Her går det godt - status på den brækkede arm

Brunch med bObles – og Designmuseum Danmark

For nogle uger siden tikkede en invitation ind i min mailboks, der gjorde mig lidt ekstra glad. Forstå mig ret, jeg føler mig altid afsindigt priviligeret over at få lov at ‘være med’ og blive introduceret til nye koncepter, produkter og ikke mindst at bruge nogle timer af og til sammen med en flok, jeg efterhånden kender og altid hygger mig med. Men når en invitation rammer direkte ned i solar plexus af ens interessessfære – både fagligt, personligt og på familiefronten – så er der ikke andet at gøre end at takke ja.

I formiddags var vi inviteret til en særlig introduktion (der startede med en let morgenkomplet) af udstillingen Børnenes Århundrede af bObles og Designmuseum Danmark. Udstillingen er en kæmpe tidsrejse i det 20. århundrede og forståelsen af børn og barneliv set gennem de (design)objekter, som blev udviklet og den pædagogiske forståelse, der voksede frem. Det er en samling af legetøj, børnemøbler, bøger og glimt af arkitektur, der med sikkerhed vil bringe alle sine besøgende en tur tilbage til deres egen opvækst. For mig var det vidunderligt at se Beans tilgang til legetøjet – bl.a. var hun fascineret af Bojesens skønne figurer. Både de kendte og nogle, der også for mig var nye.

For mit vedkommende var omvisningen med museumsdirektør Anne-Louise Sommer en rejse direkte tilbage til det arkitekturkursus, jeg i sin tid tog på KUA. Teorierne om skolebyggeriet igennem det tyvende århundrede og tankerne om funktionalitet, lys, luft og et opgør med de lange, lukkede, mørke gange kom tilbage til mig igennem tidens tåger. Det var faktisk ganske rart at erfare, at den viden stadig er latent og ikke forsvundet ud af ammehjernen.

bObles er med som en del af udstillingen – dels for sine designmæssige meritter, men bestemt også som en videreudvikling af tankerne om at form og funktion følger hinanden i design for børn. Udstillingen har udover objekterne også flere interaktive rum – herunder to store tumlerum fyldt med bObles, der indbyder til fri leg. Det ene med alle de kendte (og elskede) figurer. Det andet med det særlige møbel, som er udviklet i samarbejde med Designmuseum Danmark. Er dit barn mere til stop-motion med Kaj Bojesen-figurer eller til at sidde på ‘Peters stol’ og bord og tegne, så er der også mulighed for det.

 photo DSC_0008_zpsb95875c8.jpg
 photo DSC_0002_zpsf4d5b5f7.jpg
 photo DSC_0004_zpsabb8e156.jpg
^^Kaj Bojesen var et geni. Intet mindre. De enkle, smukke former tiltaler både børn og voksne. Også i 2014.
 photo DSC_0011_zps3a039f2b.jpg
^^bObles’ nye tumlemøbler er smukke og indbyder (som altid) til kreativ og motorisk leg for både store og små.
 photo DSC_0006_zps2295b544.jpg
^^Endnu en klassiker på langt over 100 år. Og stadig lige aktuel.
 photo DSC_0013_zps8f1d5325.jpg
 photo DSC_0014_zpsd695bcda.jpg
^^Bean har for alvor knækket tegnekoden, og i øjeblikket producerer hun mennesker i en lind strøm. Runde hoveder med øjne og munde, lange tændstiksben og ofte også hår. Af og til bliver de mere detaljerede med arme, ører og øjenbryn. Jeg elsker det.

Bean har (desværre) haft en off-dag i dag, så vi har planer om at komme igen en anden gang, hvor hun er mere i hopla. Måske endda med et hold bedsteforældre, så besøget får endnu en dimension og vi sammen kan tale os tilbage til deres erfaringer fra 50’erne.

Udstillingen løber til og med 30. august inden den flytter videre til Designmusset i Finland, så der er god tid til at komme på besøg (og har i øvrigt har fået strålende anmeldelser i dagbladene, hvis I ikke tror mig på mit ord alene!) Den får vores varmeste anbefalinger. Læs mere om udstillingen HER

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

8 kommentarer

 • Geografi er en bitch 😉 Lyder til at have været nogle fabelagtige timer (trods lidt af en off-dag).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det var en rigtig god oplevelse – selvom Bean var til den sure side! Ja, det er surt at der er så langt. Ses vi på søndag mon?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Tak for god inspiration til et kulturindslag for hele familien.

  Jeg var i tvivl om udstillingen nu også egnede sig for børn, men det ser jo ud til, at de små også er velkomne.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det var så lidt. Dejligt, du kunne bruge det. Udstillingen er absolut også for de mindste gæster.

   I det hele taget er jeg stor fan af at komme på museer med Bean. Nu er hun også ret præget efterhånden (første besøg da hun var 16 dage), men hun GLÆDER sig hver gang vi skal afsted, kan godt forstå, at man ‘kigger med øjnene’ og så er malerier og skulpturer også spændende at opleve med børneøjne. Det er ekstra bonus med interaktive børneudstillinger, men ‘almindelig’ kunst er også værd at opleve med børn.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina

   Hvor er det godt at høre.

   Vi har nok været lidt for “forsigtige”, når det kommer til at tage vores, nu 2 årige, med på museer af frygt for at “forstyrre” eller det der er værre. Men de gange, vi har været afsted er det gået fint, og har været en stor oplevelse for os alle. Jeg elsker at opleve verdenen gennem et barns øjne. Deres perspektiver og observationer er guld værd.

   Så tak for “sparket” udi endnu mere kultur og for en ualmindelig fin blog.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Min holdning er, at jo tidligere des bedre. Så er der lettere at lære dem hvordan man opfører sig på museer og omgås kunsten. Med respekt, men ikke ærefrygt. Det skal være sjovt, spændende og hyggeligt – og man må GERNE snakke (også højt) om billederne og grine af det, der ser sjovt ud. Og lege. Ih, jeg ville elske at høre, hvad I synes om udstillingen og andre kunstbesøg.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stride

  Åh, læste om den udstilling i avisen og tænkte den måtte jeg ind til. Vi havde vores 3 mdr gamle datter med til Wegner-udstillingen og det gik fint:)
  Og hvor ser Bean fin ud, når hun sidder i “Peters Stol” – sådan en står der på min datters værelse.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Den skal I bestemt besøge – og tak 🙂 Jeg har også sukket efter den, men der har ikke været et oplagt sted, og nu kan det efterhånden ikke betale sig med det lange barn, vi har!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her går det godt - status på den brækkede arm