Analog familietid i rod og jag - Luk naturen ind hele året

Hvor heldig har man egentlig lov at være? Kan man have tre fantastiske fødsler?

Jeg vender blikket lidt indad i øjeblikket. Der er en barsel og dermed også en fødsel, der kommer nærmere, og det er slet ikke uventet for mig, at det medfører lidt tankemylder og overvejelser i generel forstand. Men en dum, lille jantelovstanke omkring mine graviditeter, fødsels- og barselsoplevelser har sneget sig ind denne gang. For hvor heldig har man egentlig, sådan reelt, lov at være?

Jeg er blevet gravid på ganske naturlig vis og relativt hurtigt efter ‘projekt baby’ er startet alle tre gange. Alle graviditeter har været ukomplicerede med raske børn og rigeligt spark hver eneste dag (og nat) allerede fra omkring 16.-17. uge og jeg har ingen gener. Næseblod og nu mild halsbrand er upraktisk, men lige til at overskue. Jeg er ikke angst eller nervøs for at føde, jeg stoler på min krop og på min baby, og jeg har to intet mindre end fantastiske fødsler med i bagagen. Helt igennem vidunderlige oplevelser på hver deres måde. Jeg er så overmåde taknemmelig for dem begge og for hvad min krop kan – og det samarbejde, jeg har haft med Jonas undervejs.

Jeg har elsket at være på barsel, jeg har haft dejlige, naturlige ammeforløb (omend det første lige havde en opstartsperiode på 3 ugers tid før alle sår var lægt) og jeg har hele vejen igennem lyttet til min egen mavefornemmelse omkring amningen og lagt pigerne til, når de gav udtryk for at have behov for det frem for at holde mig til mere eller mindre arbitrære og rigide skemaer.

Ja, min ældste datter havde kolik i 4 måneder og ja, det var rædselsfuldt at gennemleve. Nej, ingen af pigerne har sovet igennem før de er omkring 3 år, og ja, jeg har været mere end træt i flere perioder. Det betyder bare ingenting for mig i det store billede.

Jeg kan ikke helt slippe tanken om, at jeg måske er lige lovlig heldig. For hvor heldig har man lov at være? Kan man godt have tre fantastiske fødsler? Eller er det for meget at forlange. Både min jordemoder i offentligt regi og min søde kæreste synes det er lidt noget pjat at tænke sådan. At det er janteloven, der sniger sig ind, hvor den ikke har noget at gøre. At alle odds taler for, at den kommende fødsel også bliver en god en – selvom fødsler i sagens natur har hvert deres unikke forløb. Hver deres rejse.

Det ændrer bare ikke på, at den grimme, lille tanke bliver ved med at dukke op i overfladen af tankemylderet som en korkprop. Jeg satser virkelig på at få plads i budgettet til et par gode jordemodersamtaler med en helt fantastisk privatpraktiserende jordemoder, jeg har lært at kende gennem mit arbejde. Det ville også være skønt med smukke, professionelle billeder af maven, men det andet er vigtigere. Rationelt ved jeg godt, at man kan have tre fantastiske fødsler. Emotionelt har min gravide hjerne brug for at tale det igennem med en professionel, der har mere tid og viden at dele ud af end det, der gives i en konsultation i offentligt regi.

30531229_10160318164585375_229926508641124352_n^^Kjolen er efterhånden mere end et par år gammel, men den holder stadig, og er klart investeringen værd. Den er OGSÅ flot selvom man ikke er gravid. Samme model i andre farver findes HER og jeg kan ikke anbefale draperinger nok. Alle ammedepoterne på hofter og bagdel bliver diskret camoufleret i kjolens folder!

 

 

… og nej. Jeg har absolut ikke brug for at høre om alle mulige skrækscenarier, så de bliver slettet, hvis der kommer nogen. Det er der i øvrigt ingen gravide, der nogensinde har, så hold den slags historier for dig selv. Hvis det er dine egne oplevelser, skal du naturligvis have lov at tale om dem igen og igen. Selvfølgelig! Bare ikke med din gravide veninde – eller blogger.

10 kommentarer

 • Heidi Kjeldgaard

  Jeg har 4 piger -alle lavet på naturlig vis- og 4 helt almindelige fødsler bag mig. Ingen indgreb ingen smertestillende , ingenting, andet end en sød jordemoder ved hver eneste fødsels son guidede mig fint igennem fødslerne . De 3 første gik hurtigt , nr 4 tog noget længere tid meb da blev jeg også sat igang 6uger før tid.

  Jeg har altid stoler fuldt og fast på,at jeg sagtens kunne finde ud af at være både gravid og at føde . Har lyttet efter min krop og minmavefornemmelde og det har hjulpet mig meget . Ved især nr 1 fik jeg sved på overlæben af at høre andre fortælle om skrækkelige graviditeter og fødsler – men jeg fik overbevist mig selv om , at dét kunne jeg altså godt finde ud af.

  Så jo du kan sagtens have 3 (4) gode graviditeter og fødsler . Held og lykke med det hele . Jeg tror på dig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Birgitte

   Det var en dejlig kommentar:) jeg venter nemlig også mit 3 barn og tænker præcis det samme – kommer det til at være en god oplevelse igen? Så der er dejligt at høre fra en, der har haft ‘ masser’ af gode fødsler:)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Det er et meget interessant emne, du tager op, synes jeg (i hvert fald hvis man som mig er gravid igen). Jeg har det nemlig på samme måde. I forlængelse af de tanker, kan jeg ikke lade være med at tænke, om hjemmefødsel (som også er min plan denne gang), nu er det rigtige valg. For hvad hvis det ikke går så godt, som det gjorde sidst? Det kunne være spændende at læse om dine tanker igen, når du har talt med jordemoderen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Helle

  Det er SÅ interessant, det du er inde på her. For hvad er en “rigtig” eller “god” fødsel i dine øjne? Og hvad er en “dårlig” eller “forkert” fødsel? Ingen tvivl om, at ingen ønsker et skrækscenarie, men det er heldigvis også kun de færreste, der kommer ud for det. Mange kan dog komme ud for, at fødslen bliver anderledes, end de oprindeligt godt kunne tænke sig. Men betyder det, at det bliver en dårlig oplevelse? Ikke nødvendigvis… Jeg tror, det handler rigtig meget om at man har ejerskab over sin egen fødsel SAMTIDIG med at man er åben overfor de bump, der kan komme på vejen. Og det er jeg altså ret sikker på, at du både har og er 😊❤️ Så det skal nok blive en ligeså fantastisk fødsel som de to andre, det er jeg sikker på!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Caroline

  Jeg håber og tror på at det bare er hjernen der går på overarbejde, det er uden tvivl helt naturligt! Efter fødslen kæmpede jeg med at lære at acceptere at man kunne være så heldig og få så vidunderlige piger, og en eller anden dag accepterede mit hoved heldigvis at jo – nogen gange har man bare lov at være møgheldig. Krydser fingre for at du får en fed fødselsoplevelse (igen)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tina

  Smukke du i en smuk kjole der svøber sig om barnet, det er flot:-)
  Det bliver spændende med den kommende tid.
  Nyd tiden og dine kære.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  JA! Så heldig kan man godt have lov at være. Jeg kan godt forstå dine tanker – jeg havde dem selv og selvom det sikkert helt rationelt er noget pjat, så er det jo en reel følelse. Jeg håber, at du kan få mulighed for at få det snakket igennem – og genfinde troen på din krop, som bare er enormt kompetent indenfor fødsler og amning. Jeg GLÆDER mig til at høre om en god fødsel og en god start på livet for lillesøster.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Er helt spændt på jeres nye eventyr som en familie på 5. Jeg er sikker på, at i får en fantastisk fødsel.
  Og hvor er du bare en mor jeg ser op til, selvom jeg kun “kender” dig fra bloggen og insta, hvor jeg har fulgt med siden du blev gravid med lillesøster (snart storesøster). Du favner alt det jeg gerne vil selv som mor.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mathilde

  Jeg havde de samme bekymringer og tanker under min tredje graviditet. Følelsen af at ingen kunne være så heldig, at have undfanget, båret, født og barslet 3 børn uden problemer. Jeg drømte om natten om hvilken frygtelig fødsel jeg havde i vente og om at mit barn sikkert ikke var sund og rask. Det var opslidende. Min tredje fødsel var lige så fantastisk som de andre, og barslen endnu bedre. Jeg havde nu fundet “faconen” på hvordan barslen skulle være for mig og mit barn. Men hvis jeg kunne gøre noget om, ville jeg have prioriteret at tale med en professionel om frygten og tankerne, for det er helt urimeligt at bruge så meget energi på noget så ubrugbart.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Jeg er sikker på, at du får en dejlig fødsel, ligesom den skal være. Jeg var lidt i tvivl om, hvorvidt jeg turde at føde hjemme anden gang, netop fordi jeg var helt sikker på, at fødsel nummer to ikke ville være så fantastisk som den første. Men det blev den. Faktisk helt som jeg forestillede mig den – kort, smuk og intens hjemmefødsel med en jordemoder der kun nåede forbi til pressefasen. Min svigermor har haft tre smukke fødsler, alle gode på hver deres måde, så selvfølgelig kan det lade sig gøre.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Analog familietid i rod og jag - Luk naturen ind hele året