Når hoste ikke bare er hoste - om at leve (godt) med KOL

‘Sov når babyen sover’ og andres ubrugelige råd

Det er forventeligt, at man ikke får en fuld nats søvn med en baby (eller et lille barn) i huset. Det er jeg helt på det rene med. Ingen af mine babyer og børn har sovet igennem det første år. Eller det andet. Jeg er vant til søvnmangel. I så høj grad, at der skal virkelig meget til før jeg føler, at en nat har været slem. To slemme nætter i træk er til gengæld nok til, at min kaffe trænger til kaffe.

Jeg tror, lille M er ved at knække en eller anden motorisk kode, og det påvirker hendes evne til at finde kropslig ro helt vanvittigt. Hun sover kun når hun bliver holdt i siddende stilling og ammet samtidig, og indimellem skriger hun og ormer sig rundt. I dag vågnede hun helt søvngroggy og skreg sig igennem hele morgenen. Nu triller Jonas en tur med hende og hun sov i det øjeblik, vognen ramte fortovet. Det er udmattende. Mildest talt.

Mon ikke de fleste (nybagte) mødre har fået det velmenende råd om at sove, når baby sover. Det kommer sikkert fra et godt sted, når afsenderen giver det, men for pokker, hvor kan man ikke bruge det til noget som helst. Ikke mindst, hvis man – som mig – har babyer, der kun sover i korte stræk i senge og længere stræk i en konstant trillende barnevogn.

Jeg tror måske, jeg efterhånden er i så god træning, at jeg ville kunne sove gående, men det er nok alligevel bedst at trille omkring i trafikken med åbne øjne. Jeg prioriterer i stedet at have lommer af tid til mig selv, mens hun sover. Sådan overlever jeg søvntortur med forstanden nogenlunde i behold. Tid til at sidde med kaffen. Til at strikke et par omgange. Til at reboote. Til at se foråret folde sig ud i byen gennem solbriller og sløret blik.

^^Man kan godt være lykkelig, selvom man er træt. Og sød, selvom man er en søvnterrorist. Foto: Frederikke Brostrup

Kærligheden i udsagnet om at sove, når baby sover, går på omsorg for moderen. Det handler om at resten af huset, af vasketøjet og opvasken ikke går nogen vegne. Om at man også skal huske at hvile. Men har man en hverdag, der skal hænge sammen, er de praktiske opgaver også nødt til at blive klaret. På en 30-minutters lur kan man ikke nå andet end at dykke halvt ned i søvnen og jeg vågner altid mere træt end før jeg lagde mig.

Jeg ved, det bliver bedre. På et tidspunkt bliver søvnen – ikke mindst den om natten – bedre. Engang letter tågerne og alting kommer til at stå skarpere og i klarere farver igen. Og heldigvis er der masser af fine øjeblikke imellem det hårde. Skønne babysmil. Buttede hænder. En gryende forståelse for sprog og kommunikation og de første ord. Kærligheden mellem pigerne og begejstringen i den lille krop, når hun ser nogen, hun elsker. Eller hunde.

Jeg kommer aldrig til at sige til andre, at de skal sove, når baby sover. Til gengæld vil jeg foreslå nybagte mødre, at de skal gøre noget, der giver dem overskud, når baby sover. Uanset om det er at sove, at høre podcasts, strikke, se reality tv eller noget helt andet.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når hoste ikke bare er hoste - om at leve (godt) med KOL