FNs internationale læsedag - hvad læser du?

Jeg blogger, altså er jeg? Og et spørgsmål til jer

Den seneste tid har jeg talt med flere om det at blogge, og hvad bevæggrundene er for at udgive sig selv jævnligt (og i perioder endda dagligt) i et mere eller mindre åbent forum. Østfronten blev til for over 3 år siden, da jeg fandt ud af, at jeg var gravid. Inden da havde jeg flittigt læst med på andre blogs, men sammen med de to blå streger kom også lysten til at bidrage selv.

Oprindeligt var Østfronten en ‘anonym’ blog. Så anonym som man nu kan være, når man poster indlæg og indhold ude i det dér cyberspace. Jeg fortalte i al fald ikke nogen, at det var mig, der var inden i Østfronten, og at jeg i det hele taget havde en blog. Tanken var – og er stadigvæk – at bloggen skulle være en slags dagbog over tiden som gravid og livet med en baby. Et slags dokument over Beans første tid. Forskellen fra en dagbog i dokument eller papirform er naturligvis at andre kan og må læse med – og kan komme med deres råd, input og virtuelle krammere eller konstruktive kritik. (Det har der været en del af i tidens løb. Og jeg er simpelthen så taknemmelig for alle jeres kommentarer. Hver eneste bliver læst)

Efterhånden som Bean blev ældre fik jeg imidlertid lyst til at blive mere åben omkring min hemmelige blogger-identitet. Ikke mindst fordi der dukkede flere og flere billeder op herinde på bloggen. Med billeder ryger anonymiteten selvsagt ret hurtigt, så det gav ligesom bare mest mening for mig at smide kortene på bordet. (Nåja, og så kendte jeg også pludselig en ‘kollega‘, som jeg havde gået på fødselsforberedelseshold med og som var åben omkring sin blog. Det gjorde det hele lidt mindre farligt)

Det betyder, at jeg nu kender flere af jer læsere. Jeg ved, at der er nogle i vores omgangskreds og familie, der læser med. At tidligere klassekammerater og korsangere også af og til følger livets gang på Østfronten. Det er ret hyggeligt, synes jeg.

Mit primære sigte har hele tiden været at skrive. Om Bean. Om os. Om hvordan vi lever og hvilke udfordringer og glæder, der er i vores lille familie. Om det sure, det søde og det bitre. Fordi jeg mener, der skal være plads til de gode historier, til jubellykke og til det sorte og det, der gør ondt. Det er vigtigt for mig at være personlig – at I skal kunne mærke, at det er et rigtigt menneske, der sidder bag skærmen og tasterne. At jeg har noget på hjerte. Ikke at det hele skal være dybt og tungt. Men der er samtidig også noget, jeg vælger aldrig at dele. Jeg har ikke lyst til at dele det private, så I kommer aldrig til at se billeder af Bean der græder og er ulykkelig. Sådanne billeder af mig selv ville jeg ikke bryde mig om at se på nettet. Jeg redigerer i sandheden og virkeligheden, og jeg vælger mine ord og billeder med mere eller mindre omhu.

Men sådan er det jo i mange af livets forhold. At vi hører om og kender til dele og facetter af virkeligheden – sjældent det hele, fuldstændige billede. Vi redigerer (næsten) alle i det output, vi deler med vores omgivelser. Både i den fysiske verden og på de sociale medier.

En uventet (jojo, lidt naiv har man vel lov at være) men herlig sidegevinst ved at være en offentlig blogger er alle de dejlige mennesker, jeg har lært at kende igennem bloggen. Nogle af dem vil jeg endda gå så vidt at kalde venner. Dét havde jeg ikke regnet med dengang jeg skrev mit allerførste indlæg tilbage i 2011. Naturligvis er der også de mere materielle fordele – jeg er så priviligeret, at jeg af og til bliver inviteret til spændende events, får lov at teste nye produkter og endda har været ude at rejse og er blevet meget klogere på bæredygtighed. Dem sætter jeg pris på og er taknemmelig for. Men det er ikke derfor jeg blogger. Så ville det hele sgu blive lidt fattigt, hvis jeg må være helt ærlig.

Nå. Det var lidt om, hvorfor Østfronten eksisterer. Nu på 3. år.

Et (for mig!) mere interessant spørgsmål er: Hvorfor læser du med – og hvad vil du gerne læse mere om? Det kunne jeg faktisk helt vildt godt tænke mig at vide. Så meget at jeg godt kunne finde på at smide en lille gave eller to efter jer, der gider svare.

 photo DSC_0086_zps9a0b40ce.jpg
Og så får I lige et totalt stereotypt og på I N G E N måde opstillet ‘bloggerbillede’ fra en dag, hvor jeg godt kunne lokke Kæreste til at lege fotograf

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

16 kommentarer

 • Stine

  Det vil jeg gerne svare på, for det er nemt 🙂
  Jeg læser med hos dig og har gjort det, siden jeg selv fik en datter for små to år siden. Jeg gør det stadig, fordi jeg synes, der er så hyggeligt her hos dig og din familie og fordi, det virkelig er rart at høre om Beans (og jeres) udvikling og udfordringer og hvordan i håndterer dem.
  Der er i min (vores – jeg glemmer altid at sige vores…) omgangskreds ikke nogen med små børn og ikke mange med børn overhovedet, så det er også bare dejligt at få lidt input på den front og en mulighed for at høre om og selv komme af med de tanker, der er om småbørn…
  Jeg synes, din blog er herligt ærlig, og det er vel de færreste der kan tro, at fordi der ikke er billeder af en grædende Bean, er det ensbetydende med en Bean, der er evigt glad. Du slår mig som en mor, der i de øjeblikke ville have travlt med at trøste, og sådan skal det være.
  Jeg kan ikke komme på noget umiddelbart, som jeg hellere ville læse om her på bloggen, end det, der allerede bærer den, så skulderklap og tusind tak for en virkelig god blog herfra. Jeg vil til gengæld forsøge at få kommenteret mere

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Jeg er helt med dig i den svære kunst at huske om det er ‘min’ eller ‘vores’! Tusind, tusind tak for dit input og roserne. Det betyder rigtig meget for mig. Og tak fordi du læser med.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja

  Tror faktisk at jeg lærte din blog at kende da den blev anbefalet af “plummum”. I starten hang den egentlig ikke ved, med som tiden kig kiggede jeg ind flere og flere gange og nu læser jeg faktisk med dagligt og håber hver dag at møde et nyt indlæg. Kan godt lide din blog som den er , krydret med gode billeder, historier jeg selv kan relatere til og ikke alt for mange sponsorede indlæg. Syntes sagtens der er plads til den slags indlæg, bare det ikke tager overhånd (hvis du forstår ;0)). Ønsker egentlig bare du skal fotsætte bloggen som den er, lidt med Bean, lidt med kæreste, lidt med dig og lidt om de ting de ellers føler for.

  Tak for god læsning :0)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tusind tak for input og roserne. Og TAK fordi du læser med <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg tror det er noget med at spejle sig i andre. Børnefamilier… Jeg får flere og flere, men da jeg selv blev mor, havde nærmest ingen venner (i USA altså) med børn… Så måske handler det faktisk bare om bekræftelse. Og inspiration. Ikke så meget når det kommer til produkter, jeg køber jo ikke så meget i Danmark, men sådan… Inspiration til familielivet måske?

  Mere af… Hvis du nu kan huske så langt tilbage, hvad så med en guide til gode aktiviteter til børn på omkring et år? Er løbet lidt tør for ideer og jeg gider fx ikke løbe ud og købe modellervoks, hvis det nu er fuldstændig basal viden for andre mødre at man da først kan lege med den slags når man er tre år. Eller sådan noget.
  Ps. Skal hun ikke snart kaldes noget andet? Jeg KAN ikke læse andet end Be-An når jeg ser Bean på skrift 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Hahaha! Be-An – Kæreste og jeg er flade af grin. Og faktisk skal jeg ikke udelukke at både jeg og Beans sande identitet bliver ‘outet’ om ikke alt for længe. Mere om det senere.

   Og tusind tak for input. God idé med tips til aktiviteter med små børn! Den er noteret. (Og go nuts med modellervoks. Men husk lige at 1-årige er typerne, der godt lige vil smage på det, så det er klart en fællesaktivitet)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Virkelig fint og (for mig især lige nu) relevant indlæg. Mine tanker kredser rigtig meget om min blogging – stadig – det har de nemlig gjort i laaang tid. I sommerferien var jeg helt overbevist om at jeg ville lukke bloggen. Helt sikker. Men så var det alligevel for vild en beslutning, så lukningen blev ved tanken. Men, ja, hvorfor egentlig lægge en del af sig selv og sin egen tankevirksomhed ud til offentlig skue!? Jeg er helt enig i alle dine argumenter og tanker om at blogge, men er stadig i tvivl om det er for meget (for mig). Altså gør jeg vold på mig selv – gør jeg mere skade end gavn. Kan noget blive brugt imod mig i uhensigtsmæssige situationer etc. etc.?
  Når det så er sagt, så har jeg en enorm lyst til bloggeriet og alt (eller næsten alt), hvad det indebærer. Faktisk ville jeg gerne give endnu mere af mig selv, hvis jeg ikke skulle tænke på filter, grænser og den slags. Men det tænker jeg meget over. Jeg er ekstremt opmærksom på ikke at overskride min egen grænse, hver gang jeg udgiver et indlæg. Somme tider bliver publicerede indlæg slettet igen.

  Og så er der hele omverdenen. Jeg har mange bekendte og også tætte veninder, der har (af en eller anden årsag) meget kraftige holdninger til mit bloggeri. Nogle gange grænser det til det ubehagelige at høre på – ærlig talt. De falder i forskellige grupper. Jeg har veninder, der synes, at min blog og hele universet er enormt spændende og lidt sejt. Så er der dem, der mener, at bloggeri (ikke kun mit, men generelt) er umådelig selviscenesættende tenderende til det sygelige (tja, og suk! Den kategori vil jeg absolut ikke putte mig selv i). Slutteligt er der de veninder, der mener, at jeg er uærlig på min blog, når jeg fx vælger at blogge om positive ting i vores hverdag, selvom vi/jeg gennemgår svære perioder, som jeg ikke nødvendigvis har lyst til at dele ud af på bloggen (altså som om, at jeg har skrevet under på en præmis, der hedder, at når jeg har en blog, så skal jeg blogge om ALLE facetter af i vores liv – ikke kun dem, jeg lige lyster).
  Hvorfor filan folk i min omgangskreds har så store følelser omkring min blog er jeg ikke helt klar over. Jo, jo der er også dem, der er fulkommen ligeglade, men de er lidt irrelevante lige her. Det kommer virkelig bag på mig, når bloggen pludselig er samtaleemne til en social sammenkomst, hvor den nærmest får status af en tredjepart, der kender sandheden om Signe (en sandhed Signe ikke selv kender). Men anyway. Det gør, at jeg somme tider tænker, at jeg sgu ikke magter andre folks irriterende fordomme og ’haven en holdning til Signes blog’ – så hvorfor ikke bare lukke hele baduljen ned. Møder du også sådanne reaktioner, som jeg beskriver her?

  Sorry, for en ordentlig omgang tankespind i dit kommentarfelt ☺ Ved ikke helt, hvor jeg vil hen. Der var bare noget, der lige skulle ud. Noget dit indlæg vækkede i mig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tusind tak Signe – du er velkommen til at tankespinne her <3

   Jeg ved, at der er dele af min omgangskreds/familie, der har lidt svært ved at forstå konceptet med en blog – hvad det er og hvad formålet er, men jeg har (heldigvis!) ikke oplevet den slags negative holdninger og kritik som du beskriver. Slet ikke blandt mine veninder – eller på mit arbejde. Det hører da ingen steder hjemme – sådan kan man ikke tillade sig at tale om andres arbejder. For sådan et er bloggen jo også. Hvad er deres respons, hvis du beder dem holde igen med meningerne medmindre de bliver udbedt sig dem?

   Jeg synes bestemt ikke, du overskrider nogen grænser mellem at være personlig og vedkommende og så at blive privat. Jeg synes tværtimod, at du formår at holde en meget fin tone på bloggen. Både om det fine og om det sværere.

   Kram til dig

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Hmm den er svær! Jeg tror ikke rigtig jeg har tænkt over før hvorfor jeg følger med, udover at jeg synes du skriver rigtig fint og hyggeligt. Jeg følger med på en mængde “mommyblogs” (din inklusiv), og jeg kan godt huske hvorfor jeg startede på det, jeg var nemlig blevet sindssygt skruk i en periode. Det var så voldsomt så mine æggestokke simpelthen skreg, men samtidig virkede fornuften jo fint, – jeg var kun lige fyldt 20 år og var godt i gang med uddannelse, så til trods for fast kæreste ville det være sindssygt at begynde på projekt baby nu. Så, jeg begyndte at læse gravidblogs og mommyblogs, for ligesom at få afløb for min værste trang til babyer. Jeg er stadig rimelig skruk, men det gjorde det i dén grad lettere at håndtere dengang, og tja, så er jeg vist bare blevet hængende lige siden fordi det er skide hyggeligt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tak fordi du læser med – kan sagtens følge dig i at være skruk men også holde lidt igen, til alting passer bedre sammen.

   Hvor skønt at høre, at her er hyggeligt 🙂 Det synes jeg jo også!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gunhild

  Jeg følger dig, fordi du er den mest ægte blogger af alle dem, jeg læser. Du skriver selv det sure, det søde og det bitre og det formår du faktisk i en ret så skøn forening.
  Første gang jeg stødte på din blog, var i dit gæsteindlæg for Emiliblog sidste efterår og det handlede om, når man ikke rigtigt kunne mærke, at man elskede sin baby. Jeg var selv nybagt mor og var overvældet af hormoner og kunne slet ikke føle lige der, at jeg elskede min nyfødte baby, og dén følelse er skrækkelig. Så jeg kunne græde af lettelse, da jeg læste dit indlæg. Siden gik jeg tilbage og catchede op på din blog og er altså blevet hængende, fordi dine indlæg er ærlige og ægte.
  Jeg har ikke brug for billeder af dit barn, der græder for at vide og forstå ud fra dine indlæg, at det ind imellem også forholder sig sådan hjemme hos jer.
  Egentlig ville jeg gerne skrive en masse flere rosende ord, om din blog, men det kommer hurtigt til at som en plade, der er gået i hak – der er en grund til, at jeg aldrig kommenterer.
  Men egentlig bare tak, for en fin, sjov, sårbar og ærlig blog.

  PS. Dit indlæg med løvemor, der græder var bare så hamrende fint, at det krøb ind under huden på mig, på den gode måde.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Kære Gunhild

   Tusind tak for den dejlige kommentar! Du aner ikke, hvor glad det gør mig. Det er så dejligt, at du har kunnet bruge mine indlæg. Det er en forfærdelig følelse ikke at kunne mærke kærligheden, men heldigvis er den der inden under alt det hårde.

   Så. Igen. Tusind tak!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Jeg synes det er hyggeligt at læse om stort og småt fra en fellow ‘spelt-mor’. Har en datter der er lidt yngre end din, og feks var det meget inspirerende at læse om jeres havnerundfart i sidste uge. Det må vi også gøre snart.
  Den slags er det hyggeligt at høre om og blive inspireret af 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tusind tak for input, Maja 🙂 Inspiration til ting at lave med små børn er noteret.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Elisabeth

  Jeg kan huske, at jeg fik øjnene op for din blog på et tidspunkt i vinters hvor du skulle have nye briller fra foof.dk Jeg var imponeret over at du havde lagt 9 billeder ud af dig selv med alle brillerne. Ret skørt, men jeg kan huske, at jeg blev nødt til at følge med så jeg kunne se hvilke briller du valgte. (Og nu har du fået nye briller igen!) Det er som om at du og din familie har krybet ind under huden på mig, og jeg kan tage mig selv i at tænke: Hvad mon Bean har lavet i dag og mon Stine har købt nye støvler og spist bland-selv slik igen i dag. Jeg kan godt glæde mig til at læse dagens indlæg og nyde de små updates på IG.

  Jeg har selv en datter, som er født i januar 14 og har derfor god tid til at læse forskellige blogs. Generelt fascinerer blogverdenen mig og jeg er imponeret over hvor åbne og modige I alle er. I forhold til din blog er det for mig er det sjovt og hyggeligt, at jeg kan kigge på dig og Bean og forestille mig hvordan vores liv bliver om et par år med en lille (stor) pige i huset. Og så bor jeg også på Østerbro og synes det er sjovt at se de steder du færdes, når det selv er steder jeg også kommer.

  I øvrigt synes jeg også du er nede på jorden. Har et realistisk forhold til det at have barn og kæreste og glæder dig over kærligheden til dit barn. Det synes jeg er meget sympatisk. Tak for det!

  Hvilke emner skal du skrive om?
  Jeg kan godt lide når du skriver om tøj både til dig og Bean, men jeg kan også godt lide når du skriver om de svære følelser der dukker op i livet med børn.

  Endnu engang tak fordi jeg må læse med om dit liv!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Haha, hvor skægt at det startede på den måde! (Og ja – jeg kom til at købe endnu et par. Jeg skal åbenbart ikke gå ned på muligheden for at skifte brillelook…)

   Det er så hyggeligt, at du har lyst til at følge med og kan forholde dig til det, jeg skriver om – tusind tak for det og for roserne.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

FNs internationale læsedag - hvad læser du?