikter om skærme og næsten ingen ‘keeeeeeder sig’-ytringer. Når skærmen ikke er en mulighed, går de selv igang med at finde på noget mere spændende at lave. For os voksne er det bare med at holde ud i den relativt korte tid, kedsomheden varer, for den går altid hurtigt over. Vi kan fint rumme konflikterne og frustrationerne, når de kommer. Det er nemt for alle at navigere i faste rammer og tydelige grænser. Måske er det også derfor, det hele er blevet lettere?

Pigernes reaktion og resultatet af den kortere skærmtid er et eksempel til efterlevelse, og både Jonas og jeg kunne godt blive bedre til at lade vores egne devices ligge! Ikke per default at tænde for fjernsynet, når alle børn er puttet om aftenen. Bare fordi det er nemt og vi er flade i hovederne. Det er meget hyggeligere, når vi taler sammen. Spiller et spil. Eller bare hører musik og sidder med hver vores nørkleri eller bog.

Så hvis nogen derude overvejer at skære ned på børnenes (og eget) skærmforbrug, kan jeg kun anbefale det! Har du erfaringer at dele ud af? Så gør det hjertens gerne i kommentarfeltet, eller del indlægget med dine venner eller partner og start en samtale om, hvad der fungerer for jeres familie. Det er forskelligt for alle, men jeg tør vove den påstand at ingen nogensinde er blevet mindre lykkelige af at slukke fjernsyn eller computer og være tilstede i virkeligheden.

8 kommentarer

 • Dea

  Vi har ikke decideret skærmtid til ungerne, men tænker sagtens det kunne blive aktuelt. Til gengæld har vi en, voksens-skærmtids-regel om at alt elektronisk udstyr, telefon, computer eller tv skal være slukker kl 21. På den måde sover vi bedre og vi får virkelig mange gode snakke. Nogen gange snakker vi bare, andre gange spiller vi eller noget tredje. Det kan anbefales. 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det har heller ikke været relevant for os indtil nu – for børnene altså! Men det lyder da faktisk som en virkelig god idé med voksenskærmfri også… bortset fra de dage, hvor sidste barn først sover kl 21 og man virkelig trænger til at se noget junk og koble hjernen heeeeelt fra!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tanja

  Se det her ville jeg gerne indføre herhjemme. Men- og det er et kæmpe men, min søn på 3,5 er enebarn. Der er ikke nogen at lege med om eftermiddagen eller i weekenden, når han er træt eller keder sig. Vi voksne leger selvfølgelig med ham i et vidst omfang, men der skal også laves praktiske ting og drikkes en kop kaffe engang imellem. Så hvad gør vi for at få ham til at lege mere selv og glemme skærmen? Nogen gode ideer? 🙏🏻

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Just do it! Der er sandsynligvis en overgangsfase, der er lidt træls, men det plejer at gå hurtigt over, når man selv er tydelig og mener det. Som regel vil pigerne bare gerne være sammen med os voksne. Ikke nødvendigvis fordi vi skal lege med dem – vi skal bare være der og tilkendegive at vi hører hvad de laver og gør med mellemrum. Praktiske opgaver kan man jo godt af og til inddrage børnene i, når det giver mening. Ofte er de glade for at kunne bidrage til familiens opgaver.

   Og så er min helt klare erfarning nu at slukkede skærme i den grad fremmer kreativiteten! Så snart den mulighed er væk (og barnet har vænnet sig til det), så dukker der nye fine muligheder op i de små skægge hjerner.

   God vind! Og skriv endelig, hvordan det går, hvis du beslutter dig for at prøve skærmfri af <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg vil gerne tilføje nogle, for mig, vigtige pointer til dine erfaringer.

  1) hvis jeg havde læst dit indlæg i vinter hvor vi havde rimelig meget skærm, havde jeg tænkt øv en frelst type. Men vi lavede selv skærmstop i foråret og det virkede! Klare rammer er genialt. Vores er 2 og 4 og må ikke se skærm når det er sommer. Vi genforhandler når det bliver vådt og mørkt. Efter nogle sure dage accepterede de det totalt.

  2) vi oplevede at når skærmen er væk, så vokser fantasien. De leger selv og med hinanden – og uden voksenindblanding.

  3) og det leder mig til min vigtigste erfaring: nul skærm er ikke det samme som mere forældreunderholdning. Det må jeg nok erkende at jeg troede, at jeg skulle være mere på. Men det er jeg ikke. For vores erfaring har været at skærmen hæmmer kreativitet og fantasi, og når den er væk, lærer de at aktivere sig selv. Der er en overgangsfase, jo jo. Og den er træls, og vi ser stadig skærm når vi klipper negle, har tømmermænd og er syge herhjemme. Men hverdagsrutinen kan ændres. Og det er SÅ fedt for alle.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Haha! Jamen, det er jo så nemt at lyde frelst, men jeg har prøvet at gøre noget ud af at skrive, at det her fungerer for VORES familie i VORES situation og at det ikke er det samme som at det er rigtigt for alle 😉

   Begrænsningerne i skærm har haft samme resultater hjemme hos os som hos jer, kan jeg høre. Det er så fedt at opleve! Hvordan de pludselig bliver bedre til bare at finde på og leger, dimser og hygger mere. Selv og med hinanden.

   Tak for de fine input <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hamda

  Hei, tusen takk for at du deler dine erfaringer. En ting jeg lurer på og som har skapt konflikter her hjemme når det gjelder begrenset skjermtid, er st når ett av barna ser på et program som varer lengre enn tidsgrensen blir det alltid noen av søsknene som føler seg urettferdigbehandlet hvis programmet sees igjennom og overskrider tidsgrensen.. hvordan kan vi løse det problemet? Noen råd er du snill?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Selv tak – det er rigtig dejligt hvis det kan give inspiration. Heldigvis er pigerne stadig så små at de ikke heeeelt har overblik over tid og klokkeslet, så det er os, der vælger. Af og til giver vi lov til at se et afsnit af noget færdigt – af og til ikke. Det kommer lidt an på dagsform og situation, hvis det giver mening? Og så øver vi os i at lære dem, at retfærdighed ikke er det samme som milimeterdemokrati. At man ikke partout og nødvendigvis SKAL have det samme hele tiden. Ingen skal have meget mere end andre, men der kan godt være udsving. I forvejen er der forskel på sengetid og fredagsslik, så det er de i hovedreglen rimeligt forstående overfor.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Spis med dyrene - anbefalinger til tre lækre spisesteder i ZOO