Små børn, små problemer. Når klichéer bliver sandhed

‘HEJ!’ – finurlige børnebøger med mange lag

[Reklame – bogen er modtaget til anmeldelses]

Vi er aldrig ikke på udkig efter supplementer til pigernes appetit på bøger. De har alle tre, siden de var ganske få måneder gamle, været glade for at gå på opdagelse i bøgernes univers. Det har Jonas og jeg også altid selv været, og derfor har vi også opfordret dem alt vi kan, til at fastholde og udbygge bogglæden. Vi læser højt hver dag – didaktisk og inddragende for især de to yngste, hvorimod den ældste er ved at nå et andet stadie i sit læse-liv.

Heldigvis kan man finde virkeligt mange, gode børnebøger. Så mange at det kan være svært at finde plads til dem alle. Både klassikere, der holder ved gensyn og genlæsning, men bestemt også nye udgivelser. Jeg holder dog særligt af bøger, der kan noget lidt ud over at fortælle en historie – og derfor er jeg nødt til at fortælle lidt om denne.

‘HEJ!’ er nemlig en af de lidt sjældne bøger, der kan opleves på mange niveauer og til flere aldre. Vi har børn på 1, 4 og 7 og de får alle tre noget ud af at læse bogen. Det er alligevel ikke helt ofte, det sker.

Bogen er en hyggeligt rimende rejse gennem en myriade af væsner fra alle dele af dyreriget, der hilser på og med hinanden og italesætter forskelle og ligheder. Den er ualmindeligt fint illustreret med en vifte af teknikker – maling, papirklip, tusch, akvarel og rammer på en gang et børnevenligt og kunstnerisk udtryk.

Med hende på et taler vi om dyrenavne og øver dyrelyde – og bliver selv udfordrede, for hvordan er det nu egentlig en australsk blåtungeskink lyder? Hende på fire ‘læser’ også gerne selv. Både med den hukommelse, der overraskende og imponerende godt memorerer vores højtlæsning, men også ud fra sin egen oplevelse og forståelse af dyrene og deres udseende. Bogen er nemlig spændende at gå på opdagelse i visuelt.

Hende på syv har en anden tilgang og læring fra bogen. Dels er sætningerne korte og lette nok til at hun faktisk selv kan læse dem. I al fald de allerfleste af ordene. Og dels er der en anden pointe med bogen end at vise spændende illustrationer af flotte dyr. Forfatteren, Brendan Wenzel, samarbejder med en række organisationer, der kæmper for (truede) vilde dyr og for at bevare deres naturlige levesteder. Formålet med bogen er derfor også at oplyse og skabe grobund for viden og interesse om de mange, fantastiske væsner, der findes på vores planet. Bagerst i bogen er to opslag med silhuetter af dyrene og herunder en lang liste, hvor man kan finde deres navne og se, hvad deres status er. Om de har det ok, er moderat truede, sårbare eller kritisk truede. Det vækker i den grad genklang hos mit klimabevidste barn. Ligesom jeg tænker det gør for rigtig mange af hendes jævnaldrende, der (heldigvis!) får en grønnere bevidsthed og tankegang ind fra barnsben og i skolen. Hun har læst bogen dels som læseøvelse og dels som læring og opslagsværk og videnstilegnelse. Derudover har hun nærstuderet illustrationerne og de forskellige kunstneriske greb, der er brugt til at skabe et spændende univers på de ellers hvide sider.

Har du også børn, der er vilde med spændende dyr og fine bøger, så kan jeg kun anbefale et nærmere HEJ – fx som en julegave?

‘HEJ!’ af Brendan Wenzel udgives af Forlaget Mammut, koster 230 DKK og kan bl.a. købes HER og HER– sammen med de absolut ligeså fantastiske ‘Velkommen til museet’ serie Animalium og Dinosaurium. Begge bøger bor herhjemme også, og dem har vi selv købt og betalt.

Vi har modtaget den til anmeldelse, men den var faktisk allerede på min mentale bog-købsliste (sammen med DENNE) inden vi fik den tilbudt.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Små børn, små problemer. Når klichéer bliver sandhed