Julehygge (eller hvad vi skal kalde det...)

Noget om amning

Er det bare mig, eller er der utroligt megen debat om amning i disse tider?

Om og hvor man må amme i det offentlige rum (herunder på diverse etablissementer).

Hvor længe man må amme. Og hvornår det er FOR længe, man har ammet.

(For slet ikke at tale om dem, der af personlige, helbredsmæssige eller andre grunde ikke ammer)

Tænk, at det kan være kontroversielt at give et barn mad.

Jamen, helt ærligt.

Det er sådan vi er indrettet fra naturens hånd og mødre har ammet deres børn siden før menneskeracen blev udviklet.

For det første:

Hvorfor er det ulækkert? Jeg mener, man behøver jo ikke at smide blusen og kaste rundt med (mad)kasserne ved hver lejlighed. Det er muligt at være rimeligt diskret omkring hele processen.
Jeg er med på, at hvis man sidder på Geranium/Noma/The Fat Duck eller lignende gourmetsteder og betaler en hulens masse penge for en fantastisk oplevelse og vidunderlig mad, så er det ikke lige dér, man er frisk på børn i str. amning. Men – hånden på hjertet – hvem tager sådanne steder hen, hvis de har små børn med?

For det andet:

Bør det ikke være et personligt anliggende, hvor længe, man ammer? Mon ikke sunderen, lægen eller andre relevante personer ville gribe ind, hvis de så et usundt amme-forhold under opsejling?

Så længe amningen fungerer for barnet og for moderen, har de så ikke lov til at fortsætte? Der er næppe (og her skal jeg helt ærligt indrømme, at jeg ikke har fact-tjekket) 2- eller 3-årige, der udelukkende lever af modermælk, så mon ikke de får fin næring og ernæring fra fast føde i alle mulige former?

Jeg ved ikke, hvor længe, Bean og mig fortsætter. Måske til hun er et år. Måske kun et par måneder endnu. Måske til hun nærmer sig halvandet. Det kommer an på hende. Og på mig. Og på hvordan vores situation er i det hele taget. Jeg håber bare, vi kan få lov at gøre det på vores måde. Uden alt for mange hævede øjenbryn eller nærgående kommentarer.

7 kommentarer

 • Den er mærkelig, den debat. Hvorfor kan folk ikke bare være ligeglade? Heldigvis har jeg ikke mødt den IRL. Endnu. Men jeg nægter at spørge om lov inden jeg ammer. Så accepterer jeg jo præmissen, om at det er ulækkert/mærkeligt. Jeg dækker mig heller ikke til med en stofble af samme årsager. Det giver mig lyst til protestamninger og ammeret ved lov. Indtil da strikker jeg pat-hatte (og har lige skrevet et indlæg om det). Go amning!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hørt, hørt! Jeg ved heller ikke, hvorfor der er så meget fokus på det de her dage. Kan det have noget at gøre med den nypuritanisme, der har sneget sig ind flere steder de sidste par år (jvf. debatten om drenge, der er med deres mødre i svømmehallen)?Og i øvrigt undskyld, helt vildt mange gange, at jeg ikke har fået svaret dig på din seneste kommentar angående de lækre, lækre pebernødder!! Jeg er efterhånden emigreret fuldstændigt til jobsøgningsland men håber på, at det snart giver pote, så jeg kan vende tilbage til blogland igen. Har du spist pebernødderne?;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg elsker de dér pat-hatte! Det har bare ikke været så oplagt for Bean (hej, hej sommerbarn og varm friluftsamning) – når vi har siddet ude og der har været sol eller blæst, har jeg dækket hende (og mig – gider ikke det dér brystbetændelse) med et tørklæde, hvis jeg havde det med. Jeg spørger, om der er et sted, vi kan være i fred, mens jeg ammer. Bean kan nemlig slet ikke koncentrere sig i for megen støj og uro. Men nej, jeg dækker mig heller ikke til. Hvorfor skulle man?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • God pointe. Det havde jeg helt glemt. Det er noget mystisk noget. Hvor kommer den fra? Og der er flere pebernødder, hvis der er brug for lidt juleknas i jobsøgningsland. (Lad os i øvrigt lige tales ved om en jobsøgnings-rendez vous efter nytår, hvis det er…)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Uha, så lyder det fristende med de pebernødder:) Har du en mail, jeg kan kontakte dig på? Og ja, vi finder bare en dag i det nye år…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Du kan skrive på stinekg@hotmail.com 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Super! Jeg får lige sendt en mail senere idag (familiepligterne kalder…):)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Julehygge (eller hvad vi skal kalde det...)