Bryllup: brug en fotograf til at skabe minder, der holder evigt

Motorik, selvværd og legetårne – fantasi og fri udfoldelse i børnehøjde

[ Samarbejde ]

Vi er efterhånden eksperter i legepladser hjemme hos os med 7 års erfaring i at finde noget, der kan fungere til både store og små børn. Netop det med bevægelse og leg er rigtig vigtigt for os. I disse måneder har pigerne konstant sommerknæ og vi er ude flere gange om dagen, så da Wickey spurgte om jeg havde lyst til at fortælle lidt om leg og legestativer, sprang jeg på med det samme.

^^Hurra for solkyssede ben og sommerknæ. Det betyder frisk luft og leg og fri udfoldelse i min bog.

Får dine børn lov at udfolde sig frit på legepladser hjemme og ude? Eller må du, som jeg, af og til tage dig selv i at være en kedelig voksen, der bryder ind i legen med ‘pas på’ og ‘forsigtig’? Det er noget, jeg har arbejdet med siden min store pige fik sin debut på legepladserne rundt omkring i vores nærområde. Og noget, jeg stadig skal tænke over, når vi er ude. Det er en rigtig god idé at holde sin mund og holde sig lidt på afstand, for det giver børnene mulighed for at mærke deres egen krop og begrænsninger – og ikke mindst hvad de faktisk er i stand til! Vores erfaring er, at pigerne kan meget mere end jeg tror. Når de får lov.

Det gav ærligt talt et sus i maven første gang, jeg så min store pige sidde glad og vinke på taget af klatrestativet. Første gang mellembarnet med de stadigt bløde barnelemmer klatrede ovenpå rebene og svingede sig med hovedet nedad. Første gang babyen helt selv kravlede op ad stigen til den lille rutschebane og selv rutschede ned. Vi vil så nødigt se vores børn komme galt af sted, men at lære at slå sig er også en del af den motoriske læringskurve. Det er ved at falde, at vi lærer hvordan man gør det på en god måde – og på sigt hvordan vi undgår faldene! Det er ved at udfordre os selv, vi opnår nye færdigheder.

En stærk motorik giver basis for et godt selvværd. Det har jeg skrevet om før HER og HER. Og det er derfor, vi skal lade vores børn lege og tumle og klatre og stimulere vestibulærsansen og alt det andet. Uden at blive holdt tilbage af kedelige mødre som mig selv, der kommer til at sætte stopklodser for det hele med ‘pas på’er. Jonas er rigtig god til det. At lade dem få lov. Jeg øver mig stadig og jeg kan se, hvor godt det er for dem, når jeg træder et skridt tilbage. Hvor stolte de bliver. Hvor stærke og modige og dygtige.

At lade pigerne få lov at udforske og udfordre deres motorik er selvsagt ikke det samme som at sætte sig på en bænk og lade dem være helt uden opsyn. Det kræver tid, øvelse og mere tid at lære, hvordan man ikke kommer til skade, og enhver, der har haft med en 1-årig at gøre, vil vide, at de har absolut ingen respekt for tyngdekraften eller hvordan man holder sig selv i live. På den måde er beskyttende forældre ret vigtige for vores arts overlevelse. Derfor er jeg i nærheden af den mindste, klar til at gribe, støtte og hjælpe med balancen, hvis den ryger. Men hun får også lov at prøve. At mærke, hvordan det føles, når underlaget skråner nedad – og afprøve strategier til at komme ned.

Heldigvis kan et kys, en snack, en renseserviet og et plaster klare det meste, når det af og til giver knubs – ikke mindst i denne sæson for forslåede og herlige sommerknæ med eller uden plaster. Og heldigvis har børn blødere knogler og generelt en bedre faldteknik end mange voksne.

Der er naturligvis forskel på at lade børnene udfordre motorikken gennem leg og så at sætte dem i farlige situationer. Legestativer skal være i orden; de skal være sikre og ordentlige, så små mennesker kan bruge energien på at sætte fantasien fri. De skal også være udfordrende nok til at være sjove i lang tid. Ellers er det ligemeget, og børnene vil hurtigt kede sig og finde andre steder at lege.

Jeg har kigget igennem Wickeys udbud af legetårne og her er virkelig noget for de fleste – både hvad angår størrelse og sværhedsgrad. Hvis vi havde en have, ville pigerne elske at boltre sig i en udgave med rutschebane, gynge og ikke mindst klatremuligheder. Priserne starter på 1400 kr for, men man kan også – fx i det fælles gårdlaug eller på fællesarealer i grundejerforeningen – finde de helt store legeplads-værdige stativer. De er tematiserede med en naturlig træfarve som grund. De kan deres kram hos Wickey. Derfor er legetårnene også godkendt til institutioner og offentlig brug. Det er et kæmpe plus i min bog, for så er sikkerhedsstandarderne i orden, så jeg som (høne)mor kan træde tilbage og lade mine børn afprøve sig selv.

Jeg ved, at mine piger ville knuselske at kunne lege her:

… og hvis der var helt frit valg, så er jeg personligt ret vild med dette (hvor jeg i ånden kan se mig selv sy et personligt flag til hytten):

Billeder lånt hos Wickey jvf aftale

2 kommentarer

 • Marianne

  Så enig i dette. Det er utrolig viktig å la barna få anledning til å se hva de kan klare og hvor grensen går selv. Vi klarer gjerne mye mer enn vi tror dette gjelder jo oss voksne også:=)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Absolut – det er nemlig vigtigt, og det er så skønt at se, hvor stolte og stærke og modige de bliver, når de får lov og er klar. Jeg gad godt, at jeg stadig havde lidt af deres vovemod…

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bryllup: brug en fotograf til at skabe minder, der holder evigt