Oprydning i projekt-skuffen

Kvindedag, forfejlet kommunikation og hvorfor der stadig er noget at kæmpe for

Det er Kvindernes Internationale Kampdag (og svigermors fødselsdag – tillykke til dig, Solveig!), men Handelsbanken Amager er åbenbart af den overbevisning i 2017, at det er ok at tiltale voksne kvinder som ‘piger’. At kvinder går så lidt op i økonomi at man må lokke med sko (som ALLE kvinder helt sikkert går op i) og at man kan servere ‘en let pigebuffet’ til et arrangement. Fordi. Kvinder spiser jo ikke. Hvad er i øvrigt en ‘pigebuffet’ hvis nu vi udelukker det oplagte kannibal-svar?

17200976_10154545607069926_1924099746801146736_n

Det er simpelthen ikke godt nok.

Jeg har lært en ting af det her. Jeg kommer aldrig til at blive kunde hos Handelsbanken. Jeg vælger et sted, hvor jeg bliver taget seriøst. Hvor jeg ikke bliver talt ned til. Hvor min økonomi handler om økonomi og ikke om sko-shopping.

Det er Kvindernes Internationale Kampdag, og der er masser af stemmer derude, der råber op om, at det er håbløst forældet. At vi for længst har ligestilling. Det er det ikke. Det har vi ikke. Der er ikke ligeløn – ikke i Danmark. Ikke i verden. Der er ikke lige vilkår. Det er værd at kæmpe for at alle mennesker – uanset deres køn – har samme muligheder og rettigheder. Her og i resten af verden. Fordi piger burde kunne vokse op til en fremtid, der giver dem muligheder på lige fod med drenge. Burde. Det gør de ikke.

Selv i vores del af verden – i et smørhul med fri abort, stemmeret og på papiret lige muligheder for pigebørn og drengebørn så er der stadig forskelle. Ikke mindst i måden vi italesætter kønnene på, hvilket direkte influerer måden piger og drenge leger og forstår sig selv og deres køns roller på.

Se bare på børnelitteraturen. Prinsesser left, right and centre, der skal reddes af prinser. Bean elsker at lege prinsesse og vil allerhelst lege ‘prinsesser og superhelte’ med sin far. Prinsesserne SKAL reddes. Superheltene er dem, der redder. Vi forsøger at overtale hende til at vende legen om. At prinsesserne jo også faktisk kan gøre ting selv. Redde sig selv (eller hinanden). Det synes hun ikke de kan. Sådan er det ikke i film eller bøger. Hun er ikke engang fyldt fem. Og hun har forældre, der går op i ligestilling. Forældre, der begge tager del i huslige pligter, og som viser og taler med hende om forskellige måder at leve på.

Vi leder efter bøger og legetøj med og til piger, der kan selv og vil selv. Som for eksempel denne. Pigerne må hjertens gerne være i lyserøde kjoler. Absolut. Men de må også godt tænke selv. Tage deres skæbne i deres egne hænder. Vælge til og fra. Ligesom virkelighedens kvinder. Der er brug for bedre rollemodeller. Her har alverdens legetøjsproducenter og forfattere et ansvar. Disney. Marvel. LEGO. Playmobil.

Glædelig kvindedag!

10 kommentarer

 • Sara

  Hørt!
  Tjek evt http://www.amightygirl.com/ de har også en fb side. Det er selvfølgelig ikke dansk – men alligevel…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  God kampdag!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg må indrømme, at jeg faktisk blev lidt lettet, da jeg fandt ud af, jeg skulle have drengebørn. For de kommer bare til at få det nemmere. Mere i løn, bedre karrieremuligheder, nemmere ved at rejse alene ud i verden. Jeg er ikke stolt af at tænke sådan, men jeg sidder altså også fast i den der tankegang :/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Don’t blame you. Kampen er slet ikke ovre.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kim

  Hørt!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie S

  Det var dog det mest nedladende arrangement, jeg længe har set! Jeg er virkelig i chok! Er Dee ingen kvinder i Handelsbanken, som lige kunne have bedt dem om at stoppe sig selv? Med hensyn til bøger med seje piger, så har jeg opbygget et lille bibliotek af power-piger. Mine favoritter er: Anne fra Grønnebakken af LM Montgomery, Karateprinssessen af Jeremy Strong, Pippe Langstrømpe (selvfølgelig!), Hørmeost (den mest ildelugtende heks) af Kaye Umansky og så søster Winnie fra Bjarne Reuters Lille Bertram bøger, der er en slags dansk Herimone (minus magi men med hovedet langt bedre skruet på end sine brødre).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Nej, det er ret grelt.

   Tak for input! Dem må jeg lige have luret på. Åh, jeg elsker også Anne fra Grønnebakken. Jeg husker også en serie af magi/ridderbøger fra mine meget tidlige teenageår, der havde en pige forklædt som dreng i rollen som page for at hun kunne blive ridder. De var fantastiske for mig i den alder. Alanna tror jeg hun hed…

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie S

   Åh ja, dem var jeg også helt tosset med. Genlæser dem stadig engang imellem. Det er Løvindens Sang serien af Tamora Pierce – hendes serie Vild Magi er heller ikke tosset 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Oprydning i projekt-skuffen