Eye of the beholder

Dåb, navngivning og skytsforældre

‘Lillesøster skal IKKE døbes’, bekendtgjorde Bean forleden, da hende og Jonas var på vej i børnehave. Børnehaven har til huse i samme bygning som en kirke, og det var i den anledning, hun kom i tanke om det.

Forleden postede Bean og jeg invitationer til Lillesøsters navngivningsfest, og i den anledning talte vi om forskellen på at blive døbt og blive navngivet. Ved dåben er man i kirken og en præst putter vand på babyens hoved. Det er noget med at tro på Gud. Ved en navnefest dropper man kirke, vand og Gud og fejrer i stedet barnets fødsel og indlemmelse i en familie. Sådan foregår det i al fald hos os.

Hverken Jonas eller jeg er medlemmer af den danske folkekirke (eller nogen anden trosretning, for den sags skyld) Jonas er agnostiker. Jeg er straight up ateist. Hvis vores børn får lyst til at undersøge religioner nærmere, når de engang er modne og voksne, så skal de have lov til det. Det bliver på deres initiativ, ikke vores.

Men gør det så meget, om man tror eller ej? Det er jo ‘bare’ en tradition, det dér med dåb. Nej, det synes jeg ærligt talt ikke, det ‘bare’ er. Jeg er absolut ikke tilhænger af at følge en tradition blot for traditionens skyld – uanset hvilken det måtte være. Der skal være en mening bag og man skal oprigtigt være engageret i netop den tradition. For mig virker det hult og tomt at lade sit barn døbe (eller sig selv vie, for den sags skyld) i et kirkerum ‘bare’ fordi det er tradition. Jeg ville føle mig som en løgner, hvis jeg stod og skulle sige ja til noget, som jeg ikke tror på. Andre må naturligvis vælge som de har lyst til, og som de tror – og ud fra hvad der er rigtigt for dem.

I stedet for at blande religion ind i fødslen og familiens nyeste medlem, så har vi valgt at fejre Lillesøster, som vi gjorde med Bean. En blanding af vores allernærmeste familie og ditto venner er inviteret til en frokost, kaffe og kage i afslappede rammer. Det bliver hverken stort eller højtideligt, men det er vigtigt for os at markere, hvor glade – lykkelige faktisk – vi er over at Lillesøster er landet i netop vores familie.

Ved en kirkelig dåb vælges faddere til barnet. Vi vælger i stedet skytsforældre. Det har Bean også. Det er mennesker, vi elsker og stoler på, og som har fået et særligt ansvar i vores børns liv – ikke mindst hvis det forfærdelige skulle ske, at vi ikke er her mere.

Lillesøsters navngivning er om en måned. Præcis en måned, faktisk. Location er booket, invitationerne er skrevet og sendt, og jeg er ved at indsnævre og udkrystallisere tema og oppyntning. Vi har også fået styr på desserten, som jo er det vigtigste (TAK for de mange, mange gode input). Jeg har næsten overblik over, hvad vi ønsker os på vegne af Lillesøster. Så mangler vi bare resten. Jeg skal for eksempel have syet og strikket til Lillesøster og Bean. Maden er ikke på plads. Overhovedet. Skytsforældre skal vi også lige have lagt os fast på. Men ellers. Ellers er der styr på det.

Hvordan har I gjort? Og hvorfor?

 photo DSC_0023_zpsmn7jd6zg.jpg
 photo DSC_0025_zpsjshqxcnk.jpg
 photo DSC_0014_zpsehvq53f2.jpg

^^Det er hende her, det handler om. Lillesøster (på 29 uger!) i hjemmestrik. Bella-vesten er så sød og findes i Babystrik på pinde 3. De blomstrede leggings er en gave fra VRS-fashion og er i økologisk bomuld. Bean har et matchende par. Babytæppet har jeg skrevet mere om HER

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

37 kommentarer

  • Mette

    Hej Stine <3 Altså først og fremmest: I laver da nogle absolut bedårende børn, du og din Jonas 🙂
    Dernæst tænker jeg på, at for en straight up ateist tager du tager religion meget alvorligt – på den gode måde: Ikke at ville sige ja til noget, du ikke tror på, selv om det er “tradition”. Like!
    Tillykke med de to præmieunger og god navngivningsfest. Som jeg kender dig, skal der nok komme styr på det hele i rette tid.
    Knus

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Tak for den søde kommentar, Mette. Jeg er dybt fascineret af det religiøse som kulturel markør i menneskets historie og ikke mindst i kunsten (som du ved), men ikke som en del af den virkelige verden. Jeg håber, du har det godt 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maiken

    Vi holdt også navngivningsfest for vores søn, sidste forår. Vi er heller ikke troende, så det ville have føltes forkert og fjollet at lade ham døbe.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Julie

    Vi har fået vores søn døbt fordi vi (nok mest mig) er troende.. Ikke på den praktiserende måde, men alligevel føltes det som det helt rigtige at sige ja til kristendommen på hans vegne 🙂 Håber I får en smadder dejlig fejring af jeres lækre baby 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Tak 🙂 Vi glæder os. Og tak fordi du deler – dejligt at I fandt den måde at fejre jeres dreng på, der er rigtig for jer.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Louise

    Det betød mere for min mand at få vores søn døbt end det betød noget for mig, at han ikke skulle døbes. Giver det mening? Så vores søn blev døbt. Men dog på alle måder en dag med traditioner skåret efter vores ønsker.

    Osteriet & Co, der ligger i Slagelse, er åbnet i Kødbyen. Kan kun anbefales nok. Suppler selv op med grønt og mere tilbehør.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Godt madtip! Tak. Det giver god mening. Det er jo netop vigtigt at gøre det, der giver mening for en selv, og at agere ud for, hvad der er rigtigt for en selv.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kirstine

    Hej..
    Hvad ville du så sige hvis den ene forældre gerne vil have barnet døbt og den anden ikke vil fordi han mener den danske folkekirke er noget fis?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Det lyder som en real life situation… Hmm. Jeg ville overveje og mærke efter, hvorfor jeg i givet fald gerne ville have barnet døbt. Hvorfor er det vigtigt – er det traditionen eller fordi jeg er troende selv? Hvordan kunne jeg skabe en traditionsrig og betydningsfuld dag uden folkekirken? Og kunne et kompromis evt. være, at barnet kan være med til at vælge selv, når det bliver ældre (måske omkring 10 år) Altså at skyde en eventuel dåb og give barnet medbestemmelse. Alternativt. Hvis det er meget, meget vigtigt med dåben, så kan det måske være vigtigere end partnerens modvilje mod kirken som institution? Giver det mening?

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Stine

      Den situation havde vi herhjemme. Jeg ville gerne døbe vores barn og min kæreste ville ikke. Han er dog ikke modstander af religion og han kan egentlig være rer misundelig på dem der tror. Han frygtede vist mest at hun blev praktiserende kristen på en, for ham, overdrevet måde (vi er kommet en del i meget kristne miljøer grundet venner og mit speciale).

      Jeg ønskede ikke at påtvinge min kæreste en dåb og det sagde jeg tit til ham, men jeg fortalte ham også ar uanset dåb eller ej så ville jeg tage barnet med i kirke, fortælle fra biblen osv.
      Så efter 4-6 måneders overvejelse (vi snakkede om de meget tidligt i graviditeten og faktisk også før vi prøvede) kom han og sagde, a det var gået på for ham at det var vigtigere for mig at døbe vores barn end det var for ham ikke at vælge en religion. Så længe vi kunne være enige om at hun til enhver tid mp melde sig ud og der skal ikke være noget konfirmation- og det er der ikke 😉

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Hvor lyder det som en cool løsning. Hatten af for at tage snakken, overvejelserne og gøre det, der giver mening for jer.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

    Dåb var det rigtige for os – også selvom jeg ikke til daglig går rundt og tror på Gud. Jeg synes du stiller det lidt sort/hvidt på – enten tror man eller så gør man ikke – for mit vedkommende er det mere diffust. Det er noget, der er svært at sætte ord på – og samtalen med præsten før dåben gjorde et stort indtryk på mig: det er jo ikke bare en “færdig pakke” man køber, tingene kan tolkes på flere måder, og man har et helt liv til at finde ud af hvordan. Den rummelige tradition vil jeg gerne give videre til mine børn.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Jeg ved godt, jeg har ret stærke holdninger til religion(er). For mig er kirken et religiøst rum, og jeg anfægter bestemt ikke dåb er rigtigt for andre. Det vigtigste er, at man vælger rigtigt i forhold til sig selv. Præcis som I og som vi gør. Jeg vil dog hellere have helt åbne kort i forhold til åndeligheden – og ikke give mine børn en defineret tro med på forhånd – hvis de skulle få lyst til at tro på noget engang.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Ida

      Men jeg skrev netop, at kristendommen for mig ikke er en “defineret tro” – der er rum til fortolkning. Og så tror jeg i øvrigt altid, at forældre påvirker deres børn med det de tror/ikke tror! Det er en utopi at man kan opdrage helt neutralt og så kan barnet selv vælge din egen religion senere på et oplyst grundlag. Det er ok, at forældre giver deres tro og værdier videre til deres børn.

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Absolut. Men jeg tror det er vanskeligere at vælge sine forældres valg fra og selv vælge andet til end hvis der er helt frit valg. Alle religioner har rum til fortolkning og de fleste rummer normor for almen god opførsel, medmenneskelighed og næsteomsorg, som jeg synes alle bør bestræbe sig på at give videre til deres børn – jeg har ‘bare’ et issue med religion generelt. Ikke kristendom specifikt 🙂 (Og jeg synes det er problematisk at vi har en statsreligion i et ellers moderne, sekulært samfund)

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Ida

      Jeg bliver bare så nysgerrig på, hvorfor du synes det er et problem, at nogle tolker dåben “kulturelt” – det er ikke et problem for Folkekirken og præsterne (så havde vi nok hørt om det), og det er heller ikke et problem for de enkelte forældre. Så hvorfor er det et problem for dig? Som ateist burde du vel være “ligeglad” – eller måske ligefrem glad for, at de religiøse elementer glider ud? Forstår bare ikke hvorfor du synes det er et problem 🙂
      Noget andet er, om man overhovedet kan skelne mellem religion og kultur – når kultur er noget menneskeskabt må religion vel også være kultur?

      Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Jeg lover, jeg nok skal uddybe i et separat indlæg 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Susanne

    Jeg er helt enig i at det ville føles forkert at sige ja til gud, når jeg nu ikke tror på ham. Vi har slet og ret intet gjort i forhold til vores datters kommen til verden. Vi talte om det, men kom frem til at for os var det mere en stresfaktor at skulle holde noget, end et reelt behov. Og hun var jo der, med sit navn og som del af familien, alligevel. Hun bliver to år til marts 🙂 Jeg tænker at hvad man vælger at gøre – eller ikke at gøre – lidt er et spørsmål om temperament, forventninger og måske for nogen også traditioner. Håber I får den dejligste dag med lillesøster! 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      – og så valgte I det, der var helt rigtigt for jer <3 Det er dejligt, der er så vide rammer til at man kan gøre, som man selv har lyst til.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Vi har faktisk slet ikke markeret fødslen af vores børn med nogen form for festlig begivenhed. Især jeg havde ikke lyst til at de skulle døbes og da vi bor i USA føltes det egentligt mest som et for stort projekt at skulle invitere til noget den første gang vi var hjemme efter vores søn var blevet født. Da var han også allerede 9 måneder gammel. Men jeg synes det er en dejlig tanke at markere det, som I gør. Hvordan vælger I skytsforældrene? Er det venner eller familie eller en blanding?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Nej, det kan jeg godt forstå. Lillesøster er 7,5 måned, når vi fejrer hende og det er jo også ret sent. Jeg satsede egentlig på at ramme 6 måneder, men så blev det bare enten i december eller i starten af januar, og det orkede jeg ikke. Skytsforældre er mennesker, vi elsker. Beans er hhv. min bedste veninde og Jonas’ bedste ven. Lillesøsters har vi ikke helt på plads endnu, men det bliver nok ikke familie, fordi de jo allerede har roller i pigernes liv.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

    Vi har også selv valgt navngivning og det er utroligt, som man møder opbakning og modstand på en gang. Vi blev også mødt med kommentaren ‘men det er jo bare en tradition’.
    Det lader til at du har en ret klar holdning til tro og religion og jeg bliver helt nysgerrig på, hvad det er der gør, at I fejre julen?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Jeg har virkelig ramt noget her, kan jeg mærke på alle kommentarerne 🙂 Jeg brygger på et længere og mere uddybende indlæg. Jeg har absolut en holdning til religion (alle religioner, faktisk)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Helle

    Min dreng skal døbes. Selvom jeg ikke tror på Gud, så holder jeg meget af den moderne danske folkekirke og de værdier, den værner om. Og det vil jeg gerne støtte både ved dåb og vielse 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Jamen, så er det jo præcis det rette valg for dig og jer. Tak for at dele 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Luna

    Vi bor i Grønland, så vi holdt kaffemik ø- en slags åbent hus, med en masse kager og mad for familie og venner her. Vores dreng valgte vi ikke at få døbt af forskellige årsager. På en ferie i dk i sommer holdt vi så kaffemik for ham igen, men for den danske familie og venner. Synes det var en rigtig god måde at gøre det på. For os var det vigtigt, at det var så afslappet og anti-suppe-steg-is som muligt. Vi er kun i dk en gang om året, så vi prioriterede også at invitere hele familien og alle vennerne med, da det var en god anledning til at få set dem også:)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Det var da en virkelig fin måde at fejre jeres dreng på – det er en inddragelse af traditioner, der giver virkelig fin mening, synes jeg.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Therese

    Jeg oplever det samme som dig – jeg ville også have følt mig som en bedrager, hvis jeg sagde ja på mit barns vegne i kirken. Så vi holdt en kæmpe navngivningsfest for hende – for at fejre hendes ankomst til verden og at vi endelig (efter lang tid) havde fundet hendes navn.
    Men vi overvejede meget det med en pendant til gudforældre. Jeg er selv gudmor til min ene niece og fadder til den anden – og jeg var meget rørt over at få denne rolle. Så det ville jeg gerne give tilbage til min søster. Men jeg kunne ikke finde en meningsfyldt måde at gøre det på. Og eftersom vi nok ville have valgt min søster og min kærestes søster, så synedes det på en måde overflødigt. De er alligevel min datters eneste hhv. moster og faster, og dermed har de allerede nogle helt specielle roller i hendes liv.
    Så den tanke prøver jeg at holde fast i, når ønsket om at kunne vise min søster en ekstra opmærksomhed alligevel spøger…

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Janne

    Mine børn er døbt. Dåben kan i DK ligeså vel anskues som en kulturel handling som en religiøs handling.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Både og. Jeg ved godt at mange, mange vælger dåben uden at der er religiøse motiver bag. Det er jeg ret uenig i, men det er jo helt og aldeles op til den enkelte at vælge det rette for sin familie. Jeg brygger på et mere uddybende indlæg – og det er bestemt ikke fordi jeg synes der er noget forkert i at vælge anderledes end os. Det håber jeg, man også kan læse.

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

    Interessant med dine stærke holdninger til dette emne. Jeg bliver lidt nysgerrig på din mening omkring dét at holde jul, påske m.m. Der ligger jo også religiøse fortællinger bag, men mange afholder disse højtider for traditionens skyld og ikke med tanke på bibelhistorien. (Nu lyder jeg måske meget troende, men det er altså ikke tilfældet. Men som en anden har kommenteret, så virker din beskrivelse lidt sort/hvid og jeg tror mere på en fortolkende/kulturel forståelse af religion samt højtiderne/ceremonierne dertil.)

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Tak for input – religion er et af mine blind spots, men jeg er bestemt ikke modstander af traditioner. Blot ikke ‘hule’ traditioner, der kun afholdes fordi man ‘plejer’ og ikke fordi man faktisk har en holdning eller forhold til traditionen. Jeg brygger på et mere uddybende indlæg 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne Schow Christiansen

    Alle vores 3 børn er døbt. Jeg finder tanken om at man bliver Guds barn og at man altid har den kristne tro som en følgesvend i livet meget smuk og givende for det enkelte menneske.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Jamen, så er det jo det rette valg for jer 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne-Sophie

    Min datter blev døbt en smuk forårsdag, i dåbskjole nedarvet gennem generationer og med udvidet familie og venner fra ind- og udland til stede. En af de sange der blev sunget var Halfdan Rasmussens fine “Noget om kraft” der måske er noget af det, der kommer nærmest en beskrivelse af min ret diffuse, men ikke desto mindre præsente tro. For mig var dåben først og fremmest en fejring af sammenkoblingen af to meget forskellige familier gennem et lille nyt menneske, men det religiøse aspekt spillede også en rolle. Jeg er ret bevidst om at fastholde over for min datter at tro ikke er det samme som viden. Men jeg vil samtidig gerne have at troen skal være en mulighed for hende – også i barndommen.

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Det er så fint og så velovervejet – og det er nok måske det der er min pointe. At man skal tænke sig om og vælge ud fra det i stedet for blindt at følge en tradition.

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Eye of the beholder