Sensommersol og spontan havnerundfart

Noget om høflighed

Mennesker, der ikke er høflige er noget af det, der kan få børsterne til at stritte på ryggen af mig. Virkelig. Jeg forstår det ikke og for mig er manglende høflighed tegn på manglende dannelse. Og lad mig lige være helt klar i mælet. Dannelse har INTET med pengepung, postnummer eller uddannelse at gøre. Høflighed er – for mig – noget, der burde være udgangspunktet for vores omgang med hinanden. I allerhøjeste grad med fremmede.

Man kommer længst (i min verden) med en lille smule pli og almindelig høflighed. Det er simpelthen for pinligt med voksne mennesker, der ikke kan finde ud af at sige tak eller vente til det bliver deres tur. I mit arbejdsliv har jeg mødt mange, mange mennesker. De fleste er heldigvis gode og rare og vil gerne hjælpes – de resterende, der er unødvendigt kritiske og hidsige og krævende? Det er altså ikke altid dem, jeg giver den aller-allerbedste service. Gør du? Derimod yder jeg gerne noget særligt til dem, der spørger pænt og har en god udstråling. Både på mit arbejde og i andre situationer.

Derfor er det også vigtigt for både Kæreste og jeg at Bean lærer at sige tak og bede pænt om ting – og helt ærligt? Høflige børn får SÅ meget mere slack! Seriøst. Selv med snotnæse og legepladssnavs i hele hovedet har jeg kun oplevet hende få positive reaktioner, når hun ‘be om’ noget eller siger ‘mange tak’ – eller ‘smager HÆG-tig dejligt’ – eller, helt simpelt – siger ‘tak for mad’. Høflighed er noget, man lærer. Det er bestemt ikke medfødt. Menneskedyret er, så kærligt og empatisk som det også kan være, et egoistisk dyr. Det ved alle, der nogensinde har haft med små børn at gøre!

 photo DSC_0032_zpsf0c94680.jpg
Helt snavset og langt ude i skoven – men ville du sige nej til en høflig forespørgsel fra de her blå øjne?
 photo pleaseandthankyou_zps8603250e.jpg

I vores familie siger vi tak, be’ om og tak for mad. Hvad gør I – og hvorfor?

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

19 kommentarer

  • Heidi Kjeldgaard

    Selvfølgelig skal mine børn sige både
    Be om, jatak,nej tak og tak for mad.
    Jeg har 4 piger som alle er yderst høflige og velopdragne.
    Det skylder man som forældre at lære dem.

    I marts måned havde min yngste datter fødselsdag- hun fyldte 8 år. Alle
    Piger fra klassen var med
    Hjemme ril fødselsdag- direkte fra skole.
    Da se alle havde spist og skulle igang med at lege var der EN ENESTE. pige forudenin egen datter,
    Som sagde tak for mad!?!?! Min mand og jeg var målløse!!!

    Vi går foran som det gode eksempel herhjemme og vores børn gør stort det det samme. Klassesammenhold får et smil og en sød kommentar , den hjemløse får en ekstra skilling når
    Vi køber deres avis og jeg lader den enlige kvinde eller mand med kun få
    Ting komme foran mig i køen.

    Lad os alle bidrage med et smil og noget høflighed og ved
    At lære vores børn at hjælpe andre og i det hele taget kunne se ud over sin egen næsetip- gør vi dem en kæmpe tjeneste.

    Jeg kunne ikke være
    Mere enig med
    Dig

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Hvor vildt at ingen af de 8-årige kunne sige tak! Jeg ville også have været forundret. Og måske have sagt noget a la ‘herhjemme husker vi lige at sige tak for mad, når vi er færdige med at spise’, for sådan en irriterende type kan jeg godt finde på at være. Altså, vi siger da også tak for mad når vi er ude og spise på restaurant, fx (medmindre maden har været virkeligt ringe!)
      Du har helt ret i at man er nødt til at være det gode eksempel selv, og der kan vi jo så takke vores egen gode opdragelse 😉 Dejligt, at vi er flere forældre i samme båd.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg er så enig, og jeg tænker lidt det er en del af sin pligt som forælder. Livet bliver altså lettere, hvis man har lært at opføre sig pænt. Om ikke andet ihvertfald når man er ude! Jeg kan ikke få Villum til at sige tak for i dag, når vi går hjem fra børnehaven.
    Tror det er en kombi af træthed og genert, men det og godmorgen er en kæphest for mig 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Dejligt at høre, at vi ikke er de eneste forældre, der insisterer på høflighed!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sofie

    Hvor er det bare en passende dag at opdage dette gode indlæg du har valgt at dele.
    Jeg har lige akkurat i dag været i IKEA og oplevet en episode som helt automatisk henledte mine tanker på opdragelse og høflighed.
    Jeg er dværg, men ser ud ligesom alle andre i mine “proportioner”, lige med undtagelse af mine 120 cm. Vi befinder os så i køen i IKEA, hvor et lille barn “opdager” mig og stiller sig direkte op foran mig og kigger noget forundrende. Derefter henter hun et andet barn, kommer atter hen til mig og peger (og siger noget på et sprog der for mig ikke er forståeligt, da det ikke er dansk). Jeg trækker på smilebåndet, tænker “Børn” og lader det dog strejfe mine tanker, at det aldrig var faldet mig ind som barn at gøre det på den måde.

    Barnet (Vi snakker måske en 5-7 år) henter nu sin mor og far, peger atter på mig og står direkte op i mit ansigt og “får det hele med”, alt imens, at forældrene absolut ingen reaktion kommer med på dette – Og det er så her, at mit hoved koger over og min tolerance bliver minimal. JEG er opdraget til at ikke at stirre på andre mennesker, uanset hvordan de end måtte se ud. Jeg mener desuden også, at det er en forælders pligt at forklare barnet hvorfor det er, at det hun nu har opdaget, er som det er. På en måde der er til at håndtere, for både barnet og mig, så at sige.

    Og når man kigger på andre mennesker, som ser tilbage – så smiler man da, af ren høflighed. Gør man ikke?

    Jeg skal i hvert fald gerne indrømme, at min høflighed for en kort stund var ved at blive erstattet med noget knap så pænt, men har også en skøn mor, der ligesom du har opdraget mig fra barns ben, hvilket forhindrede grimme gloser eller andre ting, da det så må være disse forældres brist og dermed ikke automatisk noget der skal få en brist frem i mig. Det er ikke det værd 🙂

    Og hende Bean der… Hun er en af de smukkeste børn jeg nogensinde har set. Med høflighed kunne hun helt sikkert overtale en svag sjæl som mig til hvad som helst 😀 Puha, det blev vist langt 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Hvor er det en helt fantastisk kommentar, Sofie! Og et virkeligt godt eksempel på hvor det går galt. For som udgangspunkt er det jo helt naturligt for mennesker (og specielt børn) at kigge på det (og dem), der ser anderledes ud. Det er jo spændende!

      Jeg tænker, når jeg læser din kommentar, så ville den ‘naturlige’ reaktion for barnet måske være at spørge ‘Hvorfor ser du sådan ud?’ af ren nysgerrighed. Og her forestiller jeg mig, at du ville svare fint. Det virkeligt mærkelige er forældrenes manglende reaktion! Hvorfor fortæller de ikke a) at man ikke skal stirre sådan? Eller b) at vi allesammen ser forskellige ud? (Og i øvrigt smiler lidt undskyldende til dig)

      Nå. Jeg håber, at Bean vil reagere anderledes når hun møder nogen, der ser anderledes ud end hende selv. Det er i al fald mit mål. And on a different note – jeg har faktisk overvejet, hvad den politisk korrekte ‘betegnelse’ er. Vil du helst kaldes dværg, hvis nogen spørger?

      Og tak i øvrigt – jeg har også svært ved at stå for Beans ‘be om’er, når de serveres med et kys og store, blå øjne!

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Sofie

      Dværg er en helt fin betegnelse.
      Jeg kan faktisk fortælle, at en forening for mennesker med dværgvækst førend hed “Landsforening for væksthæmmede”, men halleluja for 2014, nu er det “Dværgeforeningen” det kaldes – for det er hvad det er og det er hvad det kendes som – Og det skal da ikke håndteres som et skændselsord 🙂

      Jeg plejer selv, overfor børn at referere til Snehvide og de 7 små dværge (Det er altid et hit at drage paralleller til en sur, gnaven gammel mand 😉 haha) da det er noget børn har kendskab til.
      Brugte den engang til min egen lillebror da han som mindre spurgte hvorfor hans ene storesøster var så lille. Hans svar var så “Så skal min far være Løvernes Konge”, så den virker måske ikke helt 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Tusind tak for tilbagemeldingen. Jeg har aldrig selv tænkt at dværg var et negativt ord, men det er nu rart at være sikker på, at det ikke bliver opfattet sådan.

      Sej reference med Snehvide – dværgene er jo heltene i den historie. (Og megafed respons fra din lillebror!)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hørt. Både hvad angår børn og kunder. Man kommer bare såååå meget længere, når man er høflig!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Så rigtigt Stine! Jeg har det på samme måde, og jeg gør virkelig meget for at lære mine børn at være høflige og behandle andre pænt 🙂 Det der så irriterer mig grænseløst er, når fx børn, som ikke er opdraget efter samme principper, kommer og trumler over dem, som har lært at give andre plads og stille sig i kø.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Jeg kunne heller ikke forestille mig andet om dig, Signe 🙂 Ja, det er faktisk grænseoverskridende når andre ikke overholder de almindelige ‘regler’ for god opførsel. Jeg kan godt finde på at sige noget. Som i: ‘hov, vi stod lige i kø her ligesom de andre. Jeg tror, du lige må gå bagom og vente også’ (sidste sætning, kun når det drejer sig om børn. Voksne får bare ‘vi står i kø’-delen!)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Du har da FULDSTÆNDIG ret! Generelt kunne vi danskere godt oppe os lidt. Kom lige til at se denne, synes han har ret.
    http://www.amino.dk/tv/husk-at-rose-dine-medmennesker

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lonnie

    Jeg har i løbet af de sidste dage mistet troen på menneskeheden. Jeg var i sidste weekend i noget indendørs legeland med min søn på 3. En ting var, at børnene konsekvent sprang over i køen, når de kunne komme til det, men deres forældre gjorde det fandme også! Det var helt absurd så mange gange jeg måtte påpege over for voksne mennesker, at de havde sprunget min søn og mig over i køen. Og da jeg var i 7/11 i dag skete det to gange, den ene gang havde jeg endda lagt mine varer på disken. Blev enig med mig selv om, at det er fordi jeg ikke går med min læderjakke og farver mit hår hennarødt længere. Dengang lignede jeg åbenbart ikke en man skulle fucke med, men det gør jeg tilsyneladende nu…

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Ahr, hvor ærgerligt altså! Nåmen inden du mister troen på menneskeheden totalt, så kan jeg se her på kommentarerne, at vi er en del, der også tror på høflighed og opdrager efter det.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg kunne ikke være mere enig. Velopdragene børn er virkelig vigtigt. Jeg mener selv, at vores drenge på 3 og 6 år er velopdragne, men til trods for det så må jeg bare indrømme, at jeg dagligt husker dem på at sige “tak for mad”, tilføje “tak” efter ja og nej, når det er nødvendigt. Jeg har tænkt over det så sent som i dag. JoJo har haft en ven til at overnatte, som er yderst velopdragen og sød, men jeg måtte minde begge drenge om ovenstående!

    Jeg ved, at de er søde og velopdragne, når de er ude, men om de siger “tak for mad” m.m. Det ved jeg ærligt ikke, men jeg håber, at de gør det og er opmærksomme på det, hvis de bliver mindet om det. Jeg minder altid andre børn om det hos os samtidig med at de skal vaske deres hænder, inden de leger videre efter maden 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Vi husker som regel også Bean på ‘tak for mad’, men hun er efterhånden ret god til at sige tak sådan generelt.
      Jeg var selv genert, og børn, der bare opfører sig ordentligt har meget lang line hos mig – så er det helt ok, at minde dem om høflighederne synes jeg.
      Hvor dejligt, at vi er så mange, der stadig går op i god opførsel!

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Rikke

    Vi forsøger at lære vores børn høflighed. De skal sige tak når de de får noget, tak for mad når de er færdige med at spise og Vil du række/give mig, nær de skal bruge noget. Vi bryder os ikke om udtrykket Be om, men erstatter det med andre ord. Oplever gang på gang hvor positivt der tages imod høflige børn, så det er klart en gave at give sit barn. Håber sådan min ældste på syv tager høfligheden med sig når han er rundt ved vennerne. Men han er meget introvert og genert, så jeg kunne sagtens forestille mig, at det er meget svært for ham at tale direkte til en voksen, han ikke kender- også selvom det blot er tak eller tak for mad. Men håber han lærer det med tiden. Det at være så genert som han er, kan desværre let tolkes som at være uhøflig, men jeg håber andre voksne ikke finder ham uopdragen.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Helt enig – det er en gave! Og i mange situationer for generte børn (jeg var selv et!) kan høflighed og ‘spilleregler’ faktisk være en hjælp. Det er en ‘sikker’ måde at kommunikere på. Jeg er sikker på, at han ikke bliver opfattet som uhøflig – specielt ikke, hvis den øvrige opførsel er god 🙂
      Vi bruger ‘be om’ indtil videre, fordi vi trods alt stadig har en lille pige, hvis sprog er ‘under construction’, så hos os hedder det pt. ‘be om’ i stedet for ‘ha’ 🙂

      Dejligt at vi er flere forældre i høfligheds-båden 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sensommersol og spontan havnerundfart