Bryllup. Baggrunden for datoen og stederne

Når hoste ikke bare er hoste – om at leve (godt) med KOL

[ Annonce for Sundhedsstyrelsen og Lungeforeningen ]

En af de værste lyde, jeg kender, er hoste. Uophørlig, konstant hoste. Det hænger naturligvis sammen med vores personlige erfaringer med pigerne. 3 ud af 3 er ramt af astmatisk bronkitis, ligesom jeg selv var som barn. Det har betydet for vinterhalvåret, at vi i længere perioder konsekvent har et barn og en voksen sovende i stuen, så resten af familien kan sove bare nogenlunde. Ikke mindst midterbarnet er hårdt ramt. Så meget, at hun endte med at hoste blod op i vinter. Heldigvis har vi efterhånden fundet en formel og medicinering, der afhjælper de værste gener ved den astmatiske hoste. Heldigvis vokser man fra astmatisk bronkitis. Sådan er det bare ikke ved al hoste, og derfor sagde jeg uden at tøve ja, da jeg fik muligheden for at bruge min platform her på bloggen til at fortælle om KOL – Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Ikke mindst fordi det faktisk kan lade sig gøre at få det bedre selv med en kronisk diagnose.

Selvom kalenderen nu skriver maj, er det ikke mere end en uges tid siden, vi sidst havde et par døgn med et barn, der var ved at hoste lungerne ud. For mine piger går anfaldene over igen, men med indlæggelse og et par besøg på akutmodtagelsen under bæltet er vi altid ekstra opmærksomme på, hvordan børnene hoster. Vi kender årsagen til deres hoste nu, men hvis du eller en af dine pårørende hoster i en længere periode – 2 måneder som tommelfingerregel – så er det en rigtig god idé at gå til lægen og få foretaget en lungefunktionsmåling. Her kan lægen konstatere, om der er tale om en uskyldig hoste eller om det kunne være en uopdaget KOL. Sådan en måling tager under 10 minutter og gør ikke ondt. Det tænker jeg ærligt talt er en nem måde at finde et svar på sin sundhedstilstand på – men jeg ved også godt, at det kan være lettere sagt end gjort at komme til lægen. Ikke mindst for mænd. I al fald min mand, der nærmest først kommer afsted, når jeg skubber ham ud ad døren efter 2 uger med 40 i feber (true story).

KOL er en kronisk sygdom. Den kan ikke kureres, men (og det er skisme et stort MEN) man kan med den rigtige behandling og livsstil øge livskvaliteten markant. Det er min egen svigerfar et lysende eksempel på. De fleste af os kender sikkert en eller flere med KOL, for Sundhedsstyrelsen anslår, at ca 320.000 danskere – det er næsten lige så mange som der bor i hele Aarhus – har KOL. Af dem er kun halvdelen i behandling, og det dur jo ikke. Det svarer til at man ikke er i behandling for sin sukkersyge, sin hjertelidelse eller for kræft. Det er ikke for sjov, jeg kommer med de sammenligninger, for KOL er en af de hyppigste dødsårsager herhjemme. 10 mennesker dør af KOL hver dag.

Tidligere kaldte man KOL for rygerlunger, fordi særligt rygere eller tidligere rygere er i risikogruppen. Heldigvis er den betegnelse ikke længere brugt. Alle ved efterhånden, at det er usundt at ryge, men det gavner ikke nogen af tale om selvforskyldthed. Der var især en sætning, fra læge Charlotte Bøving, der ramte mig:

Ingen fortjener at have et dårligt liv på grund af sygdom.

Ingen. Heller ikke selvom man måske har røget hele sit liv.

Min svigerfar har KOL. Han er en ærke-vestjyde af den gamle skole, og vi har efterhånden kendt hinanden i 10 år. Han fik det værre og værre, og til sidst tog han til lægen. Fik konstateret KOL. Og så lagde han hele sin livsstil om. På en måde, der er decideret imponerende, og det ved jeg faktisk ikke, om vi nogensinde har fået sagt til ham. Sådan helt tydeligt. Hvis ikke, Erhard, så skriver jeg det nu. Vi er så glade for, at du lagde livsstilen om. For din, for Solveigs og for dine børns og børnebørns skyld.

Min svigerfar droppede al røgen fra den ene dag til den anden. Også de dyre cigarer til særlige begivenheder. Begyndte at motionere. Cykle til og fra arbejde. Cykle på lange ture rundt omkring i landet med min svigermor. Det virker så enkelt, ikke? Det er det også på papiret, men enhver, der har forsøgt at lægge livsstilen om, ved, at det slet ikke er så nemt endda at ændre på livslange vaner.

KOL er kronisk og kan ikke kureres, men når man gør som min svigerfar – stopper med at ryge – så kan man bremse udviklingen og generne ved sygdommen. I dag har han det markant bedre end før han omlagde sin livsstil.

Det er hele pointen. Både med indlægget her og med Sundhedsstyrelsens kampagne. Kom afsted til lægen, hvis du mistænker, der er noget galt. Med dig eller med en pårørende. Se sygdommen i øjnene. Og få den behandlet, så du kan få det bedre. Få mere ud af livet. Du kan jo starte med at se videoen herunder og læse mere på pustliv.dk

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bryllup. Baggrunden for datoen og stederne