Et hurtigt lørdagstip: Støt din tumling i at spise selv

TO ÅR, MULLE! (noget om amning og menstruation)

Disclaimer: Indeholder information om menstruation. Hvis du virkelig ikke har behov for at vide mere, så spring dette indlæg over! Hvis du er nysgerrig, så læser du naturligvis bare videre 😉

For et par måneder siden var jeg en tur forbi lægen. Dels for at få kigget på et modermærke bare for en sikkerheds skyld. Dels for at tale lidt om min cyklus. Eller rettere manglen på samme. For det er nemlig i skrivende stund 2 år siden, jeg sidst havde brug for at have bind i min taske eller i hjemmet. (Her ser vi bort fra den relativt korte periode post-partum, hvor livmoderen er igang med at trække sig sammen og lave hovedrengøring efter at have huset et barn i knap 9 måneder) Først 38 uger med en baby i maven og siden knap 15 måneder med en baby i armene.

TO ÅR, MULLE! Det er fandeme længe. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, jeg ikke har nydt det.

Dog begyndte jeg efter Lillesøster var fyldt et år at blive lidt nervøs for, om der var noget i vejen. Om det slet ikke ville komme igen – for hvad nu hvis vi gerne vil have et barn mere? Med Bean fik jeg en hormonspiral godt 6 måneder efter fødslen, så der blev mine månedlige rutiner styret med blid hånd. Jeg var så glad for den, men jeg føler ikke, det er nødvendigt denne gang. Der er jo også andre metoder at styre processen med undfangelse på.

Lægen var ret uimponeret, hvilket absolut ikke er en dårlig ting. Hellere det end bestyrtede miner og febrilsk bladren i tykke lægebøger. ‘Ammer du?’ Ja. ‘Det er derfor.’ Ok. Nåmen, så var den sag ligesom ude af verden, for selvom det er vidt forskelligt fra kvinde til kvinde, så er det absolut normalt at man ikke menstruerer igen før amningen er markant aftagende.

Efter Lillesøsters omgang forkølelse er der ligesom sket et skifte. De tre-fire døgn, hvor natteamningen var sløjfet (for nej, det var selvfølgelig ikke en permanent ting. Så snart hun atter kunne trække vejret igennem næsen, kunne jeg godt finde mælkebaren frem igen!) har givetvis sat mælkeproduktionen ned i et sådant niveau at andre processer kunne få plads.

Så nu? Nu skal jeg til at forholde mig til det, som millioner af andre kvinder skal forholde sig til hver måned. Freebleader bliver jeg ikke. SÅ spelt er jeg trods alt ikke 😉 Jeg overvejer derimod at skifte bind og tamponer ud med en af de dersens nymodens ‘kopper’. Dels af hensyn til miljøet og økonomi og fordi det alt andet lige lyder ret smart. Er der nogen, der har erfaringer med den slags feminine hygiejne produkter?

10 kommentarer

 • Maria

  Selvom jeg ikke er fan af de månedlige blødninger, så er det trods alt meget gavnligt når man drømmer om børn – og på en eller anden måde også en dejlig påmindelse om, at kroppen sådan nogenlunde fungerer (i hvert fald, når man er i aldersgruppen, der normalt menstruerer).
  Jeg har de sidste 4 år brugt en OrganiCup, og jeg er så glad for det. Når man lige har lært at folde den rigtigt mm., fungerer det bare optimalt. Jeg er aldrig bange for at bløde igennem eller andet, og er så glad for, at tasken ikke længere skal være fyldt op af bind og tamponer.
  Samtidig kan jeg godt lide tanken om, at jeg ved at det er et 100% rent materiale, der er i kontakt med mit underliv 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Du er virkelig gennemsnitlig. Mens kommer tilbage efter 14 måneder i snit hvis mor fortsætter med ar amme efter barnets mønster. Mit kom i øvrigt også da hun var 14 måneder og havde sgu ikke savnet det.

  derimod er jeg også hoppet på koppen og den er helt fantastisk . Jeg prøvede to forskellige mærker I og den billige fra organic fungerer bedst til mig. Jeg var lidt skeptisk og har udskudt der længe af mange grunde og nu kan jeg simpelthen ikke forstå hvorfor. Jeg er faktisk og stand til at glemme jeg har mens og være nær ved at ikke få tømt koppen. De krævede lige lidt tilvænning til teknikken og derefter er der fantasisk .

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fru Holdt

  Hejsa! Jeg nød hvert sekund af de lidt over 2 år, hvor jeg ikke skulle tænke på menstruation. Jeg havde sidste menstruations første dag 3. feb 2013 og fik først menstruation i igen 7 2015. Efter ammestop i slut januar.
  Jeg har haft en organic cup siden i sommers, og det er altså virkelig smart og praktisk! Men kræver dog lidt tilvænning. I sommerferien klarede jeg mig fint bare med den. Men hen over travle hverdage her i efteråret, har jeg nu været glad for lige at have et bind i tasken/skuffen, til de travle toiletbesøg/morgener. For det tager altså lidt tid lige at få rengjort og placeret cup’en ordentligt – i hver fald for mig. Men det kommer jo nok med rutinen 😉 Påtænker i hvert fald at klare mig med cup’en på sigt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har en veninde,der er stor fan af koppen. Hun siger, at det sparer hende så meget besvær og derudover faktisk også en del penge. Man skal dog (som du selv angiver) holde sig fra den, hvis man har spiral, da undertrykket kan hive spiralen ud, hvilket hverken er hensigtsmæssigt eller (formoder jeg) særlig behageligt.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karen

  Jeg er lige hoppet på OrganiCup, som jeg har købt hos Matas, efter at have fået det behov igen, da lillen fyldte år og lidt til. Det er totalt nemt og behageligt, og jeg går så meget aldrig tilbage til bind og tamponer. Du skal nok gå efter den store model, men du kan også prøve dig lidt frem, de koster kun 170 kr.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Jeg ELSKER din bemærkning om at jeg ‘skal nok gå efter den store model’. Seriøst. Jeg var flad af grin ved tanken om, at jeg tilsyneladende er sådan en, der udstråler skræv i str. L! 🙂 (Og jeg forstår absolut rationalet bag – der er trods alt kommet to børn ud samme vej 😉 )

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Ved du hvad, det her indlæg er SÅ kærkomment! Jeg fødte for 10 måneder siden og har endnu ikke set skyggen af menstruation. Alle mine andre veninder, som fødte efter mig, er tilbage i deres gamle mønster og har kigget bekymret på mig, når jeg har fortalt, at sådan ser det ikke ud herhjemme. Pyha, hvor skønt at læse, at det kan være helt normalt 🙂

  Har i øvrigt hørt meget godt om den kop der. Det er også min plan at starte på den, når den tid kommer 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Mellem barn nr 1 og nr 2 brugte jeg koppen og var rigtig glad for den.
  Efter nr 2 fik jeg hormonspiral. Jeg har ikke haft menstruation siden. Han er 2,5 år!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • KT

  Gør det! Jeg har brugt koppen i et par måneder, og jeg går aldrig tilbage. Helt rent, ingen frygt for at bløde igennem, den kan overhovedet ikke mærkes og det er slut med at glemme tampon eller bind og så stå med fletningerne i postkassen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Alexandra

  Jeg gik også to år uden fra jeg blev gravid, det var jo så skønt, omend jeg også begyndte at blive lidt nervøs for, om den nogensinde ville dukke op igen – og da den så endelig dukkede op, gik der en dag, og så blev jeg mindet om, hvor lidt jeg havde savnet det!
  Jeg sværger til koppen, blev introduceret for det for flere år inden graviditeten, og kunne godt mærke, jeg lige måtte en størrelse op efterfølgende 😉 Men det er SÅ nemt, praktisk, billigt og miljørigtigt! Kan kun anbefale det!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Et hurtigt lørdagstip: Støt din tumling i at spise selv