Hvad siger de store piger til babyen? Om at blive storesøstre

3 år med den kærligste, mest selvsikre fredagspige, jeg kender

Elskede E – i dag er det præcis tre år siden, vi mødte dig for første gang. Du havde travlt og du havde din helt egen agenda og tidsplan for, hvornår du ville fødes. Næsten to og en halv uge før nogen regnede med dig i en drømmefødsel. Siden dengang har du indtaget verden med den største selvfølgelighed. Du er mild udenpå, men urokkelig som grundfjeld indeni – helt og aldeles sikker på at du har ret til at indtage plads her i livet. Og hvis der ikke er plads, så skaber du den selv. 

Du er gavmild med kys og kram, kalkuleret i dit møde med fysiske udfordringer og det barn, jeg kender, der har allermest selvtillid og selvværd. Du brugte dit første leveår på at udvikle din finmotorik og krøb først, da du var over 11 måneder. Din tilgang til grovmotorik og til at mestre øvelser som at klatre er helt anderledes end din storesøster. Hun tonser og kaster sig ud i alting med tusindvis af blå mærker som resultat. Du afventer, afprøver og går systematisk til værks. Du kan – bortset fra den fysiske forhindring af manglende længde på arme og ben – klatre ligeså godt som din søster og du får stort set aldrig skrammer. Du er kontrolleret i din leg, uden at det går ud over fantasien og udfoldelserne.

Du kan bruge timer på at lege selv i dit eget magiske univers. Du skaber de mest fantastiske verdener og det er en fornøjelse at følge med fra sidelinjen. Dit sprog er vidunderligt og jeg elsker både dine fine betragtninger om livet og universet – og de skønne ord, der ikke helt findes i nogen ordbog, men som alligevel er herligt deskriptive og fuldt forståelige. Du elsker chokolade næsten ligeså højt som mig og tømmer gerne kaffekopperne for sjatter når du får (eller tager!) muligheden.

Nu er du tre år og jeg ved, at det næste år bliver en kæmpe transformation. Dels skal du fortsætte din løsrivelsesproces og blive mere selvstændig, og både din far og jeg ved, at der kommer mange kampe. Vi vil gøre vores bedste for at møde dig i dem og give dig det modspil og medspil, du behøver. Dels går du fra at være et lille barn med rundede lemmer og mave til at blive en pige, der gradvist mister det barnligt buttede og i stedet med tiden får lange, slanke lemmer som din søster.

Du er blevet børnehavebarn og storesøster i løbet af de sidste måneder. Det er slet ikke små ting, men du navigerer i det nye med forståelsen af dit klippefaste selv som anker. Der er konflikter og tårer og det hele er svært af og til. Det er ok. Vi hjælper hinanden og finder en vej sammen. Men troen på dig selv uanset hvad? Det er imponerende og et eksempel til efterfølgelse.

Jeg glæder mig over dig og til at se dig vokse og udvikle dig og træde endnu mere ind i det vidunderlige lille menneske, du er og bliver. I dag er din, mit elskede fredagsbarn. Tillykke og tak for dig.

2 kommentarer

 • Tina

  Stort tillykke med jeres søde, stærke og urokkelige datter:-)
  Det er et meget smukt indlæg, det kan du printe ud og gemme og give i en mappe med alle særlige ting og sager, når din datter skal enten konfirmeres eller giftes.
  Håber dagen har været skøn og natten bliver rolig:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Åh Tina – tusind tak. Hvor er det fint skrevet <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad siger de store piger til babyen? Om at blive storesøstre