Har du grinet med dit barn i dag?

(Sponsoreret video) Barneleg – det er ikke for sjov

Der er ikke meget, vi har til fælles med løver, aber, hunde og elefanter. Bortset fra det uomstridelige videnskabelige faktum, at vi er pattedyr. Og at vi leger.

Leg er et gennemgående træk for alle pattedyrs unger, forudsat at de vokser op under naturlige forhold og får den omsorg, de har brug for. Leg er fantastisk – det er sjovt, men det er ikke for sjov. Som al anden adfærd, der er fælles for en hel art og som her en hel artsgruppe, så har leg et formål. Et alvorligt formål, faktisk, for leg er en forberedelse til voksenlivets udfordringer, og gennem leg kan (dyre)børn på en sikker måde undersøge og udforske måder at indgå i sociale relationer, at fange bytte og alle andre færdigheder, de skal lære.

Menneskebørn skal ikke kunne fange en gazelle med kæberne, men de skal stadig lære en hulens bunke for at kunne begå sig i denne verden. Bean i fuld gang med at udvikle sine rollelege så legetøj, der understøtter og stimulerer den udvikling og hendes fantasi generelt er fantastisk. Det er så hyggeligt at observere hendes leg (i al hemmelighed) og høre hendes kommentatorspor. Endda af og til blive inviteret med i legen – og det er allersjovest, når jeg også synes at legetøjet er sjovt. Heldigvis er der rigtig meget godt legetøj, der stimulerer og udfordrer børn på det niveau, de er på. Det kommer jeg til at skrive en lille miniserie om i den kommende tid, for det er et emne, der optager mig meget. For nu skal der ‘blot’ lyde en opfordring til at slippe den aktive leg mere fri. Bevares. Jeg er ikke teknologiforskrækket, men det skræmmer mig, når nogle børn bruger 6+ timer om dagen foran en skærm. Ja, en tablet eller telefon og en (god) app er vidunderlige redskaber når der er optræk til krise eller når Bean trænger til bare at flade ud og koble af. Og hvor meget end den virtuelle verden kan, så er det i vores flerdimensionelle virkelighed, at fantasi, motorik og socialisering for alvor kan komme i spil. Ikke mindst igennem leg.

(Indlægget er sponsoreret af Duracell, men holdningerne er så absolut mine egne)

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Har du grinet med dit barn i dag?