Små glæder og hverdagslykke

Østfrontens guide til gode fotobøger

Jeg elsker at tage billeder – men jeg har (næsten) ingen glæde af dem, når de bare ligger i iPhoto-biblioteket eller diverse skyer. Det kan du læse om her og her. Derfor er jeg rigtig glad for vores fotobøger. Jeg har lavet en for hvert år af pigernes liv, og de bliver jævnligt fundet frem og kigget igennem. Det er så hyggeligt at genfortælle historier og genopfriske minder for store og små. Jeg er faktisk lidt bagud. Jeg mangler stadig bogen for K’s 3-4 år og lille E’s første 0-12 måneder. Men jeg kan ikke få dem lavet, før jeg har frigjort mere plads på min computer, så det må vente til jeg har ryddet endnu mere op i bibliotek og digital hukommelse.

Jeg har også lavet fotobøger for vores familieferier, og de er også virkeligt skønne at kigge igennem. K fortæller om olivenkrukker og olivenolie, om blæksprutter og ømme hæle med blister, når vi kigger bogen fra sommerens tur til Lesbos igennem. Lillesøster kommenterer mest på, når der er billeder af os (vi går under den samlede betegnelse ‘Bahr’) eller hende selv (‘Baaaby’), men hun elsker at læse med os, og fotobøger er ingen undtagelse.

Jeg har efterhånden lavet nogen stykker, så hermed mine bedste tip til en vellykket fotobog. Jeg har prøvet lidt forskellige udbydere, men den jeg altid vender tilbage til er Pixum. Jeg synes det er let at arbejde med, resultaterne bliver fine og de er superhurtige til at lave og sende produkterne. Jeg vil anbefale at downloade softwaren og arbejde offline med bogen indtil du er klar til at uploade og bestille. Det er meget lettere og hurtigere og mere brugervenligt end at skulle gøre det ‘live’. Det kræver så lidt frirum på computeren, men det er kun en god anledning til at rydde op i det digitale rod 😉

God kvalitet

Billederne skal være af en ordentlig kvalitet. Ellers bliver de ikke gode på print. Sådan er det bare. Jeg bruger næsten kun de billeder, jeg har taget med mit spejlreflekskamera, men efterhånden som telefonens kvalitet stiger, så sniger der sig også nogle af de fotos med. (I øvrigt kan jeg anbefale Kiipapp til fremkaldelse af enkeltbilleder og tryk – det er så nemt og enkelt at gøre via telefonen, og de bliver supergode. De har dog desværre ikke muligheden for at lave bøger)

dsc_0881

Begrænsningens kunst

Det er svært. Det ved jeg alt for godt. Men kunsten er at vælge cremen af cremen. De bedste billeder. Dem, du holder allermest af og som fortæller de bedste historier. En fotobog med 250 billeder er voldsom (og dyr!), så vælg i stedet for eksempel 100 billeder fra årets gang, hvis du laver en årsbog – eller måske 50/75 fra ferien. Helt ærligt. Hvor ofte kigger du de andre igennem? Samme grundtanke, som når man rydder op i sine billeder generelt. Vælg det bedste. Ikke 5, der er næsten ens.

… medmindre det er en miniserie, hvor det giver noget til helheden at se småbitte forskelle på eksemp

dsc_0883

Variation i udtrykket

Forsøg at variere udtrykket, når du sammensætter bogen. Samme ‘regel’ som når du tager billeder generelt og i særdeleshed fra for eksempel særlige begivenheder eller ferier. For eksempel. Zoom ind på detaljen. Find det smukke eller interessante panorama. Fokuser på portrættet og lad baggrunden blive sløret. Tag overbliksbilleder, der viser omgivelserne. Landskaber, bymiljøer, natur, mennesker. Tilsammen giver de en fin variation, der er interessant at kigge på og fortæller en god historie. Det kræver øvelse, men det bliver rigtig godt, når den sidder i skabet. 

dsc_0884

Less is more

Vælg en neutral baggrund til billederne – sort, hvid eller en anden neutral farve. Så får motiverne opmærksomheden frem for en hidsig farve eller mønstre bagved. Du kan også vælge at lave små captions til hvert billede, men det er smag og behag. (Bogen her i indlægget er faktisk et dårligt eksempel, og jeg ved ikke helt, hvor det gik galt i bestillingen. For jeg havde valgt helt sort baggrund, ligesom jeg plejer)

God fornøjelse med fotobøgerne derude. Jeg håber, I kunne bruge det – sig endelig til, hvis jeg har glemt noget eller skal uddybe noget <3

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Små glæder og hverdagslykke