Brunch med bObles – og Designmuseum Danmark

For nogle uger siden tikkede en invitation ind i min mailboks, der gjorde mig lidt ekstra glad. Forstå mig ret, jeg føler mig altid afsindigt priviligeret over at få lov at ‘være med’ og blive introduceret til nye koncepter, produkter og ikke mindst at bruge nogle timer af og til sammen med en flok, jeg efterhånden kender og altid hygger mig med. Men når en invitation rammer direkte ned i solar plexus af ens interessessfære – både fagligt, personligt og på familiefronten – så er der ikke andet at gøre end at takke ja.
I formiddags var vi inviteret til en særlig introduktion (der startede med en let morgenkomplet) af udstillingen Børnenes Århundrede af bObles og Designmuseum Danmark. Udstillingen er en kæmpe tidsrejse i det 20. århundrede og forståelsen af børn og barneliv set gennem de (design)objekter, som blev udviklet og den pædagogiske forståelse, der voksede frem. Det er en samling af legetøj, børnemøbler, bøger og glimt af arkitektur, der med sikkerhed vil bringe alle sine besøgende en tur tilbage til deres egen opvækst. For mig var det vidunderligt at se Beans tilgang til legetøjet – bl.a. var hun fascineret af Bojesens skønne figurer. Både de kendte og nogle, der også for mig var nye.
For mit vedkommende var omvisningen med museumsdirektør Anne-Louise Sommer en rejse direkte tilbage til det arkitekturkursus, jeg i sin tid tog på KUA. Teorierne om skolebyggeriet igennem det tyvende århundrede og tankerne om funktionalitet, lys, luft og et opgør med de lange, lukkede, mørke gange kom tilbage til mig igennem tidens tåger. Det var faktisk ganske rart at erfare, at den viden stadig er latent og ikke forsvundet ud af ammehjernen.
bObles er med som en del af udstillingen – dels for sine designmæssige meritter, men bestemt også som en videreudvikling af tankerne om at form og funktion følger hinanden i design for børn. Udstillingen har udover objekterne også flere interaktive rum – herunder to store tumlerum fyldt med bObles, der indbyder til fri leg. Det ene med alle de kendte (og elskede) figurer. Det andet med det særlige møbel, som er udviklet i samarbejde med Designmuseum Danmark. Er dit barn mere til stop-motion med Kaj Bojesen-figurer eller til at sidde på ‘Peters stol’ og bord og tegne, så er der også mulighed for det.
^^Kaj Bojesen var et geni. Intet mindre. De enkle, smukke former tiltaler både børn og voksne. Også i 2014.
^^bObles’ nye tumlemøbler er smukke og indbyder (som altid) til kreativ og motorisk leg for både store og små.
^^Endnu en klassiker på langt over 100 år. Og stadig lige aktuel.
^^Bean har for alvor knækket tegnekoden, og i øjeblikket producerer hun mennesker i en lind strøm. Runde hoveder med øjne og munde, lange tændstiksben og ofte også hår. Af og til bliver de mere detaljerede med arme, ører og øjenbryn. Jeg elsker det.
Bean har (desværre) haft en off-dag i dag, så vi har planer om at komme igen en anden gang, hvor hun er mere i hopla. Måske endda med et hold bedsteforældre, så besøget får endnu en dimension og vi sammen kan tale os tilbage til deres erfaringer fra 50’erne.
Udstillingen løber til og med 30. august inden den flytter videre til Designmusset i Finland, så der er god tid til at komme på besøg (og har i øvrigt har fået strålende anmeldelser i dagbladene, hvis I ikke tror mig på mit ord alene!) Den får vores varmeste anbefalinger. Læs mere om udstillingen HER
Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram
Geografi er en bitch 😉 Lyder til at have været nogle fabelagtige timer (trods lidt af en off-dag).