Til fest med børn (og børnevenlige fester)

Fødselsforberedelse one-on-one

Denne uge – min første barselsuge – kommer i udpræget grad til at handle om den forestående fødsel og forberedelser til fødslen. For os begge to.

I formiddags fik vi besøg af Heidi, der står bag bloggen meyermor.dk, og som er uddannet jordemoder. Hun er (udover at være utroligt sympatisk og pt. på barsel med sit 3. barn) igang med at udvikle sit eget fødselskoncept, og det var bl.a. det vi talte om i dag. Selv min grundskeptiske vestjyde lod sig begejstre af idéerne, der bl.a. er udviklet gennem Heidis praksis som jordemoder. Jeg synes særligt, det er interessant at man ved et ændret fokus kan flytte fødsels- og smerteoplevelsen. Det er common sense, at vi bliver mere sensitive over for smerte, når vi forventer at noget er eller bliver smertefuldt. Eksempelvis et besøg hos tandlægen eller en vaccine hos lægen. Derfor giver det for mig rigtig god mening, at det modsatte også gør sig gældende.

Livmoderens muskulatur er glat – ligesom hjertets – og principielt burde den kunne gøre ve-arbejdet uden at det i sig selv fører til smerte. Ligesom vores hjerter arbejder non-stop uden at det gør ondt på os. Smerten opstår, når muskulaturen ikke får nok ilt og blodgennemstrømning, så derfor bliver en god vejrtrækning rigtig, rigtig vigtig, så musklerne kan nå at ‘afsyre’ inden næste ve sætter ind. Lidt ligesom en pause under et træningspas, når man styrketræner eller laver intervalløb. Dermed ikke sagt, at en fødsel og ve-arbejdet ikke kræver hårdt arbejde for at bevare fokus og hjælpe sig selv bedst muligt.

Personligt var det særligt vejrtrækningen, der hjalp mig igennem alle veerne til Beans fødsel, og i min fødeplan har jeg netop ønsket hjælp til at holde fokus på vejrtrækningen, hvis jeg selv skulle glemme det undervejs.

I morgen formiddag skal vi forbi min konsultationsjordemoder og bl.a. konstatere om baby stadig vender den ‘rigtige’ vej, så det officielle grønne lys til hjemmefødslen kan tændes. I så fald får vi et herligt fødekit med de smukke nettrusser, kæmpebind og ikke mindst et festligt lavement-kit med os hjem… ‘nuf said!

På onsdag kommer Heidi igen, og så får vi muligheden for at lære nogle konkrete teknikker – det glæder vi os begge til. Sidst var det også en rigtig god hjælp at Jonas gav lændemassage, pressede imod på hofter og lænd og kunne assistere mig i nogle gode ve- og hvilestillinger.  Jonas er i øvrigt helt ombord med det her hjemmefødselskoncept og glæder sig til at kunne være herre i eget hus og mere ‘med’ i stedet for at være en lidt akavet gæst på fødegangen. Han er endda blevet hooked på tanken om et fødekar.

(Og ja. Måske ender vi med at blive overflyttet til Riget alligevel. Det må vi se, når fødslen er igang. Man kan – og bør! – forberede sig og have nogle gode strategier, og på den måde optimere sine chancer for at få den fødsel, man ønsker – men ingen kan vide, hvordan den konkrete fødsel kommer til at forløbe. Det bedste man kan gøre for sig selv, er at være åben undervejs og følge den vej, der viser sig at være den rigtige. Uanset om den er anderledes end man havde forestillet sig. Lidt ligesom forældreskabet i det hele taget)

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

1 kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Til fest med børn (og børnevenlige fester)