Paradokset

Marie Kondo, minimalisme og at bo fem mennesker på 95 m2

Sidste år i januar var Marie Kondo og hendes ‘spark joy’ oprydning på alles læber. Og i manges skabe og skuffer også, når man kiggede ud over Instagram. Jeg ved ikke, hvor mange, der holdt ved. Som stadig folder i nydelige trekanter og stabler på højkant. Bølgerne gik højt dengang og mange følte sig stødt over hendes opfordring til at rydde ud. Prikkede hun til noget, der måske længe har ligget og ulmet hos mange? Fornemmelsen af at drukne i ting og alligevel ikke føle, man har det hele. Jeg ved det ikke.

Jeg kan kun tale for mig selv, og jeg havde et indlæg på vej sidste år netop om at rydde op og ud. Så var det bare som om hele blogsfæren og Instagram og medierne druknede i Kondo-ficering, og så meldte jeg mig lidt ud. Ikke desto mindre vil jeg stadig gerne dele ud af nogle at mine tanker og vores erfaringer med at bo (relativt) småt og hvordan vi begrænser mængden af ting i hjemmet, så vi alle kan være her.

Fra 2 til 5 på 95 m2

Jeg kan huske, da Jonas og jeg så lejligheden første gang. Det var vinter som nu. En kold snevejrsdag i 2012 ankom vi – mig med en rund mave – og syntes, der var oceaner af plads og lys. Det føltes som hjem. Det gør det stadig, men det med pladsen er relativt. Ikke mindst, fordi vi siden dengang er blevet mere end dobbelt så mange til at dele de godt 95 m2.

For snart mange år siden opdelte vi det store soveværelse med en skillevæg og skydedør, så K fik sit eget værelse. Siden dengang har vi rykket rundt på soveværelserne, så Jonas og jeg har det mindste rum – og pt. deler med lille M, hvis Junoseng lige præcis (på centimeteren!) kan stå mellem vores sengekant og endevæggen. Og vi lige nøjagtig kan kante os gennem døren og op i seng. De to store piger deler det største soveværelse med svævende seng og juniorseng og det store klædeskab med hele familiens garderobe. Legetøjet bor der også.

Derudover har vi et lillebitte toilet, et baderum, et lille køkken og to mellemstore stuer. Det er ikke meget, men det er nok. Sådan da. I al fald, hvis vi indretter os ud af det og ikke samler for meget til bunke.

Minimalisme – med børn

Jeg har i flere år været optaget af minimalisme. Af tankerne om at ikke have mere, end man skal bruge. Ikke at fylde sit liv med meningsløse genstande, men i stedet holde fast i dem, der betyder noget. Jeg havde en overgang en serie her på bloggen, som jeg kaldte ‘Minimal Monday’ og skrev om alt fra legetøj til digitalt rod. Det kan stadig findes frem, hvis nogen er nysgerrige.

Når jeg rydder ud og op, så handler det dels om, hvad vi rent faktisk har brug for. Men også om noget har personlig værdi for mig eller for os. Om det gør os glade. Derfor har vi helt sikkert flere ting, end vi strengt taget behøver. Men efterhånden er det, der er tilbage, noget, der bliver brugt og gør os glade frem for legetøj og tøj, der bare optager plads og støver til.

Klædeskabet – oprydning og indretning

Jeg har snuset til tanken om et decideret Capsule Closet. Både for mig selv og pigerne. Jeg har dog ikke et skab, der ‘overholder’ reglerne for en capsule wardrobe, men det er med fuldt overlæg. Og det leder mig hen til, hvordan vi kan have fem garderober i (lidt mere end) et stort klædeskab.

Fordelen ved at bo småt er nemlig lige præcis, at det bliver nemt at se, hvad man har brug for og hvad der er ‘fyld’. Hvis vi har for meget, så roder det helt vildt og det trives ingen af os i. Slet ikke mig. Det er nemt at starte med tøjet, for der er som regel ikke så mange følelser bundet op heri. Jeg har igennem tiden sorteret pigernes tøj igen og igen, og her er min fremgangsmåde:

 • Hav kun det fremme, der kan passe og som bruges nu og her. Pt. bor sommer-overtøj i en kasse på loftet. Til foråret bytter vi rundt, så vinterovertøjet kommer på loftet.
 • Kig på dit barn (og dig selv) og vælg det tøj, der gør dig godt tilpas. I en klassisk capsule wardrobe skal man fx ikke have mere end en kjole. Min 4-årige går imidlertid med kjoler 9 ud af 10 dage, og derfor er hendes garderobe fyldt med kjoler og har tilsvarende færre bukser. Min 7-årige går derimod aldrig i kjoler længere, så hun har 4 par bukser i stedet.
 • Jeg har ryddet ud i mit eget skab af flere omgange og nu er der kun genstande tilbage, som jeg rent faktisk bruger, som jeg kan lide og som passer mig.

Pigerne har hver to hylder med tøj. Det er inddelt i kasser, som jeg har klippet og klistret sort folie på, så de nemt kan se, hvad der er indeni. Striktrøjer og cardigans. Bukser og leggings. Bluser og undertrøjer. Undertøj. Lille M har ingen holdninger til tøj endnu, så hun har bare to kasser med hhv bodyer, strømpebukser og bukser i den ene og strikbluser og øvrigt tøj i den anden. På bøjler i den anden side af skabet hænger mine og pigernes kjoler og skjorter – og her bor også mine sko. En nøje udvalgt og kurateret samling af stiletter, der alle giver glæde. Øverst her er også en hylde med muleposer, hvor jeg har sorteret de næste størrelser til pigerne, så de er nemme at finde frem.

Ryd ud og ryd op

Når de vokser ud af deres tøj, bliver det gennemgået. Noget er slidt op og skal direkte til H&M’s genbrugskasse. Noget til børnegenbrugsbutikken – og det, der er mere tidløst og særligt gemmes til næste søster kan bruge det. Jeg har også en kasse på loftet med plads til det allersærligste. De første sko. Det første sæt tøj. Ting, de alle tre har gået med. Babytæpper og andre minder.

For hver gang jeg gør det, bliver det lettere. Især med tøjet.

Når pladsen er så begrænset som den er, giver det næsten sig selv, at der også skal være en begrænset mængde tøj. Og det er rigeligt! Vi og pigerne har så absolut nok. Også selvom jeg kun vasker en gang om ugen. Ingen behøver 20 t-shirts og 15 kjoler. Hvis du også gerne vil skabe mere plads i garderoben, så forsøg at begrænse pladsen til at begynde med. Se, hvor meget, der kan være på 2-3 hylder og 10 bøjler og overvej, om du (eller dine børn) har brug for mere end det.

Min erfaring gennem snart flere år er, at jo færre ting, vi har, desto mere bliver de brugt frem for at ligge og hensygne på hylder og i skabe. Det gælder både tøj og legetøj.

Er der andet, I har lyst til at høre om, når det handler om at bo relativt småt? Om at rydde ud? Så sig endelig til.

8 kommentarer

 • Julie

  Jeg vil gerne høre lidt om, hvordan I gør med legetøj. Altså organiserer og sorterer? Vi har ét lille (sove)børneværelse til to børn, så alt legetøj ligger i stuen, hvilket efterhånden går mig på nerverne😅

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det er noteret – jeg skal se om jeg ikke kan få skrevet og taget billeder af legetøjssituationen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tak for det indlæg. Vi bor også 5 mennesker på 97 kvm. Vi har badeværelse, spisekøkken, stue og to rimeligt store værelser. Lige nu sover de to største sammen, og vi sover med mindste. Men jeg er meget i tvivl om hvordan vi skal indrette os når han ikke længere sover hos os. Hvad er jeres plan for når lille M skal ud af soveværelset? Og så kunne det da være interessant at se hvordan I har delt rummet op.
  Vi har et stort skab til mit og min mands tøj (samt håndklæder og sengelinned), og de store drenge har hver deres skab til tøj. Men jeg tror også jeg skal have gang i en større sortering af mit og mine drenges tøj, og håber min mand også kan lokkes til at sortere i sit tøj. Så kan vi måske få plads til det hele i ét skab.
  Tak for inspirationen 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Dejligt, at det kunne bruges <3 Vi har faktisk været ude i virkeligt mange overvejelser og scenarier omkring lige præcis pladsen. Og så viste sig at der kom en løsning fra uventet kant. Noget med en ny nabo og en vaskemaskine, der døde.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristine

  Tusind tak for inspiration, det var meget brugbart og dejligt konkret.. Hvor ofte sorterer du? Lidt hist og pist eller den store tur en gang om året?
  Samme type indlæg bare ang. legetøj ville være lækkert!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Skønt at høre – tak! Jeg sorterer løbende. Det er lettest, synes jeg. Jeg noterer mig ønsket om et legetøjsindlæg 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Ja tak til flere lugnende indlæg. Er også meget inspireret af at leve minimalistisk, men har dog lang vej endnu. Kunne fx være interesseret at se konkret, hvad en af dine store pigers gardarobe består af.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Dejligt, hvis det kan inspirere 🙂 Jeg ser om jeg ikke kan blive lidt mere specifik med en pige-garderobe.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Paradokset