Edinburgh - storbyferie for børnefamilier

Kuren mod kræsenhed

[ ANNONCE – i samarbejde med Meyers Madhus/velgørenhedsorganisationen Melting Pot]

Vi har ikke kræsne børn. Det er ikke ensbetydende med, at vi har børn, der bare spiser alt, hvad vi sætter foran dem. De er jo stadig igang med at udvikle deres smagsløg, håndhæve deres selvstændighed og det skal de have lov til.

Vi har aldrig italesat dem som kræsne – heller ikke dengang K var baby og nægtede at spise andet end moset frugt og blødt kød. Ikke selvom hun nægtede at spise kartofler uanset hvordan de var tilberedt eller maskeret, før hun blev godt halvandet. Ikke, da E udelukkende anerkendte banan som en frugt, der måtte røre hendes læber og i øvrigt synes, at det meste kød er overvurderet – medmindre vi leger, der er små, nuttede dyr, hun spiser eller Gurli Gris og hendes familie (!)

Vi taler ikke om kræsenhed. Vi taler om madmod. Det er – i sproglig forstand – vores kur mod kræsenhed. Det er så nemt at komme til at sætte børn i små kasser, og hvis man hører sig selv omtalt som kræsen nok gange, eller oplever, at de voksne konstant bekræfter éen i, at ‘det kan du ikke lide’, så kan det ende med at blive barnets sandhed.

Jeg postulerer ikke, at børn, der er meget smags- eller konsistenssensitive med det vuns kaster sig over hele bordet, når bare man kalder dem modige i stedet for kræsne. Nogle børn har en lang tilvænningsperiode, uanset hvilke anstrengelser, forældre gør sig. Det er frustrerende. Jeg siger bare, at det næppe er hensigtmæssigt at bekræfte barnet i dets begrænsninger. Især ikke, når det modsatte er så enkelt. Hvem vil ikke hellere være modig end kræsen?

Man er madmodig, når man smager nye ting. Man er madmodig, når man smager på det, man ikke plejer at kunne lide. Også selvom det bare er en lillebitte bid eller at have en ny mad på tungen et øjeblik.

dsc_0127^^K, til Arla Food Fest i august 2013, med madmods-tattoo og en velfortjent is. Dengang det faktisk var en lun sommer med solskin…

K ser klart sig selv sådan – hun er madmodig. Det er en del af hendes fortælling om sig selv. Hun er virkelig ikke vild med salat, men hun smager et bittelille stykke (og måske et mere), og så må resten godt blive liggende. Til gengæld kan hun rydde en tallerken rødvinseddikemarinerede blækspruttearme, spise haggis med velbehag og støvsuge bordet for jomfruhummer. Og hun vil så gerne til Frankrig, så vi kan smage frølår og snegle. E har sine favoritter – herunder sovs og kartofler i alle afskygninger – og der er ting, hun ikke gider have. Som regel er maden fra vores tallerkener ret spændende, og når det kommer derfra, kan hun godt spise ting, hun ellers ikke er vild med.

Der er altid et eller andet på bordet, nogen kan lide. Vi smager på tingene og fylder så op af det, der sikrer mætheden. Man skal øve sig på alting.

Også på at være madmodig – og 26. august skal K deltage i Madmodsløbet, når der er Arla Food Fest i Kongens Have. Hun skal løbe en kilometer med seks poster undervejs, hvor man skal smage på noget. Hun glæder sig helt vildt! Jeg glæder mig på hendes vegne, og der plejer at være masser af se, smage og prøve, når hele Kongens Have bliver fyldt af mad og drikke i børnehøjde. Vi har været der et par gange før (helt usponsoreret) og det har været både hyggeligt, lækkert og lærerigt.

Praktisk:

Arla Food Fest foregår 26.-27. august i Kongens Have med masser af aktiviteter, musik og lækker mad. Madmodsløbet er om lørdagen. Adgangsbilletter til selve festen koster fra 75 kr. Overskuddet fra Madmodsløbet går i øvrigt til velgørenhedsorganisationen Melting Pot der arbejder for udsatte børn og unge forskellige steder i verden med ernæring som udgangspunkt. Billetter til løbet koster lige nu 130 kr (og senere på måneden 150 kr) og en billet til Madmodsløbet giver 1 barn + 1 voksen adgang til Arla Food Fest, en goodiebag og 1 friskbagt kanelsnurre.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Edinburgh - storbyferie for børnefamilier