Barsel. Nu med overvældende træthed.

Den fineste tal-kage til (børne)fødselsdag

Jeg skylder vist efterhånden et par indlæg om kage. Ikke mindst tal-kagen, som K ønskede sig til børnehave-fødselsdagen var I en del der ville høre lidt mere om, og eftersom den overraskende nok var ligeså nem at fremstille som fin at se på, kommer her en how-to og link til opskriften på bundene.

Oprindelig havde K ønsket sig ikke mindre end tre forskellige slags kager med ligeså mange slags pynt til at have med i børnehave. Det handlede om hvilke af vennerne, der havde hvilke favoritter. Vi fik dog talt os frem til et mere rimeligt kompromis og valgte smag ud fr,a hvad fødselaren godt selv kan lide. Hun havde spottet en af de fine tal-kager, der florerer, mens vi kiggede efter inspiration på min telefon. Sådan en måtte det blive, og heldigvis var projektet markant mere overskueligt, end jeg havde frygtet.

31960075_10160430493120375_175106160255303680_n

Der er mange måder at lave en tal-kage på, men jeg synes det er både nemt og giver et ret skarpt resultat med mørdejsbunde, der skæres inden bagningen. Opskriften fandt jeg i Louisa Lorangs gratis magasin på side 62 – men undlod mandelmel. Der er allergikere i børneflokken, og ingen grund til at sende nogen på skadestuen. Formen til 6-tallet havde jeg tegnet i hånden, men du kan også finde tal eller bogstaver online og printe ud til at tegne og skære efter. Kagebundene blev bagt aftenen i forvejen, så de var klar til at blive lagt sammen i det relativt korte tidsrum jeg havde mellem arbejde og fødselsdagsfejring. Selve klargøringen af kagen fra sprøjtning af mousse til færdigt resultat tog knap 20 minutter.

Selve moussen kan laves som man ønsker, så længe den er nogenlunde fast i det. K ønskede sig en lyserød mousse, og eftersom jeg ikke havde hindbær på lager, så blev det en vaniljemousse med lidt rød frugtfarve. Alle var glade stadigvæk. Denne opskrift kan fx bruges. Du kan selvfølgelig også gå med den syrlige creme, Louisa foreslår.

Jeg lånte en rund tyl hos en dygtig kagedame, der har butik ved siden af mit arbejde, og selvom jeg sikkert kunne have været mere nøjagtig i opsprøjtningen, så gik det både hurtigt og nemt at få lavet de to lag på kagen ved simpelthen at lave små ‘dutter’ fordelt over hele fladen – først på den nederste bund, og derefter lagde jeg den øverste på og gentog processen. Jeg startede langs yderkanten og sprøjtede hele vejen rundt, inden jeg lavede ekstra dutter de steder indeni, der manglede.

Det er så nemt at få en relativt simpel mørdejskage til at ligne en million. Der er frit slag med pynt og man vælger selv hvor vildt det skal være. Jeg havde valgt lidt friske jordbær, købte marengskys og diverse krymmel i lyserøde nuancer til at give kagen det sidste umpf. Det var alt rigeligt.

32116890_10160430493245375_8030653232139206656_n

Den vanskeligste del af tal-kagen var egentlig transporten. Den er ikke ligefrem cykelkurv-egnet eller til at transportere i klapvogn henover brosten, så mine arme var ret syrede til af at bære kagen vandret på det store sølvfad op til børnehaven.

Børnene var glade og behørigt imponerede og – vigtigst af alt – fødselaren var ovenud begejstret. Jeg havde forsøgt at forberede hende på, at jeg måske ikke kunne præstere en nøjagtig og ligeså sirlig kopi af det, vi havde set på billeder, men hun syntes heldigvis, hun fik lige præcis det, hun havde ønsket sig.

Pro-tip: Husk at tage billeder INDEN nogen begynder at skære. Det er sprød mørdej, så ligesom en medaljekage bliver det noget rod, så snart første stykke er taget!

7 kommentarer

 • Ceciliepower

  Jeg har fødselsdag lige om lidt og kunne godt tænke mig at lave en version af lagkagen du lavede til K’s fødselsdag. Kan du dele opskrift?

  Tillykke med jeres dejlige pige!

  Kh C

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Stay tuned – den kommer på senere på ugen 😉 Og tak!

   /Stine

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  den er virkelig flot den kage! tror jeg skal lave den til min datters fødselsdag! hvordan opbevarede du bundene natten over?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Monica

   Ja, det vil jeg også meget gerne vide 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Jeg havde dem faktisk bare på riste med bageklæde / viskestykke over, og det fungerede ret fint.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Hejsa
  Havde du “kun” vaniljecreme i og fungerede det ok? Jeg vil gerne lave en men med lagkagebunder i stedet for, men er i tvivl om der skal andet i end cremen. Det er til en voksenfødselsdag og havde overvejet jordbærmarmelade men tænker det er lidt kedeligt 🙃

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Ja, det var en vaniljecreme, men til voksne ville jeg nok vælge en anden type creme. Måske en mokka- eller lakridscreme eller en som Louisa Lorang foreslår med lemoncurd. Vanilje fungerede så fint til børn, og jeg synes også den relativt bløde creme er en god kontrast til de sprøde bunde. Til en lagkagebund kunne du også overveje et fyld med mere knas i som kontrast.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Barsel. Nu med overvældende træthed.