En lille luksus

Tilværelsens ulidelige træthed

‘Er der noget du har brug for, inden jeg tager afsted?’ spurgte Jonas i formiddags inden han tog weekendtasken over skulderen og smuttede mod Fyn.

‘… at du ikke tager afsted‘, svarede jeg.

Det gjorde han. Til en fest, der har været planlagt længe og med en flok venner, han sjældent ser. Jeg vidste, han ville tage afsted, men jeg ville ønske, han var blevet. Han kommer hjem en gang i morgen. Jeg har ikke hørt fra ham i løbet af dagen. Det er der intet mærkeligt ved. Manden er generelt offline. Jeg har med vilje ikke ringet eller skrevet. For en sikkerheds skyld, så jeg ikke gentog mig selv. Kom hjem.

Det er en balancegang. Og en øvelse. Hvem tager ud? Hvor meget? Hvor lidt? Hvornår?

På fredag står en fredagsbar i min kalender. For første gang i et par måneder en aften ude. Jeg krydser allerede nu fingre for, at Lillesøster er ude over at vågne op hver og hver halve time hele aftenen. 15 gange blev det til i går. Hun vil have sin mor. Ingen andre. Jeg forudser, at min friaften snarere bliver et par fritimer.

Det er forventeligt og intet mysterie, at jeg som så mange mødre før mig, er mere home bound end fædrene. Fædre er fantastiske og kan næsten alt. At gro et barn, at føde og at amme. Det kan de ikke. Der er en anden frihed i fædreskabet – i en biologisk, fysisk forstand. Det udligner sig. Måske. For udlængslen er ikke nødvendigvis den samme. Behov er forskellige.

Men derfor kan jeg alligevel godt drømme om at den sociale kalender skæres ned. I al fald de aktiviteter der ligger om aftenen og kun involverer den ene af os. Det er en fortløbende samtale, en der snirkler og snor sig, udvikler sig med os. Den har været frustreret, såret og uforstående og er blevet åben og forsonende med tiden. Vi nærmer os hinanden, men jeg tror ikke, vi nogensinde bliver helt enige.

Vi har haft en god dag, pigerne og jeg. Jeg elsker at se dem med hinanden. De leger, griner og fjoller. Bean er omsorgsfuld og finder på sjove lege. Lillesøster følger med så hurtigt som hendes bløde ben og buttede hænder kan kravle. Hun soler sig i opmærksomheden og sin søsters nærvær. Men jeg er træt. Udmattet. Og jeg trænger sådan til ikke at være den eneste voksne på matriklen, hvis aftener og nætter er fragmenterede.

DSC_0612 ^^Helt urelateret, men et sigende billede af en yndlingsbeskæftigelse. Pigerne har fået ny bogreol. Den gør det så meget lettere at se hvilke bøger, man har lyst til at læse, når nu man ikke kan læse endnu. Lillesøster kan selv fiske alle sine bøger ud fra nederste ‘hylde’ – og gør det flere gange i løbet af dagen. Jeg har købt den her hvor den er på udsalg.

5 kommentarer

  • Karen

    I hear ya, mamma. Er også alene hjemme med baby denne weekend. Havde sådan glædet mig til et glas rødvin, når babyen sov og jeg havde ryddet op, vasket op, tørret op, ordnet vasketøj osv (jøsses altså), og så er den selvfølgelig blevet sur. Og jeg er også løbet tør for chokolade og kan jo ikke bare lige hente noget mere…
    Håber snart du kan få din nattesøvn tilbage, alt andet er umenneskeligt. I må finde en løsning sammen – her virkede det at jeg sov på sofaen i 4-5 nætter og far gav vand i kop. Nu kan vi begge både putte og trøste om natten (uden bryst). I håbet om en god nat – sov godt!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mia

    Åh, hvor jeg nikker genkendende. Min mand er på Ærø, hos en kammerat fra fredag morgen til mandag aften. Fire dage som alenemama, og det er sådan nogen tidspunkter, hvor jeg savner min familie på Fyn. Jeg har ikke lige nogen at tage over til, her i Århus, så det bliver meget hurtigt bare barnet og mig. Virkelig hyggeligt med alenetid, men når klokken nærmer sig 16 hver dag, som er det tidspunkt hvor far plejer at komme hjem, så er det som om konflikterne kommer snigende. Så er både min datter og jeg ved at være opbrugte af hinanden, tror jeg.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Fire dage er længe. Det er det, når man ikke er alene som default. Er der veninder, der kan komme på visit eller I kan besøge? Tak for input. Det er altid rart at vide, at man ikke er alene.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Åh, det er sådan en klassiker! Vi kan næsten ikke mere, når mændene tager ud og føjter!.. Ved du hvad det handler om? Det handler om afmålte ressourcer, prøv evt. at se, om du ikke kan følge logikken: http://xn--skreliv-r1a.dk/?p=762

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Det er SÅ interessant et argument. Den skal jeg lige tygge lidt mere på. Vil det være ok at spinde videre på tanken om de afmålte ressourcer herinde?

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En lille luksus