Hired help - noget om ambivalent glæde

Økologisk eller bæredygtigt? (#tomatturen del II)

Efterhånden er det mørkt, når vækkeuret ringer (eller Bean vågner. Whichever comes first), og det virker som uendelig lang tid siden, jeg svedte i en spansk tomatmark. Jeg skylder lidt mere forklaring på, det der med tomaterne og Knorr. Nu er det efterhånden et par måneder siden (allerede!?) at jeg nød sol og godt selskab i smukke Mérida, men jeg skylder stadig at fortælle lidt mere om, hvorfor vi og jeg egentlig var afsted. Det bliver langt og teksttungt, så du kan også bare springe til billederne af lækre tomater. Men så bliver du jo heller ikke klogere på bæredygtighed 😉

Det var som nævnt Knorr, der inviterede, og formålet var at lære os – der hovedsagligt var en flok mødre – om bæredygtighed. For det er faktisk noget, som Knorr har en holdning til.

Heldigvis for det, for Knorr er et multinationalt selskab, der aftager 7% af alle tomater, der dyrkes til industri. Lad os lige tage den igen. 7% af alle tomater. I verden. Det er et mindboggling antal. Og så snakker vi slet ikke om alle de andre grøntsager, de aftager. Med den størrelse kommer ansvar og forpligtelser, og det er det, der leder til snakken om bæredygtighed.

Jeg ved ikke med jer, men jeg var ikke helt klar på forskellen mellem begreberne ‘økologi’ og ‘bæredygtighed’. Den bæredygtige tilgang tillader brug af skadedyrsbekæmpelse, men ikke som i konventionelt landbrug. Hos Transa, som er Knorrs leverandør af tomater i Mérida-området, er de meget bevidste om at minimere brugen af sprøjtegift ved at dagligt tjekke antallet af skadedyr. Hvis antallet overskrider en grænseværdi, så insekter, slanger, frøer og fugle, der bor på og omkring markerne ikke kan holde dem nede – så sprøjtes der målrettet i forhold til det skadedyr, der er i overtal, så de øvrige dyr ikke lider overlast. Der sker måske en enkelt gang eller to på en sæson. Det giver mening i forhold til udbyttet og netop udbyttet er hovedårsagen til at Knorr tilskynder den bæredygtige produktion i forhold til den økologiske, for der er nødvendigvis større spild i økologien. Og med et befolkningstal på verdensplan, der bare stiger, så er det nødvendigt at sikre nok mad til alle.

Desuden er produktionen omlagt til underjordisk drypvanding, hvilket sparer 20% af vandforbruget. Det er ikke småting, når vi snakker massevis af hektar, og det giver virkelig god mening i et tørt, varmt fastlandsklima.

Tomatplanterne er også ret heftige i sig selv – på hver plante kan der være op til 2-3 kg tomater, hvilket betyder færre planter for samme udbytte og dermed mindre belastning af jorden. Desuden er de ikke som tomater, vi køber i supermarkederne – disse sorter skal kunne klare transport i containere med 20 tons uden at blive mast til smat. Det kan de. Og det er først når de kommer til Transas fabrik at de bliver renset, dobbeltrenset og dehydrerede til hhv. det pulver og den pasta, som Knorr bruger i deres produkter og som er tomat og intet andet end tomat.

Er du stadig med? Jeg ved godt, det er noget langhåret, det her. Min pointe er, at jeg faktisk blev mere end positivt overrasket over den dedikation og passion, som producenterne har og Knorrs holdning til at i 2020 skal deres hovedingredienser være 100% bæredygtige. Fordi det gør en reel forskel for den verden som Bean og hendes medtumlinge engang skal arve at dem, der for alvor rykker og hvis produktion er i den helt store skala tager ansvar.

 photo DSC_0377_zpsb8321443.jpg
 photo DSC_0381_zpsb22b24d7.jpg
 photo DSC_0419_zps2b8428d2.jpg
 photo DSC_0438_zpse1f9db9e.jpg
 photo DSC_0399_zps5fa1eccf.jpg
 photo DSC_0425_zpsf01378d1.jpg
 photo DSC_0403_zps7437b85b.jpg
Det er overraskende interessant at være på guidet tur på en støvet, hed tomatmark. Ikke mindst når man har så dedikerede rejseførere som vi havde – og dejligt selskab. Du kan i øvrigt læse mere om turen hos mine medrejsende bl.a. her, her, her og her. Jeg har et indlæg mere om turen i tankerne, der mere kommer til at fokusere på mine skønne medrejsende og ikke mindst stedet og maden. Ohh, maden.

(Knorr inviterede på turen, men ord og holdninger er mine)

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hired help - noget om ambivalent glæde