Mor - nu med babyformet appendiks. Noget om børnekunst og virkelighedsopfattelser

Fødselsforberedelse hjemmefra – god, lærerig læsning

Mens jeg ventede K, deltog jeg i ugentlige 2,5 times fødselsforberedelses-sessioner. Det var godt givet ud og jeg har kun været glad for både den viden og de teknikker, jeg fik med mig. Og de kvinder, jeg lærte at kende. Med E var det ikke på samme måde muligt at hive tid ud af kalenderen og heller ikke på samme måde relevant. Jeg havde allerede et videns-reservoir og havde egentlig mere brug for at støve det af end starte forfra. I løbet af graviditeten med E mødtes vi et par gange med Heidi og talte om (og lærte) hendes Meyermetode, der giver afspænding og afslapning under fødslen. Dengang var hun selv på barsel med Nova – og nu har hun en ny baby på vej, som jeg har fået lov at se lidt før alle andre. 

Denne baby er i papirform og til august udkommer Heidis bog Meyermetoden, som er den slags fødselsforberedelse, du kan klare hjemmefra, have liggende på sofabordet eller sengebordet og bruge til at lære om både fødslens faser (det er altid rart at vide lidt om hvad man kan forvente!), om metoden, som jeg selv har gode erfaringer med, og en masse praktiske forslag til den gode fødsel. Uanset hvor og hvordan den ser ud for dig.

Der er også et afsnit til partneren, og det er slet ikke uvæsenligt. Forestil dig at stå på sidelinjen uden at have nogen idé om hvad du kan gøre for at støtte din elskede, der er igang med en kæmpe kraftanstrengelse og opgave. Det er trygt for både fødende og fødselspartner at have strategier og konkrete ting at kunne foretage sig og metoder til at hjælpe og lindre undervejs i fødslen.

Jeg har lige læst mig igennem Ina May Gaskins Guide to Childbirth, og det er en ordentlig moppedreng – den er ret fantastisk (med nogle absolut vidunderligt, tørre sidebemærkninger fra forfatteren undervejs!) og desuden meget læsværdig, men kræver bestemt også, at du er en decideret fødselsnørd. Desuden er det værd at bemærke, at den er skrevet ud fra et amerikansk perspektiv med et fødevæsen, der er markant anderledes end det vi kender herhjemme. Ina May og hendes jordemoderkollegaer skiller sig ud ved at lægge sig noget tættere på normen i det meste af Europa, hvor det som udgangspunkt er jordemoderen, der er tilstede til fødsler.

Heidis Meyermetoden er skrevet ud fra danske forhold, men med samme jordemoderfaglige viden som rygrad og samme indgangsvinkel til metoden som er opstået ret intuitivt ligesom Ina Mays jordemodergerning, der er blevet til i kombinationen af nysgerrig undersøgelse og faglig viden. Heidis bog er landet et virkelig godt sted rent niveaumæssigt. Det er fagligt sobert og ordentligt – og grundigt! – uden at være svært tilgængeligt. Det er en af mine store kæpheste, når det handler om litteratur, der skal formidle faglig viden til lægfolk. Det sker alt for ofte, at man føler sig talt ned til, men det er ikke tilfældet her. Tværtimod føler man sig mødt i øjenhøjde og stillet i en læringssituation, hvor man bliver taget i hånden på den gode måde. Hele bogen er velskrevet og vedkommende og med en god vekslen mellem det ‘tungere’ stof, gode råd og personlige historier fra fødende, der har brugt metoden.

^^Småbitte fødder, et par timer gamle, fra E’s fødsel i 2015, hvor jeg selv brugte Meyermetoden undervejs med god effekt

Der er forskelle mellem Ina May Gaskins jordemoderpraksis og Heidis Meyermetode, men grundfilosofien – som jeg absolut og aldeles også selv abonnerer på! – er den samme. En grundlæggende tro på kvindekroppens og naturens evne til at føde og at føde godt, når de rette omstændigheder er til stede. Herunder ikke mindst tryghed, omsorg, forberedelse og kompetente hjælpere. Heidi skriver:

Som udgangspunkt ligger nøglen til den gode fødsel i kvinden selv. Hun besidder evnen og potentialet til at føde i en forløsende, udfordrende, men overkommelig præstation, helt naturligt.

Nøglen til den gode fødsel ligger i at finde den gode fødsel i en selv. Tro på den. At turde den. Arbejde med den og glæde sig til den. Vi skal finde tilbage til det urgamle instinktive tillidsfulde samarbejde med krop og baby. En stor del af arbejdet kommer indefra, og det kan vi få tilbage.

Meyermetoden bygger på en fødselsforståelse, som har til hensigt at frigøre dig fra den ovenstående prægning, fremme dine forventninger og associationer til det at føde, så du kan møde fødslen uden modstand og med tiltro til jeres egne ressourcer. Samtidig får du fysiske værktøjer, der kan hjælpe dig tilbage på sporet, hvis tvivlen dukker op og begynder at arbejde imod dig.

Et rigtig væsentligt værktøj i fødselsforberedelse er viden, og jeg vil til enhver tid plædere for, at viden er magt. Både i forhold til at kende sin krop og en fødsels forløb, men absolut også i forhold til, at DU har retten til at bestemme over din krop og hvad du siger ja og nej til undervejs i en graviditet og fødsel. Derudover er det så vigtigt også at have konkrete strategier og redskaber, du kan hive frem efter behov, når du er i fødsel. I bogen er der en grundig gennemgang af Meyermetodens tryk-punkter, og jeg husker tydeligt, hvordan jeg spontant brugte første trykpunkt under pressefasen med rigtig god effekt. Metoden er både enkel og effektiv og som udgangspunkt er det din partner, der skal udføre arbejdet for dig. I det hele taget er partneren en væsentlig del af Meyermetodens koncept, og der er også en rigtig god skitse til en partneraftale, der giver mulighed for at den fødende får masser af hjælp undervejs uden selv at skulle bede om det – men i stedet bare sige fra, hvis det ikke lige er det, der skal til lige nu. Når man er midt i en fødsel, så kræver det ofte at al energien rettes indad, og så er det meget, meget lettere at sige fra end at sige til. Det ved Heidi, og derfor er partneraftalens udgangspunkt dette:

Vi gør det, vi tror er godt for dig. Og så skal du bare sige nej, hvis vi skal stoppe med det.

Kvinder er skabt til at føde. Langt, langt (langt!) de fleste er i stand til at føde selv med de rigtige redskaber og kompetente hjælpere omkring sig, der lader fødslen tage den rute og tid, den skal. Der sætter de rammer, som skaber ro og tryghed så vores hormoner kan gøre arbejdet godt og lade den fødende slappe så meget af, at fødslen kan forløbe godt. Jeg kan ikke lade være med at også citere Ina May Gaskin for et af de statements i bogen, der fik mig til at le højt og som samtidig er intrinsisk sandt – og værd at huske på og være stolt af!

There is no other organ quite like the uterus. If men had such an organ, they would brag about it. So should we.

Som sagt, så udkommer bogen til august, og jeg skal nok sige til, når du kan få fingrene i den. Selv som erfaren tredjegangsfødende og fødselsnørd var der gode pointer og reminders at hente, og jeg kan kun anbefale dig at læse den og lære en enkel, effektiv metode til afspænding og smertelindring sammen med en masse, faglig viden om fødsler, hormoner og samarbejdet mellem krop og sind i en fødselssituation <3

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mor - nu med babyformet appendiks. Noget om børnekunst og virkelighedsopfattelser