Postkort fra Provinsen, del II

Den uendelige søvn-saga. Del 439

Nåmen, jeg kan åbenbart ikke slippe for det dér søvn-emne. Kender I de fine Milestone Baby Cards? En del af dem er til alder, men et af dem skal man bruge, når baby sover igennem hele natten. Well. Hvis jeg havde haft kortene til Bean, så havde vi ikke brugt det kort endnu.

Christ Almighty, altså. Jeg troede (før jeg selv blev mor til et søvn-fornægtende barn) at ALLE børn sov igennem, når de gik fra at være babyer til at blive småbørn. Gæt igen.

Bean vågner – uden undtagelse – hver eneste nat. Og enten kommer hun ind til os, eller også lægger en af os sig ind på en madras på gulvet ved siden af Juno sengen. (Hvor tremmerne forlængst er taget af – bevares, vi lader ikke barnet klatre op over dem på egen hånd!) Nogle nætter er det allerede før midnat, hun kalder. Det meste af tiden er det omkring kl. 2 og sjældne gange bliver klokken næsten 5 før en lille stemmer siger ‘Moar’ og barnet tusser ind i sengen til os.

Heldigvis er det efterhånden sådan at hun falder fint til ro, når hun først er kravlet ned i smørhullet og vi alle tre kan sove videre i skøn samsovnings-treenighed i 140 cm seng. Men nogle nætter bumler hun også omkring, napper og niver og kan slet ikke falde til ro. Dagene efter sådan er nat er lange, og den træthedståge, der lægger sig som et slør over dagen minder mig om barselstiden.

Putningen er en farce i øjeblikket. Hold. Nu. Kæft. Hvor trækker det tænder ud at skulle sidde med armen i en halvakavet position nede i sengen hos en lille pige, der har 1000 undskyldninger for ikke at ligge stille og lukke øjnene. Vi har prøvet at putte på andre måder. Prøvet at undgå at være derinde. Men det dur ikke. Bean er den modigste pige, jeg kender, men hun har og har altid haft et stort tryghedsbehov – og i min optik er det helt hul i hovedet at gennemtvinge en ‘godnat og sov godt’ putning for et skrigende, ulykkeligt barn. Jo, måske falder hun i søvn til sidst (jeg skriver ‘måske’ for hun er endnu stædigere end jeg er!), men det er jo fordi hun resignerer, affinder sig med at ingen vil hjælpe hende, at hun er alene med sin utryghed og frustration. Man ved, at børn, der har grædt voldsomt, kan reagere ved at falde i dyb søvn. Det er det biologiske systems måde at skåne den lille bevidsthed på.

Så. Vi sidder. Og bliver nappet i armene i et sted mellem 30 og 90 minutter. Hver eneste aften. Fordi det er det, Bean har brug for, for at falde i søvn på en god og rolig måde. Og vi ved, at vores søvn bliver afbrudt på et eller andet tidspunkt i løbet af natten. Fordi Bean har brug for det endnu.

Men det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg glæder mig til den dag, hvor jeg kan smide mit imaginære Milestone-kort og bekendtgøre, at NU sover vi alle tre en hel nat i streg.

 photo beanspam_zps750b823c.jpg
Det kan godt være, hun ikke sover optimalt – men det gør en del mindre, når hun er så skidesød, altså! (Og helt vildt lille på de her billeder)

Hvornår sov jeres børn igennem en hel nat? (Jeg lover ikke at fnyse og vrisse noget surt og indebrændt, hvis I skriver 6 måneder. Jeg sov tilsyneladende allerede igennem da jeg var 5 uger, så jeg giver klart Kæreste skylden for Beans afbrudte soveri!)

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

31 kommentarer

 • Min datter gjorde det et par gange da hun var et par uger. Og nu er hun igen begyndt, en sjælden gang i mellem (9mdr) men vi har også haft måneder helt uden nattesøvn

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Ahmen, er det ikke dejligt med nætter helt uden rigtig søvn?! Krydser fingre for, at din datter har et bedre sov-igennem-hjerte end min!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Altså, ud over amme-opvågning og korte find-min-sut har vi ikke haft natteroderi. Tror det kan tælles på to hænder (men jeg kan have fortrængt det?) Til gengæld droppede hun aldrig natamningen før det var helt slut.

  Vi er “godnat og sov godt”-puttede. Vi bruger god tid på godnatritualet men så er det godnat. Men det er ikke det samme som at hun får lov til at skrige sig i søvn!! (Og i perioder har hun brug for en ekstra sang og putning og så får hun det selvfølgelig)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Jamen, der ER jo børn, der bare er bedre sovere. Og som kan falde i søvn på egen hånd uden at blive vildt ulykkelige og frustrerede og skrige og råbe. Jeg tror personligt ikke på godnat og sov godt-metoden, men forskellige forældre og børn har jo i sagens natur brug for forskellige løsninger.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Altså. Det er sket… En håndfuld gange. Og her kalder vi det at sove igennem, hvis den lille pige på snart 20 mdr sover til 5.30 i egen seng! Hovedreglen er dog, at en (oftest mig – sover fædre partout tungere?) henter den lille my i løbet af natten, hvorefter hun som Bean sover fint hos os… Også i en str. 140 seng og det er bare ikke så spændende mere, som det var i starten. Putningen trækker tænder ud og involverer rævesøvn hængende ind over sengekanten 🙂 men som du, mærker jeg klart et tryghedsbehov fra min lille pige og kunne ikke drømme om at gå fra hende, før hun er klar. Og det bliver de! Så fuld forståelse og en masse positive tanker herfra 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Dejligt at høre, at vi er flere! Jeg tror bestemt, at vores evolution har gjort moderdyret mere årvågent på barnet (medmindre faren sover alene med afkommet!) Nej, en større seng må være svaret. Og hold nu op, hvor bliver man dygtig til at rævesove og så på ninja-stille facon snige sig ud af soveværelset!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi Kjeldgaard

  Føler med dig…afbrudt nattesøvn, er noget fanden har skabt.
  Jeg har 4 børn( alle piger) som har sovet igennnem på forskellige tidspunkter.

  Nr 1! Var 8 uger
  Nr 2 var 8 uger
  Nr 3 var 14 dage gammel( jeg troede ganske enkelt hun var død!!!)
  Nr 4 var 2 år og 6 mdr og jeg var askegrå i ansigtet med monster sorte rande under øjnene af mangel på søvn. Jeg sov sammen med hende indtil hun vR 2 et halvt, for hun vågnede mellem 4 og 15 gange hver eneste nat. Det var rædselsfuldt..

  Men herefter har hun sovet som en sten hver eneste nat og vågner hverken ved nytårs skyderi eller massivt torden vejr.

  Der er håb for ude, men jeg føler med dig…..det er fandeme hårdt så længe det står på!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Fire børn. Respekt til dig! Og tak for karma og forståelse – og håb, ikke mindst. Jeg satser stærkt på, at hun på et tidspunkt, gerne inden for det næste år!, finder ud af det dér med at falde lettere i søvn, og sove bedre igennem.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anneli

  Åh, jeg tør næsten ikke skrive det, men lige denne gang, så gør det vel egentlig ikke noget, hvis nemesis læser med… 🙂
  HVER gang læser om Beans søvnvaner (eller mangel på samme), så sidder jeg og tænker “Ååh jeg tror vi har avlet en, der er lige sådan…!”. Nu er hun jo godt nok stadig end ikke 8 måneder gammel, men jeg er stadig oppe/hun er inde ved mig og amme 2 gange HVER nat. Mange har fortalt mig, at det er en dårlig vane, og at hun i princippet ikke har brug for det, men faktum er, at jeg får hende ikke til at sove igen, hvis ikke hun får sin ammetår. Og når det så er sagt, så er det altså heller ikke sådan at hun bare lige hygge sutter lidt – nej, de bliver tømt begge babser, begge gange, og så længe det er tilfældet har jeg altså svært ved at lade mig overbevise om, at hun ikke har brug for det…
  Nå, men natamning eller ej, så har vi en datter, ikke har spildt så meget som eet unødigt sekund på at sove, siden det øjeblik hvor hun kom til verdenen! Hvis hun sover en rigtig, RIGTIG lang lur (og det gælder uanset om det var da hun var helt, helt spæd eller nu i en alder af 7,5 måned), så sover hun halvanden time, men som oftest tæller luren 45 minutter… Og sover hun 3 lure på en dag (som starter kl 06.00, hvis vi har sovet længe), så har hun gjort det virkelig godt!
  Når det så er sagt, så har hun siden hun var 4 uger gammel været utrolig “dygtig” til at gå tidligt i seng, og har sovet som en sten fra kl. 18-18.30-stykker og frem til midnat, hvorefter der så må ammes både kl. 00.30 og kl 03.30 og så står vi op kl 06…
  Af og til har det været relevant at holde hende længere vågen om aftenen, men som regel kvitterer hun bare med at stå op allerede kl 04 eller 05, så det prøver vi at undgå. Indtil videre falder hun endnu i søvn under aften-amningen, og sover så videre i egen seng, så det med putningen går egentlig ret nemt. Men jeg gruer for den dag, hvor hun af den ene eller den anden grund skal begynde at falde i søvn “selv”, for det er ikke noget hun på noget tidspunkt bar praktiseret. Alle lurer i løbet af dagen sker KUN fordi vi traver, og traver og traver rundt med barnevognen….

  Ja, jeg føler med dig Stine – og ruster mig med dit mod og tålmodighed! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tak for tankerne, Anneli. Det lyder bestemt ikke som om, hun er klar til at stoppe med nat-spisningen. Det kommer nok lige så stille i takt med at hun får mere og mere ‘fast føde’. Hold endelig fast i at gøre det, du og I føler er rigtigt – når det føles rigtigt.

   Det er så skønt med børn, der ikke gider at sove… Jeg synes efterhånden Bean er blevet bedre, men nu er der jo også bare en enkelt lur omkring middag at jonglere med. Den lander som regel et sted mellem 1,5 og 2 timer.

   Jeg stoppede med at trave med barnevognen og blev stædig, fordi det blev vinter. Jeg nægtede simpelthen at gå i flere timer hver dag i bidende kulde. Så. Det tog 3-4 dage, hvor jeg stod i gården og rokkede og rokkede med vognen. Men så lykkedes det også. (Halleluja!) Igen. Det er en ‘kamp’ man skal tage, når man selv er helt klar.

   Klem (ps: håber, vi når at ses i løbet af sommeren!)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Janni

  Hold nu op det lyder som en hård omgang.. Kan næsten ikke forstå at du kan hænge sammen. Tror i gør det helt rigtige og smørhullet giver en god tryghed:)
  Kan desværre ikke komme med råd, da min datter sov igennem da hun var 2 mdr.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Hvor er det dejligt at høre – kroppen vender sig til at sove på en bestemt måde, tror jeg, og selvom jeg elsker at kunne sove igennem når Bean en sjælden gang bliver passet, så er det kun når vi har bøvlede nætter, jeg føler mig mærket. Hvor er det skønt for jer med et barn med et godt sovehjerte! Sådan et ønsker jeg mig næste gang 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Uanset hvor meget Penny skreg de første uger, har hun altid været sød til at sove om natten, og det er jeg hende meget taknemmelig for. Hun bliver puttet imellem 20 og 21 og det tager et kvarter-ish. Så vågner hun typisk ved 4-5 tiden og får en flaske, og der er hun monster sulten. De siger, at børn fra 6 mdr kan undvære mad om natten, men det kan jeg altså ikke forestille mig hjemme hos os lige foreløbig. Så sover vi igen, og som regel er hun flink til at falde i søvn, nogle gange ikke, til 6-7 tiden. Så jeg er godt tilfreds, men glæder mig til vi engang er helt færdige med natteroderi. Til gengæld kan jeg virkelig godt frygte, at lykken vender, og vi skal bøvle med alle mulige søvnproblemer senere hen… Kan i hvert fald høre på mange, at det er for tidligt at vide sig sikker 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det gør en verden til forskel, når nattesøvnen bliver mere regelmæssig og man rundt regnet får de timer, kroppen og hjernen har brug for. Og hvor er det skønt, at Penny som regel kan sove fint! Jeg er af den overbevisning, at børn kan undvære mad om natten, når de selv er klar til det. For nogen er det tidligt for andre sent. Jeg synes, jeg fornemmer, du har nogenlunde samme holdning 🙂
   Nyd søvnen – måske vender det på et tidspunkt. Måske ikke. Der er helt sikkert ingen grund til at tage sorgerne på forskud

   PS: Er hun allerede ved at være så stor?! Hold nu op, hvor går det stærkt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Min dreng er 11 måneder og jeg tror ikke han har sovet igennem endnu. Enkelte gange, især før han begyndte at få tænder, sov han helt til 3-4-5-tiden uden at vågne og jeg følte mig helt udsovet ved den tid, fordi min søvn ikke havde været afbrudt. MEN: Planen er at lægge en putteplan/ammestopplan i weekenden og gå igang i næste uge! Med krydsede fingre for succes!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Jeg krydser fingre med dig – men er også nysgerrig på det dér med ammestop 🙂 Er det fordi, det ikke passer ind i hverdagen længere? Eller at du simpelthen bare ikke har lyst længere? Eller fordi I føler at I ‘bør’ stoppe nu, hvor han er knap et år? Jeg er all for at man vælger den ammeløsning, der passer en selv, og hjemme hos os trappede vi langsomt ned i takt med at fast føde blev mere interessant. Men hun fik selv lov til at bestemme, hvornår de sidste par hygge-amninger stoppede (og det gjorde de nærmest fra dag til dag, da hun var lidt over 14 måneder)

   Altså, Bean er 26 måneder, så hvis din søn sover igennem før han er et år, er det da megasejt! Det er skægt som ens søvngrænser rykkes – da Bean begyndte at sove mere regelmæssigt og kun havde et par afbrydelser hver nat, kunne jeg lige pludselig se, hvordan min barsel faktisk var tilbragt i en tåget dis af konstant søvnunderskud. Nåmen. God vind med projektet!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det er nok en kombination af de ting du nævner mht ammestop… Han ammer hver gang han er oppe om natten og intet andet duer end mors barm, og det har været fint nok med mig indtil nu. Men nu er jeg blevet mere bevidst om at jeg har et ansvar mht til at hjælpe ham til et godt søvnmønster – totalt apropos dit indlæg – og i den sammenhæng duer det ikke at skulle op og amme af ren og skær vane. Så tanken er at stoppe helt i samme ombæring fordi jeg også er ved at have fået nok og gerne vil kunne tænke tilbage på det som noget godt og rart for begge parter 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det lyder som den rigtige løsning for jer 🙂 Rigtig god vind med det!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja

  Min datter sov igennem da hun var ca 11 mdr, lige inden mor startdede på arbejdet. Det skal dog siges at hun stadig sover i en seng der står klods op ad vores, med åben adgang til vores seng, så man altid hurtig og nemt kan kravle op i smørhullet, hvis der er behov for det (og det er der som regel altid). Nogen gange kommer hun tidligt ca kl 24, andre gange bliver kl 5-6 stykker inden hun kravler op til mor og far. Men hun får lov til det og vil blive ved med at få lov, lige så længe som hun har lyst og behov for det.

  Når det så er sagt er hun også inde i en periode hvor putningen tager rigtig rigtig lang tid, som i op til 2 timer eller mere ind imelllem. Kommer ellers lige fra en periode hvor det tog 10.15 min og så sov barnet, men nu er det som om hun bare ikke kan give slip. Derfor ligger vi på skift (har turnus til putning, for ikke selv at blive alt for frustreret over at ligge i timer og få musen til at sove) og nuser, synger og holder i hånd og håber på at denne putte-fase snart er over og hun bliver hurtigere/bedre til at falde i søvn selv igen. det skal lige siges at middagsputningen kun tager et par minutter både hjemme og i vuggestuen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det gør nok en forskel for jer, at sengene er så tætte – jeg synes bestemt også det er den bedste løsning med samsovning, hvis og når der er behov. De holder jo nok op af sig selv på et tidspunkt.
   Fårk det lyder som en omgang hardcore putning hjemme hos jer! Jeg krydser fingre for, at det snart bliver lettere og hurtigere igen. Herhjemme er der også turnusordning; det er bare sådan lidt på slump og efter behov. Bean er også let at få til at sove til middagslur (med mindre vi er i zoologiske haver åbenbart)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anja

   Jep er sikker på de ikke gider ligge i smørhullet sammen med kæresten 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   HAHAHA! Præcis! (Og tak for det virkeligt akavede billede, der nu er printet på min nethinde!)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ha ha ha ha fantastisk kommentar.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Åh hvor jeg dog bare føler med jer. Kan det nat roderi da ikke snart få en ende for jer.

  Oline begyndte at sove igennem da hun var omkring et år og har gjort det lige siden. Hun sover igennem 99 % af nætterne og det er virkelig dejligt, for jeg får min nattesøvn hver evig eneste dag.

  Jeg har ingen gode råd, du kender dem alle. God putte og sove vind til jer 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Takker. Jeg tror, at når vi ENDELIG sover igennem engang i fremtiden, så forstår vi slet ikke, hvordan vi gjorde nu. Men det er vildt, hvad man kan vænne sig til!

   Klem

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Monica

  Jeg skulle lige til at skrive nogle velmente råd, men ombestemte mig. Har personligt erfaret, at hvad der fungerer for andre og deres børn, fungerer BESTEMT ikke nødvendigvis for os.
  I stedet faldt jeg endnu engang i svimer over Bean og hendes store, runde, smukke øjne! For pokker, hvor er hun altså skøn!
  God weekend til dig og familien 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Ja, de øjne er lige til at drukne i. Og nu kan de også slå gavtyve-agtige smut 🙂

   Det er så forskelligt, hvad der er det rigtige for den enkelte. Konstruktive råd og gode historier modtages dog altid gerne 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Det er på en måde en lettelse at læse at andre også har det sådan. Ikke fordi man ønsker det for andre, men bare fordi så ved man at man ikke er alene om sådan en hverdag.
  Men…. Det er faktisk slut her. Vi har hevet mælk ud af skinkens diæt i test over flere gange. Så efter vi har gjort det fast sover han nu kontinuerligt igennem hver evig eneste nat. Han har gjort det ind i mellem tidligere, men ellers var det helt samme billede som hos jer. Det er virkelig sært at han sover igennem nu, om det vitterlig skyldes diæten eller bare at han er mere ‘moden’ til det nu vides jo ikke. Men jeg kunne heller aldrig drømme om at lade ham græde sig selv i søvn, never EVER. Så hellere at de er i smørhullet til de ikke har behov for det mere.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Det er lige præcis det, Ida. Man ville kun ønske søvn-ballade for sin allerværste ærkefjende, men så heller ingen andre. Og det er lettere at vide, at man ikke er alene – eller der er noget galt med en selv eller ens barn.
   Hvor er det skønt for jer, at han sover nu! Kan sagtens forestille mig, det må være mærkeligt pludselig at sove. Sådan rigtigt. (Og smørhul med en lille lun krop, der putter sig ind til éen er nu heller ikke det værste i verden)

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Min søn sov igennem første gang, da han var fire uger, og fra ca seks uger, sov han igennem hver nat. Da han var nyfødt og de første uger havde han dog den indstilling, at man var vågen mellem midnat og fem om morgnen…. Men nu sover vi (7-9-13) igennem hver nat. Føler mig meget heldig og aner ikke hvad der har gjort, at han kan sove fra kl. ca 19-20 til kl.6-7 næste morgen, men det er i hvert fald herligt 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Hvor lyder det fantastisk – og hvor er det bare helt igennem skønt for jer, for hold nu op en forskel, søvn gør. Det lyder som om han kom ud med en omvendt døgnrytme, men den fik I hurtigt vendt. Ih – det er så herligt, at der også er den slags børn. Det giver mig håb for en fremtidig, hypotetisk baby.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Postkort fra Provinsen, del II