Kærtegn i natten

[ANNONCE] Good Standing og glemsomme mænd

[ SPONSORERET INDLÆG ]

Spørger man Jonas, vil han ikke på stående fod kunne svare på, hvornår hverken jeg eller pigerne har fødselsdag. Eller hvor gammel han selv er. Det er simpelthen ikke informationer, der er lagret i hans hukommelse eller kategoriseret som vigtige. Hverken i korttidshukommelsen eller langtidshukommelsen.

Til gengæld husker han mange andre ting. Er jeg sikker på.

Anton Berg har lavet en undersøgelse, der viser, at han ikke er den eneste. Mænds hukommelse er dårligere end kvinders. Blandt andet har et studie med mere end 37.000 deltagere vist, at mænd har væsentligt sværere ved at huske både datoer, navne og planer*.

Det giver egentlig meget god mening – og bær lige over med mig, for nu bliver jeg lidt nørdet. Emnet binder nemlig på en lidt skæv måde an til mit speciale om neuroæstetik og evolutionsæstetik. På den afrikanske savanne og i klippehulerne i Sydeuropa har vores tidlige forfædre og formødre haft relativt skarpt (køns)opdelte funktioner. Mens det har været væsentligt for mænd at holde fokus i forbindelse med jagt og kamp, så har kvinder skulle holde styr på væsentligt flere ting. Samtidig. Børn, bål og hvornår hvilke urter, planter og frugter er modne og kan indsamles. Så. Min – i denne sammenhæng ganske frit fra leveren fremsatte – tese er, at mænd simpelthen ikke er neuralt hardwired til at kunne multitaske eller til at huske detaljer. Kvinder har derimod haft en evolutionær fordel ved at lære sig at huske på detaljerne – ikke mindst når er skulle samles forråd – og at kunne holde styr på flere ting samtidig.

Nåmen, for at vende tilbage til pointen. Anton Bergs undersøgelse viser, at mænd ofte simpelthen glemmer at vise, at de sætter pris på deres partner. Selvom de gør. Og selvom de gerne vil. Derfor kan man vinde et års ‘Good Standing’ og få leveret et kit til døren flere gange om året med forkælelse.

Nysgerrig? Så kig lige med på videoen her – den er faktisk ret sjov, og jeg tør vædde med, at I er flere derude, der kan genkende i al fald nogle af situationerne! Manden, der skal bestille en rejse, er 100% sket herhjemme. Mere end en gang.

*Det er dette studie, hvis du har lyst til at læse nærmere: BMC Psycology: Gender differences in subjective memory impairment in a general population: the HUNT study, Norway; http://bmcpsychology.biomedcentral.com/articles/10.1186/2050-7283-1-19

2 kommentarer

 • Sara

  Hihi. Min kæreste kan godt huske datoen på min fødselsdag – men opdager som regel ikke at den nærmer sig. Jeg er ikke selv så fokuseret på fødselsdage, så det gær egentlig ikke så meget – men jeg plejer nu lige at lade en bemærkning falde et par dage før, for han bliver så ulykkelig når jeg først minder ham om det et par dage efter (jo, det er faktisk sket…) 😀
  Til gengæld er han suveræn til at komme med blomster uden anledning <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Og det skal man virkelig heller ikke kimse ad! Blomster uden anledning er de allerbedste.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kærtegn i natten