Alene hjemme - mor ved bedst

Østfrontens guide til en stressfri jul

Det er dagen før dagen – og her på Østfronten er og har julemåneden ikke budt på stress i nogen form. For første gang siden jeg blev mor er de kommende dage ikke forbundet med rejseri gennem land og rige og det har åbenbart gjort en større forskel, end jeg anede.

Vi har startet juleferien på den skønneste måde. Efter at have sagt på gensyn og ønsket mine kollegaer en dejlig jul, mødtes jeg med Jonas og Bean inde i byen. Bean og jeg var nemlig inviteret til julestue hos de dejlige kvinder i Starklint PR sammen med en flok andre kvinder og børn. Bean havde en fest med at tegne, dekorere peberkagemænd og fjolle rundt med hende her. De to piger er næsten jævnaldrende, og det var så skægt at se, hvordan de fjantede og hyggede sig. Mødrene kunne så til gengæld sidde i fred og ro og nyde lækker julete og hjemmebag og det gode selskab. Hun ville absolut ikke hjem, men jeg havde en aftale med Messias, så vi trillede hjemad og beundrede byens lys på vejen.

For mig er der forskellige ting, der skal ske, for at det for alvor kan blive jul. Dels er der den årlige julestue. Så skal jeg også helst synge julen ind iført Luciakjole for eksempelvis ældre, kvinderne på Reden og hjemløse sammen med Lyspigerne. Og så er der Messias. Jeg nyder de tre timer med smuk barokmusik, lysende sopranrøster, dramatiske basser og korsatser, der er lige dele inderlige og storladne.

I dag har vi bare hygget os alle tre. Købt juletræet og de sidste sager til middagen. Bean og jeg har pyntet træ (med et par glaskugler som ofre…) og ryddet op i huset. Jeg fik en sjælden middagslur (det er åbenbart hårdt at have ferie) mens Bean og Jonas legede middagsselskab. Vi sluttede dagen med en familiegudstjeneste i den lokale kirke, og Bean var opslugt af stemningen og ikke mindst musikken og sang og dansede med på ‘Et barn er født’ og ‘Dejlig er den himmel blå’. Aftensmaden var forberedt på forhånd, og en hjemmebagt pizza og kold øl er en lise sådan en lillejuleaften. Vi er klar til i morgen. På den gode måde.

julekollage

Så. Her er mit bud på en stress-fri jul ud fra den opskrift, vi har fulgt, for det kan varmt anbefales.

1: Bliv hjemme. Slip for bilkøer, overfyldte tog og timelange rejser med et jule-overstimuleret barn. Inviter jeres yndlingsmennesker hjem til jer i stedet.

2: Uddeleger (UDDELEGER for s**an!). Der er ikke noget ved at stå i køkkenet i flere dage og hele dagen juleaften. Og hvis dine forældre eller svigerforældre steger den perfekte and, så er der ingen grund til at opfinde den dybe tallerken selv.

3: Drop forestillingen om den perfekte jul. Pyt med at træet ikke nødvendigvis er selvhentet på den nærmeste økologiske farm, at al pynten matcher årets tema eller at alle pinedød SKAL hygge sig 24-7.

4: Mavefornemmelsen. Hold fast i, hvad der er vigtigst for dig. Det betyder ikke alle små detaljer ved hele julen, men de dele, der gør forskellen for dig. For mig er det bl.a. sukkerkogte Cox Orange æbler med ribsgele. At det er et sluttet selskab.

Rigtig, rigtig glædelig jul fra mig

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

2 kommentarer

 • Nemlig så hyggeligt som du tossede rundt og gemte sig under bordet <3

  Godt nytår!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det var det nemlig, Michala.
   Et godt nytår til dig og jer også. Jeg glæder mig til at høre lidt mere om det nye, du har gang i.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Alene hjemme - mor ved bedst