En øvelse i selvkærlighed - gratis træning for mødre

Projekt ble-stop: kan man nudge sit barn til at droppe bleen?

‘Jeg bruger ikke ble længere’. En efterårsdag for snart 4 år siden kom K hjem fra dagpleje med den udmelding. Knap to et halvt år gammel var hun, og det var helt rigtigt. Ganske få uheld havde vi i de efterfølgende dage og så var der kun sovebleerne tilbage.

Nu har vi en tre og et kvart årig som absolut og aldeles ikke er igang med at smide nogen som helst bleer.

Det måtte hun ellers gerne. Som i. Rigtig gerne. Det er efterhånden meget langt fra en fornøjelse at skulle skifte hende.

Vi regnede egentlig med, at hun selv havde sagt til og ønsket at blive blefri omkring børnehavestart. Nope. Vi har gjort et par halvhjertede forsøg på fjerne den, men ingen af os har haft det helt store overskud til at håndtere gentagne uheld.

Vi har til gengæld heller ikke lyst til at forcere noget som hun ikke er klar til… men.

Kan man nugde et barn til at smide bleen? På en god måde? Har I råd og erfaringer at dele ud af? For vi er ved at være SÅ færdige med ulækre børnebleer i str tre år.

12 kommentarer

 • Tja, ultimativt bestemmer de små damer (ja, for jeg tænker på vores de små jævnaldrende :)), men derfor kan man jo godt forsøge at snyde dem lidt.

  C smed “dagsbleen” i juni, da vi var på sommerferie. Det var nemmest, hurtigst og rarest for alle parter. Kæmpe succes. Men – det evige men – bleen bliver stadig fundet frem, når hun skal *rigtigt* på toilettet. Det er simpelthen en mental barriere, der lige skal brydes der. Den barriere er måske, måske ikke, ved at blive brudt ned af denne bog med lyde (http://www.forlagetbolden.dk/dk/b%C3%B8ger/670-mus-og-elefant-g%C3%A5r-p%C3%A5-toilettet). Måske den kunne hjælpe lidt og med grin og jokes “Aj, Far, står du der og putter?” afdramatisere det hele lidt?

  Held og lykke… god fornøjelse… Aj, intet er virkelig passende, men kan godt forstå, at I gerne vil have, at nu er *nu*.

  Kh. Marina

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Prøv at Google “blefri på 3 dage”. Vi brugte “metoden” med stor succes. Der var en del uheld første dag, et par uheld anden dag, og efterfølgende har hun faktisk aldrig haft uheld!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Vi læste “Hr. Pølle” og så blev hun superinteresseret. 14 dage efter var alle bleer væk.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Ingen af mine børn har afgivet ønske om ikke at bruge ble. Men vi havde en stort behov for ikke at skifte bleer. Så vi tog bleen af (om dagen) Ikke med en masse forklaringer. Og sørgede de første dage for potten var tæt på. Den første gik det fint da hun var 2,5. Den næste prøvede vi samme alder. Hun registrede slet ikke hun skulle på potte. Så fik hun bleen på igen. Vi prøvede et par måneder efter og der gik det fint. Derud over har der været klistermærker (også til den store, så har man en medsammensvoren) når der har været gevinst i potten. Begge gange har det taget en weekend – og ja, et par kogevaske.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Vi indførte at man skulle gå på potten fast på nogle tidspunkter i løbet af dagen fx morgen og aften ( man må gerne lege med duplo eller læse bog imens) og stille og roligt vænnede hun sig til at det var der man ordnede den slags. Men hun var noget yngre ved ikke om mam kan “snyde” en 3-årig på samme måde😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Ja man kan!! Og man kan gøre det i deres tempo, uden bestikkelse, og på relativt kort tid. Jeg har lige gjort det, med en dreng på (Hold nu fast) 20 måneder! Anskaf dig bogen “oh crap! Potty training” af Jamie Glowacki. Det er seriøst det bedste og mest logiske læsning jeg har gjort mig ift. mine børn. 3 dages metoden læner sig meget op af, men det her er en tand mere fleksibelt og markant mere fyldestgørende. Det er genialt, og kan læses på få dage! (Og så er hun ret sjov, og ikke bange for at kalde en lort for en lort!)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Jeg forstår jer fuldstændig, min datter smed bleen i sommer, 2 år og 10 måneder, og jeg elsker det er slut med det. Jeg havde det indtryk vi var bagud i forhold til mange vi kendte, som i lang tid havde taget bleen af og øvet, så jeg stressede over det. Men nu når jeg ser tilbage, så ærgrer jeg mig lidt over vi ikke bare ventede til hun selv var klar, for der var mange uheld og ud over det er nemmere i skovbørnehaven at hun ikke bruger ble, så tænker jeg det ingen skade havde været, om hun så var 4 når den røg…Men måske jeg alligevel ville gøre det igen når det er nr to der skal smide bleen🤔 bare lidt tanker herfra. Held og lykke med det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Synes I bare skal vente til hun selv begynder at vise interessse! Måske fokuserer lillesøster (mellemsøster hedder det måske nu?) på nogle helt andre ting lige nu, og udvikler andre ting. Hun er også lige blevet storesøster jo:) jeg synes bare I skal give hende tid og ro og så kommer det når det kommer<3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Vi læste “Hr. Pølle” som fik gjort hende interesseret. Så tog det ca. 14 dage og så var alle bleer væk.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hos os læste vi børnebøger om at smide bleen, da vores 2,5 årig så småt begyndte at interessere sig for emnet. Hun spejlede sig meget i andre børn, som droppede bleen, og så talte vi lidt udfra det.
  Da bleen røg sørgede vi for at være hjemme eller steder, hvor vi let kunne komme på wc og takle evt. uheld.
  God vind – det kommer lige pludselig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette Guldbrandsen

  Jeg har den dejligste lille bestemte dreng på nu 3 1/2. Vi har hele tiden tænkt, at det med at smide bleen skulle han nok selv bestemme (som med alt andet). Børnehaven lavede flere, mislykkede forsøg, til vi bad dem stoppe. Og ganske rigtigt en dag ville han tisse på wc som storebror og bagefter var bleen ude af vores liv… Også om natten! For: ‘mor jeg er en stor dreng og bruger ikke ble!!! ‘ . Held og lykke med det, ligegyldigt hvordan i griber det an. Vh Mette

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sissel

  Tænker at det er de bleer hvor der laves stort der er første projekt. Det var det her i huset. Vi var ikke itvivel om når det skete og så fulgte vi sønnen ud på toilettet -så han kunne fylde bleen derude,lige som vi andre gik der ud. Efter et stykke tid så aftalte vi at når vi alligevel var på toilettet så kunne vi jo lige så godt side på toilettet (men toilettræner på). Og til sidst kom han selv og sagde til. Så kom det hen af vejen med de våde bleer. Held og lykke.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En øvelse i selvkærlighed - gratis træning for mødre