32

Natamning

Hvornår er det nu, babyer ‘skal’ stoppe med at natamme? Jonas og jeg talte om det forleden. Hvordan vi sådan tog tilløb til at aftrappe og stoppe natammeriet for Bean. Ingen af os kunne huske, hvorfor vi egentlig gjorde det. Udover at det står der i bøgerne. Og at det plejer man.

Jeg læste lidt tilbage i arkiverne, og det handlede vist også om at gribe efter strå i håbet om at få bare lidt bedre nattesøvn. For alle. Virkede det? Not. At. All.

Lillesøster? Hun kommer til at natamme et godt stykke tid endnu. Det er i al fald mit bedste bud. Jeg hverken orker eller kan se pointen i at tage kampen med hende – at bruge krudt og dyrebare nattetimer på at Jonas skal forsøge at putte et grædende barn, der bare gerne vil tanke op på lidt tryghed og nærhed hos mor i en indre verden, der konstant forandrer sig for det lille menneske.

På et eller andet tidspunkt kommer hun til at sove igennem. Jeg går ud fra, det kommer, når hun selv er klar. Indtil da er jeg standby ved hendes side. Det giver bedst mening for mig.

breastfeeding

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

22 kommentarer

 • Jeg bliver nødt til at tage noget af kampen med Vega. Hun vågner nemlig hver time og vil mades, hvis hun ikke ligger i sengen – så ammer hun heeeele natten…. Nu er der ingen af os der sover mere, selv storesøster Alma bliver påvirket, og det går jo ikke.. Men en/to natamninger, det tror jeg ikke skader nogen, tværtimod <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Jamen, når det ikke længere fungerer så er det jo nødvendigt at gøre noget anderledes. Det er præcis hvad I gør og hvad jeg mener 🙂 Så længe alle er tilfredse og får sovet, så fred med om natamningen fortsætter ‘for længe’ <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Karen

  Åh jeg har præcis samme overvejelser (min baby er vist 1 mdr yngre). Ønsker mig virkelig en hel nats søvn, men samtidig kan jeg også mærke på min baby at hun bestemt ikke lader sig nøje med sutten om natten – hun falder kun til ro ved brystet og den tryghed vil jeg gerne give hende. Måske dårlig vane, men jeg orker ikke rigtigt kampen når jeg ikke har grund nok til at tage den. Overvejer istedet en aftenflaske/aftengrød i håb om at det kunne ‘slå’ baby lidt ud og give mere rolig søvn

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det kan jeg virkelig godt forstå. Det trækker tænder ud at skulle kæmpe med gråd og ballade om natten, hvis det ikke er nødvendigt. Jeg synes absolut ikke det er en dårlig vane. Det er babys behov, vil jeg påstå. Vi prøvede også grød/vælling med Bean sidst på aftenen. Det hjalp ikke her, men det hjælper jo nogen. Det er værd at prøve i al fald 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Åh det er sådan et svært emne! Vi valgte (efter en børnelæge ‘ordre’) at stoppe natamning ved 11 mdr. pga. vækstproblemer.. Vi har ikke fået en bedre nattesøvn, men et barn der pludselig voksede lidt mere som han skulle.. men helt ærligt? Det gjorde ONDT i mit moderhjerte..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det kan jeg godt forstå. Af og til er der forhold, vi ikke selv er herre over, og så må man indrette sig anderledes. Krydser fingre for at søvnen bliver bedre snart. Nogle fordele må der jo være!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • katrine

  Den aller, allerbedste indstilling! Gør det samme, min datter er nu 11 mdr, og selvom det tager tid, kan jeg mærke at hun selv siger mere fra. Men natamningen kører endnu

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Og så længe, det stadig giver fin søvn for alle, så er det jo absolut det letteste 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Det er da også fjollet at stoppe, det er jo individuelt og amning er så meget andet end bare mad:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sådan har jeg også tænkt. Nu er min dreng mit første barn, og på mange områder følger jeg slavisk de anbefalinger, andre har udstukket, for nogle ting har de jo styr på.
  Men på nogle områder har jeg mærket efter, hvad mit instinkt (og min baby) sagde, var bedst. Fx røg han ind i egen seng, da han var fire måneder, for sådan sov han bedst. Jeg ville gerne have samsovet lææænge, men det ville han slet ikke, så han har altid ligget i egen vugge – og fra fire måneder altså på eget værelse, mens jeg lå og savnede ham.

  Jeg havde det på samme måde med amning. Jeg besluttede, da vi skulle skære ned på antal gange om dagen, men mht. natamningen, var det ham, der måtte bestemme.
  Jeg synes ikke, det giver mening at være vågen om natten for at kæmpe et barn i søvn, når man kan være vågen i de minutter, det tager at amme, og så kan alle sove videre.

  Men vi har heller ikke kæmpet med søvnproblemer, som I har. Her var natamningen det sidste jeg gjorde, inden jeg selv gik i seng, så det var altså mere aften- end natamning. Så sov vi alle fra 22 til 6-ish.

  En dag gad han bare ikke mere. Vi tog ham op, som vi plejede (det var ikke altid, han vågnede af sig selv klokken 22 sharp), og så blev han bare HIDSIG. Vi besluttede, at han så måtte sige til i løbet af natten, hvis det var. Eller “besluttede” – der var ikke andet at gøre.
  Vi vågnede klokken 7, og han har siden (en lille måned) sovet fra 18.30 til 6-7 om morgenen. Uden kamp – endnu i hvert fald 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Bestemt. Anbefalinger er jo ikke bare lavet for sjov og løjer. Men nogle af dem tager mere hensyn til arbejdsmarked og praktiske forhold end det lille barn, synes jeg. Det vigtigste er jo præcis at lytte til barnet og følge dets behov (uden at gøre alt for meget vold på sine egne behov i processen) SKØNT med et sovebarn.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maj

  Sådan som jeg husker det har barnet ikke et behov for mad om natten fra ca. 8 mdr. Derefter handler opvågninger mere om vane og evt. tryghed. Så det er jo helt klart et spørgsmål om hvor træt af natamning man er 😉 Kan huske jeg åndede lettet op da vores store dreng ikke længere havde brug for mad om natten. Jeg havde et vildt besværligt ammeforløb og i sær natamningen hang mig langt ud af halsen. Nu er lillebror her og jeg har det helt anderledes med at amme nu (ikke så mange smærter), så kunne forestille mig vi tager det lidt lettere denne gang 👍🏼 Det håber jeg i hvert fald🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Jeg ser bestemt også frem til den dag, jeg får reel, sammenhængende søvn igen – men på den anden side synes jeg slet ikke natamning er et problem som det er lige nu. Dejligt at det er lettere for dig her anden gang! Ammebøvl er noget møg.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sjovt jeg tænkte faktisk på det samme her den anden dag. Mest af alt fordi jeg har et nat amme monster.

  Tror oline nærmest stoppede af sig selv da hun var 10 måneder. Hun havde længe kun haft en amning om natten og en dag tilbød jeg bare lidt trøst i stedet, og så lade hun sig til at sove igen, og siden da har hun faktisk sovet igennem med nogle få undtagelser.

  Det kommer vist ikke til at ske med Ebba Elvira. Desværre. Jeg har ingen planer om at afvende hende. Det kommer hun 100 % til at styre selv. Jeg har vendet mig til den afbrudte søvn, og generes ikke længere af det. Hun sover tæt op af mig, og jeg sover nøgen, så hun finder nærmest selv brystet og ruller selv væk når hun er færdig. Så hyggeligt 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det er jo netop pointen, at jeg sover fint med amningen. Hvis ingen af os fik ordentlig søvn havde det været en anden sag 🙂 Sjovt så forskellige børn er.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Jeg tænker at det rette tidspunkt er…når mor ikke kan mere 🙂
  Men den første forsøgte jeg også at stoppe uden held bare fordi på papiret kunne barnet klare det. Resultat var ingen stop og vågen baby 2 timer hver nat. Så lad jeg være og stoppede dag og nat amning samtidig nogle måneder senere (pga en idiotisk SP som kunne ikke regne, men jeg var for uerfaren ikke til at tro på hende)
  Anden gang havde jeg ingen planer til at stoppe …men så fik barnet en ide, at han ville ammes hele natten og ville sove med bryst i munden. Så blev der altså sagt stop fra min side med 3 afvænninger (barnet var hhv 8-10-12mdr) for jeg kunne ikke fungere … Og så stoppede jeg da han var 13mdr da jeg skulle starte på arbejde 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • sabrina

  Et godt tidspunkt at begynde at overveje et evt stop – er når der kommer små fine mælketænder. Spytproduktionen er stærkt nedsat om natten hvilket vil sige at det super søde (næsten sukkermælk) modermælk ligger sig direkte på tænderne og ødelægger dem i værste fald.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • ammevejlederen

   Det siger mange tandlæger, men der er ikke evidens for den påstand. (Ammenet.dk skrev en wiki om tandhygienge i julen hvori det er beskrevet).

   det kommer kun mælk når barnet sutter og det kræver at brystvorten er helt bagest i ganen. Derfor er scenarier at mælketænder er badet i mælk altså ikke eksisterende. Det er noget andet med en sutteflaske hvor det langsomt kan løbe fra.

   Desuden så er der da børn som får tænder mår de er 4 måneder og der er da godt nok tidligt ar skulle stoppe (nat)amningen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • sabrina

   Det er jo også tandlægerne som ser skaderne!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg går i samme tanker… Eller det vil sige “ammestop om natten-tanker”. Ved begge børn har jeg ammet dem så meget og ofte som de selv ville (gudskelov for at det kom let!) og tænkt at en sammenhængende nattesøvn nok skulle komme en dag. Indtil for nogle uger siden hvor det pludseligt slog mig (nøjagtigt som første gang, det havde jeg bare glemt): JEG har ikke lyst mere. Så er det at det giver mening for mig at tale om et “ammeforhold”. Begge parter skal have det godt med det. Nuvel, jeg krydser fingre for en nogenlunde nem afslutning på hvad der trods alt føles lidt som en æra.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det skal give mening for alle – både baby og mor. God vind med ammestop 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

32