Uventet frihed og hverdagsluksus

Tanker om jul og nærvær

Vi trænger til nærvær, til energi og til overskud. I takt med at lyset svinder trækker mit humør og tanker også altid indad. Det kommende årsskifte bringer altid refleksioner om vaner, hverdag og hvordan vi har tilrettelagt vores liv.

I år holder vi ikke julestue. For første gang i 8 år har vi ikke indbudt venner og familie til at samles hos os den første søndag i december. Jeg er med årene blevet markant bedre til at erkende mine begrænsninger og agere ud fra dem. Jeg lader mig selv mærke efter og stole på, at jeg godt må sige fra. Julestuerne har været dejlige alle årene. De er også et stort arbejde, og det arbejde skal være drevet af lyst for at være indsatsen værd. I år har jeg ikke haft overskud.

Det stikker lidt, hvis jeg skal være helt ærlig, men jeg vælger at fokusere på den tid, der frigives. Jeg drømmer om en december med plads til roen og til nærværet. Igen i år holder vi jul hjemme, og det er så dejligt. Vi slipper for at pakke os selv og alt muligt andet sammen og rejse rundt i landet og forsøge at passe ind i nogen andres rammer, uagtet hvor søde og dejlige værterne er. I stedet kan vi holde jul på pigernes og vores præmisser på en måde, der føles helt rigtig for os.

Jeg elsker jul. Til gengæld bliver jeg mindre og mindre begejstret for overflod og overflødigt forbrug. Pigerne får ikke pakkekalender. Det har de aldrig gjort og det kommer heller ikke til at ske. For mig virker det både for dyrt, tidskrævende og egentlig også lidt aparte at skulle have en gave hver dag i en begrænset periode. Min søde mor står for en adventskalender, ligesom hun altid har gjort til min søster og mig. Ønskerne til den er fundet ud fra ting, pigerne mangler. En ny, god blyantspidser for eksempel. Perler til perlepladeproduktionen. Nye bleer til dukkerne. Gaverne juleaften har vi siden første jul, da K var baby, holdt til en enkelt per giver. Det må meget gerne være hjemmelavet eller fra genbrug.

Så er der julekalenderen. Jeg har overvejet forskellige løsninger, der skulle give mening for begge piger og for os som familie. Tænkt om jeg kunne nå at skrive en julefortælling i 24 afsnit med dem som hovedpersoner. Erkendt, at det bliver ikke i år.

Jeg har i stedet ladet mig inspirere af denne inspirerende kvinde og hendes fine julekalender, der er centreret omkring samvær og at sætte fokus på de små ting, der gør hverdagen til noget særligt.

christmas_calender_of_good_moments_december_2^^Billede lånt hos Little Kin Journal Her finder du også fine idéer til hvad ‘kalenderlågerne’ kan udfyldes med.

1 kommentar

  • Katrine

    48 små gaver er jo et sandt mareridt! Jeg har en pige på to, og hun får det samme som jeg fik i den alder. Mine forældre var unge og nyuddannede og havde ikke en rød reje, så jeg havde et lillebitte juletræ, som jeg hver dag fik et stykke julepynt til. Har måttet købe en lille smule ekstra børnevenlig pynt, men det er det. Synes selv at det er en fin og enkel ide, som mere handler om julehygge end om gaver.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Uventet frihed og hverdagsluksus