Samsovning. Hvornår skal man stoppe?

Fordomme og ærlighed

Læste I med hos Emilie i dag? Hun skriver – helt ærligt og ud af posen – om 10 af sine fordomme. Det tager jeg virkelig hatten af for. Indlægget er helt tydeligt skrevet med et smil på læben, men selv da havde jeg svært ved ikke at føle mig lidt ramt af nogle af fordommene. Specielt fordi nogle handler om forældreskab. Lige præcis her er det så svært med kritik. Også selvom den er indirekte eller – som i dette tilfælde – overhovedet ikke møntet på en selv 🙂

I virkeligheden siger fordomme jo mere om en selv end om nogen andre. Egentlig tror jeg, det er sundt at lufte dem af og til. Ikke mindst fordi fordomme har godt af at blive udfordret, og fordi man får en chance for at lære noget nyt. Måske endda ændre mening. Eller at blive skarpere og mere defineret i sit eget standpunkt.

lillesøster

^^Lillesøster er som regel smilende og glad, men her har i hendes fordomsfjæs 😉

En af Emilies fordomme handler om samsovning. Den kan jeg lige uddybe lidt her – bare, hvis der var andre, der havde samme fordom 🙂

4. Kvinder der prædiker om at samsovning altid er det bedste for barnet (også efter barnet er fyldt et år). Jeg tænker altid i smug, at det er fordi de kvinder aldrig har turdet guide barnet til at være tryg ved at sove på eget værelse – og dermed aldrig har mærket, hvor fantastisk det er at have et barn, der sover igennem i egen seng. Åh gud, jeg er glad for at jeg ikke skal ligge op af en 2-årig hver nat og jeg er 100% sikker på, at Saxo sover en milliard gange bedre på eget værelse og i øvrigt er mindst lige så tryg, som børn der sover med forældrene. (Læg mærke til at jeg skriver: Efter barnet er fyldt et år). Og hvad med sexlivet? Det må da dø fuldstændig, eller hvad?

Jeg håber ikke, det virker som om jeg prædiker, når jeg igennem tiden har skrevet om vores søvn og samsovning. Det har aldrig været meningen. Til gengæld har jeg heller aldrig lagt skjul på, at samsovning i den grad har været rigtigt for os. Vi har virkelig kæmpet med søvn og Bean, og det var først da vi droppede idéen om at hun skulle kunne falde i søvn selv og skulle sove i egen seng, at vi fik en pige, der kunne sove trygt og godt hele natten og falde i søvn uden ballade og/eller gråd. Vi elsker konceptet og vi elsker at sove sammen. Faktisk ved jeg ikke meget, der er bedre end at kunne putte sig ind til en lille, lun krop – eller at mærke en varm, blød hånd på armen og et tilfreds suk i søvne fra det menneske, man elsker allermest. At det så nu lader til at være på tide med en anden løsning for Bean er en anden sag. Læs meget mere om vores erfaringer om søvn og samsovning bl.a. HER eller HER

Nogle børn har et kæmpe behov for nærhed og tryghed, når de skal overgive sig til søvnen. Det gælder bl.a. Bean. Andre børn har andre behov.  “Det bedste for barnet” er forskelligt fra barn til barn, og så længe man lytter til barnet, så gør man det rigtigt.

Og hvad så med sexlivet? Well, der er kommet en Lillesøster ud af det, selvom vi samsover, så det kan jo sagtens lade sig gøre. Faktisk er man tvunget til at være lidt kreativ – og det er ikke helt skidt. Specielt når man som os har været kærester i en del år efterhånden 😉

Jeg synes, det er så modigt af Emilie at lufte sine fordomme. Ikke mindst fordi det er svært helt at undgå øretæver og uenighed. Jeg gætter på, at vi alle har fordomme. Jeg har i al fald, og inspireret af Emilie kommer et par stykker af mine – skyd endelig løs og kom med jeres egne i kommentarfeltet. Mon ikke nogen har fordomme om blogger-akademiker-speltmor-typer som mig 😉

1 – Folk, der køber buræg. STOP. DET. NU. Køb i det mindste friland eller skrabeæg.

2 – Folk, der ryger. Specielt når de har børn med og især når det er små børn i barnevogn eller klapvogn. Det er ikke cool. Det er usundt for alle – også dine omgivelser.

3 – i forlængelse heraf. Folk der ikke lader deres i øvrigt vaccinerbare børn vaccinere. Det er bare ikke i orden. Ud over at udsætte andre for fare, så er det simpelthen for dumt ikke at stole på årtiers forskellige studier, der påviser vacciners virksomhed og det faktum at flere sygdomme er eller kunne være udryddet. Jeg synes endda, at institutioner skal kunne afvise at optage børn, der ikke er vaccinerede (med mindre de udgør det mindretal, der ikke kan vaccineres af medicinske årsager)

4 – Folk, der stemmer på DF. Og i forlængelse heraf Venstre og Liberal Alliance. Tænk at man ikke gennemskuer deres falske retorik og dobbeltmoral. De er jo komplet ligeglade med de gamle, med de fattige og med alle andre end dem selv. Nåja, og så kattene på Inges Kattehjem. DF støtter eller står bag lov efter lov, der forringer vilkårene for netop dem, de hævder at støtte. De har en åbenlys racistisk, xenofobisk agenda og formår aldrig at se tingene i andet perspektiv end deres eget blegfede navlehul. Det forstår jeg ærligt talt ikke, at ‘almindelige’ mennesker støtter op om.

5 – Mennesker, der aldrig kommer videre end der, hvor de voksede op. Forstå mig ret. Det handler ikke om, at vi alle skal bo i større byer eller fravælge provinsen. Det handler om at man på et eller andet tidspunkt i sit liv flytter sig fysisk og geografisk for at få en bredere forståelse af andre kulturer, andre måder at leve på og får nye input. Så kan man altid flytte tilbage igen. Jeg synes det er fattigt på en eller anden måde ikke at turde udfordre status quo.

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

20 kommentarer

  • Julie

    Jeg vil sgu gerne biddrage til ‘fordoms-snakken’ selvom jeg ikke har nogen blog:
    1. Folk det siger nej til organdonation. Hvordan kan det være i nogens interesse at undgå at redde liv? Det vil ALDRIG være et argument der kan flytte mig på dette punkt..
    2. Folk (især dem med små børn) det prioriterer rengøring over søvn.. meget mærkeligt 😉
    3. Folk der lader deres børn vokse op i en lejlighed i byen – jeg skammer mig over denne, men kan ikke komme over at jeg synes sådan (*Aber der holder sig for øjnene og munden*)
    4. Folk som bruger flere penge end de har – ‘Luksus-fælden’ kan være mig rødglødende af raseri

    Årh det er sikkert mange flere, men her var et udpluk..

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      1: TOTALT enig med organdonation! Jeg så gerne at man var automatisk donor og aktivt skulle fravælge frem for som nu at det er omvendt.
      2: Haha – jeg er en af dem, der rydder op når børnene sover. Og af og til når de er vågne. Jeg trives bedst i ryddelige omgivelser – og så har israelske elitesoldater INTET på mig, når det kommer til at leve med et søvnminimum 😉
      3: Det er interessant! Jeg synes netop, der er så mange spændende muligheder ved at bo hvor vi gør. Kultur og mangfoldighed er lige uden for døren, og der er masser af grønne områder i nærheden også. På den anden side forstår jeg sagtens drømmen om eget hus og egen matrikel.
      4: Det synes jeg virkelig også er dumt. Kvik-lån fatter jeg slet ikke, at nogen hopper på.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Julie

      ..og det er præcis derfor jeg skammer mig – fordi jeg jo UDMÆRKET godt ved at et barns livskvalitet på ingen måde hænger sammen med hvor man bor. Måske handler det (som flere fordomme måske gør?) om uvidenhed og en slags misundelse over ikke selv være ‘sådan en type’..

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Janne

    Nu, du er i gang med at udfordre fordomme, kan jeg jo passende udfordre mine egne med er par spørgsmål til dig:-) Spørgsmålene har baggrund i overvejelser, jeg gentagne gange har haft i forbindelse med læsning af din blog:
    Hvad mener du egentlig, når du skriver “provinsen”?
    Hvad mener du med at være en “akademikertype” – hvilken selvforståelse ligger til grund for den betegnelse? Spørger jeg, der selv er akademisk uddannet 😉
    Bedste hilsner

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Du må altid gerne spørge! Jeg er så totalt københavn-centrisk at provinsen for mig mere eller mindre består af alt uden for vores hovedstad og/eller de 3 største byer i landet. Jeg har en lang videregående uddannelse og lever på mange, mange måder op til de stereotyper, der er om akademikere. Bl.a. med min politiske holdning (til venstre for midten), min bopæl, min avis (Politiken og af og til Information) og hele min tænkemåde er enormt funderet i den tænkning og tilgang til tænkning og kritisk tænkning, jeg blev introduceret for gennem min uddannelse 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • A

    De fire punkter du nævner er da ikke formuleret som fordomme? Hvad består din fordom i? Som Emilie beskriver sin fordom som at mødre der samsover ikke kan finde ud af at lære børnene tryghed.

    Jeg synes mest du bare nævner 4 grupper folk du ikke forstår eller ikke bryder dig om. Det har jo intet med en fordom at gøre 🙂 jeg forstår det nok bare ikke helt..

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Fordommen består for mig i, at mennesker der vælger sådan er lidt nogle klaphatte – men jeg kan godt følge dig 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Christina

      Jeg vil gerne kippe med klaphatten, og tillade mig at ærgre mig lidt over denne fordom, da jeg politisk ligger til højre for midten (dog ikke yderste højrefløj – føler jeg alligevel trang til at bemærke).

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Akademiker spelt mor

    Aldrig har jeg haft så meget sex I køkkenet eller på alternative møbler som da vi begyndte at samsove. Vi kan nu i øvrigt også som regel have sex i sengen selvom barnet ligger der. Problemet er som Regel støtte hvis vi er inde i stuen.

    Men ja. Jeg er så så meget forældre på den måde jeg er af dovenskab. Jeg vælger det lette valg (at samsove, ikke at stoppe amningen, bære i bæresele når belejligt, lade være med at skælde min under to årige ud for at kravle i vinduskarmen bag sofaen når bare jeg kunne fjerne pyntegjenstandene derfra). Men mit barn får nu ikke lov til alting og gu kommer jeg da til at skælde ud. Jeg goder bare ikke tage kampe bare for ar tage dem fordi “det gør man”. Kampene tager jeg først hvis ttingene bliver wn reelt problem for nogle af de involverede parter.

    Fordommen om folk der ikke flytter (midlertidigt) fra hvor dw er opvokset har jeg også haft. Det er blevet bedre nu, hvor jeg har lavet lidt undersøgelser omkring det.

    Men jeg er virkelig fordomsfuld overfor intolerante mennesker.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Det kan nemlig let lade sig gøre 🙂 Og længe leve dovenskaben – den er ikke at forveksle med at man ikke gider tage de kampe, der er vigtige for en. Spændende med de undersøgelser – dem kunne jeg måske godt lære lidt af også? Er det nogen man kan finde et sted?

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • fortsat

    Hov – min fordom er at folk der er intolerante overfor eksempelvis bestemte racer også er mindre intiligente

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Det kan jeg godt følge dig i! Min fordom er, racisme generelt er et tegn på at man er lidt indskrænket i sin intellektuelle formåen.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tarkoflen

    God debat 🙂
    Jeg smider lige en med i puljen
    Forældre der kommer cyklende uden cykelhjelm og barnet har en på… Hvor egoistisk er det lige? Der må ikke ske noget med dig min lille skat, for jeg kan ikke undvære dig, men det er ikke så vigtigt at du potientielt skal undvære mig fordi jeg ikke synes det er smart at have cykelhjelm på

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Jeg er helt enig. Også selvom jeg med skam må sige at jeg af og til er en af de forældre. Den eneste hue jeg har, der er vintervarm kan man nemlig ikke have en hjelm udover. Dårlig undskyldning, I know…

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

    jeg har fordomme overfor alt for skråsikre typer – uanset hvilken politisk fløj de befinder sig på. Hvordan kan man være 100 procent overbevist om, at man har gennemskuet alt?

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

    Mine fordomme:
    – kvinder der tager mindre end seks måneders barsel
    – Kvinder der er hjemmegående i mere end tre år
    – imamer
    – folk der bruger mange tusinde kroner på en taske
    – folk der kører på scooter
    – indfødte fra Risskov
    – folk der ikke vil spise gluten
    – folk der følger med i Robinson

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie

    Jeg bor i samme by, som den jeg voksede op i. Det er i hovedstaden, men stadig nok en forstad. Til gengæld har jeg også boet sammenlagt fire år i udlandet – heraf to år i et Sydamerikansk land. Mon det tæller 😉 Jeg har i øvrigt en lang videregående uddannelse plus lidt til, så synes egentlig ikke, at jeg er særligt lukket om mig selv, fordi jeg aldrig har boet i andre danske byer. Min mand er i øvrigt jyde…

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Jamen, så har du jo også prøvet noget andet 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • karoline

    Hvad med folk, der bliver i København hele deres liv?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Same difference. Man skal prøve noget anderledes – rejse, se andre muligheder – synes jeg.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Samsovning. Hvornår skal man stoppe?