Terrible two's

Edinburgh – storbyferie for børnefamilier

Årets sommerferie gik til Edinburgh, som er et af de rejsemål, Jonas elsker højt. Det viste sig at være en dejligt børnevenlig storby, selvom gaderne smyger sig op og ned og kan være lidt tunge at skubbe selv en let rejseklapvogn rundt i.

dsc_0080

Jonas havde glædet sig så meget til at vise os Edinburgh, at jeg næsten var helt nervøs for, om det ville ende med en kollektiv skuffelse. K havde i al fald glædet sig så meget, at hun i næsten en måned forinden havde talt om haggis, kilte og sækkepiber i børnehaven.

Heldigvis blev alle betænkeligheder gjort til skamme, da vi først nåede frem og fandt os til rette i den lille lejlighed lige midt i byen. Edinburgh er absolut et besøg værd – både med og uden børn – men jeg vil anbefale at man finder et hotel eller en lejlighed i den gamle by, hvor der er gåafstand til stort set alt.

Det er såre enkelt at komme fra lufthavnen til byen med de trams eller sporvogne, der går stort set hele tiden. Og det er fornuftige priser. Vi købte en returbillet, da vi ankom. Så behøver man ikke tænke på det, når man står og er rejsetræt og bare gerne vil hjem igen.

Vi havde med vilje lagt et relativt lille program, fordi der er grænser for, hvad en to-årig (og en fem-årig) kan kapere, men jeg synes nu alligevel vi nåede en hel del på bare 5 dage, selv med daglige middagslure og tid til leg.

dsc_0171

Oplev byen

Edinburgh er en fantastisk stemningsfuld by, og især blev jeg forelsket i den gamle del af byen og fornemmelsen af at gå blandt århundredegamle bygninger og brostensbelagte gader.

De mange små smutveje og passager er et kuriøst levn fra fortiden, og efter sigende kan man smutveje sig igennem hele byen nærmest i fugleflugt og finde frem til ethvert hjørne, hvis man kender passagerne, eller de såkaldte ‘closes’.

Vi gik rundt og kiggede på det hele – og havde klapvognen med til lille E, når benene blev trætte eller hun trængte til en lille lur. For hun tog faktisk en formiddagslur de fleste dage, og på den måde kompenserede hun for de mange oplevelser og indtryk ved at give sig selv en time-out. Hun er god på den måde.

dsc_0166

Børnevenlige udflugtsmål

Der er rigtig mange gode muligheder for underholdning i Edinburgh. Bl.a. kan vi på det varmeste anbefale National Museum of Scotland, der er gigantisk og rummer alt fra 3 etager med dyr til transportmidler gennem tiden, musik og forskellige nationaliteter til skotsk historie. Det hele er spændende formidlet og der er overalt interaktive muligheder, der er oplagte for børn. Det er ganske gratis omend det er kotume at lægge en donation som tak for besøget. Men 5 pund for er en god pris for en familieudflugt på flere timer. Vi var faktisk forbi to gange, for vi nåede slet ikke det hele første gang – og pigerne elskede det. Vi kunne næsten ikke trække dem med igen, da det var lukketid, og de taler stadig om dinosaurusserne, de millionår gamle sten, man måtte røre og luftballonen, man kunne sende til vejrs.

dsc_0046

Til de lidt større børn (fra 4-5 og opefter) er Our Dynamic Earth et spændende udflugtsmål (og et stenkast fra Dronningens skotske hjem, hvis man er interesseret i den slags). Man rejser nogle milliarder år tilbage i tiden og oplever Big Bang og skabelsen af vores planet gennem forskellige interaktive platforme. Lille E syntes det var lige lovlig overvældende, men hun var til gengæld glad for at gå på opdagelse i junglen og i det lille legeland, mens Jonas og K så 3D-film om dinosaurusser. Det er ikke helt billigt, men det er spændende.

Camera Obscura er en hel bygning fyldt med synsbedrag, hologrammer og andre effekter, der narrer blikket. Pigerne havde en fest og var ikke til at slæbe videre. I toppen af bygningen er et gammelt instrument, der faktisk lader en se livet på gaden i real time ved at flytte på nogle spejle med en smart anordning. Vi fik lov at se byens liv i sort/hvid – og at samle mennesker på gaden op på små stykker hvidt papir og ‘splatte’ dem ned på gaden igen. Det er ikke billigt, men det er rigtig god underholdning. Hjemmesiden gør ondt i øjnene, men den faktiske oplevelse er så fin.

National Gallery er smukt. Slet og ret. Der er mange, mange fantastiske kunstværker at gå på opdagelse i – og jeg elsker de samtaler om kunsten, som jeg kan have med min 5-årige. Det er i øvrigt også gratis med mulighed for donationer, ligesom National Museum.

Arthur’s Seat er bjergbestigningen værd. Det er tilpas stort til at man føler, man har præsteret noget, og tilpas lille til at børnene kan være med. Vi brugte en god time på opstigningen og lidt mindre på turen ned. Husk godt med forsyninger af væske og chokolade. Pigerne anbefaler Malthesers til bjergbestigning.

dsc_0115dsc_0138

Spisning og lækkerier

Vi spiste ikke frygteligt meget ude – efter en dag fyldt af oplevelser, var det lettere at vælge take away og spise i ro i lejligheden. Men vi nåede at finde et par gode steder, der er et besøg værd. Bl.a. Ecco Vino i den gamle bydel, der er italiensk, når det er bedst. Enkel, no-nonsense mad af gode råvarer. Jeg havde egentlig troet at jeg kunne få min ret i fred, men pigerne spiste broderparten af min regnbueørred. Der var både barnestol og god service.

dsc_0187

La Barantine er det sødeste lille konditori, der ligger i samme gade, som gav J.K. Rowling inspiration til Diagon Alley i Harry Potter-universet. Det er mere end svært at vælge mellem lækkerierne, og det er til ganske fornuftige priser. Det hele kan anbefales. #justsaying

dsc_0201

Mary’s Milk Bar fik jeg anbefalet – og det var en god anbefaling! Mums. Det er seriøst vellavet is. Man kan sagtens spise is, selvom det er gråvejr, og ellers har de også god kaffe og lækre milkshakes. Sommerferie er sommerferie. Og så er der en skøn, retro indretning og flot udsigt til slottet – og er man mere til is on the go, er hyggelige Grassmarket lige uden for døren.

dsc_0205

Det der ekstra

Resten af Skotland har jeg endnu til gode, men et par dage i Edinburgh sniger sig ind under huden også. Det er en lille smule magisk og der hersker en ganske særlig stemning. Jeg var skeptisk først, men jeg forstår godt Jonas’ begejstring. Det er ikke sidste gang, vi har besøgt Skotland.

Det er ikke destinationen til en solkysset og varm sommerferie, så husk praktisk tøj. Især regntøj! Vi var vist egentlig ret heldige med vejret. En enkelt dag med dagsregn, der blev brugt på museer, og så ellers bare lidt gråt, enkelte dråber og endda kig til solen også.

En god ferie er for alle. Det er Edinburgh. Det er også en god by for voksne – men selvom vi ikke fandt en eneste legeplads, havde begge børn en skøn tur.

En rigtig god ferie er også den helt særlige oplevelse, der ikke er alle forundt. For os skete det i domkirken. Her findes den eneste sækkepibespillende engel i verden. Allernådigst fik vi lov at blive lukket ind i aflåste gemakker sammen med en kustode, der lignede at han havde samme alder som kirken, og fik udpeget den ganske særlige engel. Den er ikke til offentligt skue, men en lille pige, der ønsker sig at se den, må gerne få lov, når hun spørger pænt.   dsc_0082

dsc_0062

2 kommentarer

 • Eva

  Du kan noget helt særligt med ord. Jeg blev helt rørt af at læse din anbefaling her om en by, jeg også selv er blevet helt forelsket i efter blot ét besøg. Tak 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tusind tak <3 Og jeg er helt enig. Den kan virkelig noget.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Terrible two's