32 Nisserier til december

Hvorfor du ikke skal købe ting ‘noget billigere i kinaland’. Der er faktisk forskel.

Opslag som på billedet herunder gør mig træt. Med træt på. Der er noget helt galt med tankegangen ‘billigst muligt’ i tilfælde som det her, hvis du spørger mig. (I mange tilfælde, faktisk, men det er en anden snak.) Så. Jeg beklager det sure opstød, men jeg er nødt til at sige det. Og I ved. Min blog, mine regler.

For lige at skære det ud i pap: Det har ikke noget med denne specifikke person og vedkommendes ‘fine’ kinaland-pyntesager at gøre. Selvom jeg er lodret uenig med udsagnet, så har jeg ingen personlige uoverensstemmelser med vedkommende og intet ønske om at udstille nogen. Det handler derimod om hele tendensen og om sites, som danner ramme om sælgere af (overflødige) dimser og dutter til næsten ingen penge.

wish

Hvis man ikke forstår problematikken i at købe en given dims i Kina for 7 kr, så synes jeg, det vil være en god idé at løfte blikket udover sin egen næsetip og kigge på helhedsbilledet. På konsekvenserne af at købe (for) billigt for miljø og mennesker. Nu og især i fremtiden. Jordens ressourcer er ikke uendelige. Det er ikke for at lyde frelst. Det er et faktum. Overforbrug er problematisk på sigt – vores børn, børnebørn og oldebørn kommer til at mærke konsekvenserne af vores og vores forældres og bedsteforældres forbrug.

Det handler ikke om at skære alt væk – heller ikke søde ting til børneværelset. Det handler om at tænke sig om.

Hvis noget koster 7 kr (eller 14 eller 23) at få sendt fra den anden side af jordkloden, så er det for billigt. Ærligt talt. Eksportøren tager sig betalt. Producenten gør også. Der er omkostninger ved materialer og produktion. Nogen får også en løn – den er sandsynligvis alt for lav, for det er arbejderne, der er sidste led i betalingskæden – og der er ingen garantier for, at det ikke er både børn og voksne i aldeles urimelige, usunde og måske endda farlige arbejdsforhold, der har produceret den alt for billige pyntedims.

Store, kendte brands får også produceret ting på grimme måder – men der er en accountability dér. Når forbrugerne opdager det og bliver tilstrækkeligt vrede over det, så kan man faktisk lykkes med at tvinge kæderne til at opføre sig mere ordentligt. Når det er en ‘anonym’ sælger på Aliexpress eller Wish eller lignende, så er der ingen accountability. Ingen sporbarhed.

Så er der sikkerheden. Varer, der forhandles inden for EU skal leve op til standarder. For sikkerhed. Det handler bl.a. om det, der er ‘indeni’. Hvilke kemikalier, materialer etc., som varen er fremstillet af. Hvilke forhold, den er produceret under. Er det elektronik eller andet, så er der også sikkerhedsstandarder hér. Er det plysdyr, legetøj, service til babyer og børn, så er der også regler her. Der er ingen som helst sikkerhed for, at det ‘fine’ service fra ‘kinaland’ eller den søde Miffy-lampe til spotpris overholder disse regler. Ingen. Der kan være alskens giftige sager i og lampen kan potentielt eksplodere, fordi den ikke er forsvarligt produceret. Det kan også være helt fint. Pointen er, at du kan ikke VIDE det. Man må overveje, om man ønsker at gå på kompromis med sikkerheden for at spare lidt penge på overflødige produkter.

Noget helt andet er designdelen. For er det egentlig ikke rimeligt at betale for, at nogen faktisk har brugt deres tid og energi og kreativitet på at udvikle et brand. Et look. Et bestemt produkt. Fred være med, at du selv eller din svoger er dygtige med hænderne og fremstiller noget til egen brug, der ligner et kendt designbrand. Det må man gerne. Men at profitere på andres arbejde? At kopiere og sælge til underpris? Det er noget gris.

Nej, det er ikke sikkert, at alle så har råd til alle de fede designerting. Det har jeg for eksempel ikke. Derfor vælger jeg ret nøje ud, hvad jeg gerne vil have – og så køber jeg den ægte vare. Jeg sparer op eller sælger noget andet for at få råd. Alting behøver i øvrigt ikke at være design. Der er masser af no-name genstande, der er både fine og funktionelle, og derudover er der virkelig mange fede ting at finde i genbrugser og på loppemarkeder. På den måde undgår man også at ende med at have et hjem, der til forveksling ligner 10.000 andres. Falsk design und alles.

 

PS: Kan vi i øvrigt ikke blive enige om, at der ikke er noget, der hedder ‘kinaland’? Der er et land, der hedder Kina. Og der er en verdensdel, der hedder Asien. Det er ikke det samme, og menneskene ser ret forskellige ud, selvom de overordnet set kan betegnes som asiatere. Ligesom vi ser ret forskellige ud her i Europa, når man kigger fra nord til syd og fra øst til vest. 

12 kommentarer

 • Jeg får det altid lidt underligt, når jeg læser at folk køber den slags. Jeg forstår det vitterligt ikke.

  – K

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Melisa

  Kæmpe tommelfingre op! Jeg er så enig i alt hvad du skriver og er så uendeligt træt af det forbrug, forbrug forbrug vi kører nu. Nuvel jeg ville elske at eje en kogle, men jeg ville føle mig som den største rip-off, hvis jeg købte en replika.. Jeg er egentlig ret vild og KÆMPE fortaler for CSR og sikre god arbejdsikkerhed og forhold. Så skide godt indlæg på alle punkter!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Johanne Emilie

  Elsker elsker elsker det her indlæg! Jeg er også kørt helt død i det mega forbrug der kører for tiden…jeg får det helt ubehageligt og er også nået til et punkt hvor jeg prøver at ryddet ud i skabe og kælderrum og får givet det væk jeg ikke selv længere har brug for og ØJ hvor det også bare giver ro og plads i hovedet 🙂 Jeg synes problemet er at man hurtigt kommer til at lyde frelst, men som du selv siger så er det jo simpelthen bare et benhårdt faktum at verden ikke kan for evigt sådan som det ser ud lige nu.
  Så jeg prøver også at køre stilen “mindre men bedre”

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Jeg har prøvet at købe nogle dimser på Wish og er vitterligt blevet skuffet HVER gang, med undtagelse af to gange hvor det var fordi jeg simpelthen ikke kunne finde hvad jeg skulle bruge herhjemme (f.eks. da manden skulle bruge nogle skumpropper til sin proppistol og de var skisme umulige at opdrive herhjemme, men Wish kunne klare det).. Jeg forstår dog ikke dem der køber designer-kopier. Jeg ville altid gå og kigge på dimsen og vide, at det var en kopi, og ville aldrig nogensinde blive lige så glad for den som hvis jeg havde kæmpet det ekstra for at få den ægte i stedet. Har prøvet det i midt-00’erne da jeg købte en fake Guccipung på et marked i Rom. Blev så flov at jeg smed den ud, første gang nogen herhjemme spurgte om den var ægte. Fewer items but better quality må være mottoet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åhhh jeg er SÅ SÅ SÅ enig med dig. Jeg fatter det simpelthen ikke. Kan du ikke betale de 59 kroner melamin koppen fra Design Letters koster, så fortjener du simpelthen ikke en kop med et bogstav på. Punktum.
  Nogen må simpelthen også sige til sig selv – hvordan kan det lade sig gøre, at producere en kop for 7 kroner – materialer, løn til medarbejder og fragt fra den anden side af jorden. Det KAN ikke lade sig gøre med mindre der er nogle arbejdere, som får 10 øre i timen og arbejder under kummerlige vilkår.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Leise

  ………… Der er så mærkeligt at nogen bare vil have kopien………. Fordi det er så super billigt…….. Jo mere jo bedre jo ikke billigere jo bedre. Jeg har et armbånd med/fra Troldekugler og en af mine kollegaer spurgte mig om jeg var interesseret i kopierne som vedkommende havde en ven der lavede en øhhhhhh nej tak! Men Jeg vil da hellere ønske mig en original kugle og gøre mig fortjent til den end vare have en hel arm fuld af kopierer 😡

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Hvis hensigten med indlægget er at få køberne af disse produkter til at lade være med at købe disse produkter, virker det ikke. Dertil er det for nedladende. Hvem har nogensinde ændret holdning af at blive talt ned til?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det har du en pointe i. Men ligesom med anti-vaccinationsbevægelses-prædikanter, så forbeholder jeg mig retten til at synes, de er decideret tåbelige. Og hvis nogen overvejede at købe på et af disse sites, men ikke har overvejet konsekvenser for miljø, mennesker, kemi og sikkerhed, så kunne det være, at de overvejede en ekstra gang.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Olga

  Super. Og jeg er sååååå enig med dig. Tak fordi du har skrevet det ned.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  Amen!! Det løber mig også koldt ned af ryggen når folk omtaler deres fede eBay køb med børnetøj som koster 29 kr. osv. Gad vide, hvilken rejse og hvilke stoffer det tøj indeholder?
  Fedt fedt indlæg.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lina

  Hørt! lad os allesammen forsøgs at købe (og forbruge) både med hjernen og med hjertet.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

32 Nisserier til december