Noget om kærlighed (vi er jo slet ikke så forskellige)

Spis dansk, for pokker! (Lidt inspiration til sommermad)

Der var engang, hvor friske jordbær var noget, man spiste om sommeren. I dag kan vi få friske jordbær året rundt, men mon ikke de fleste af os i dette forum kan blive enige om, at jordbær er bedst, når de er danske og vi spiser dem en dansk sommeraften? Med mælk. (Nej, jeg kan ikke lide dem med fløde, medmindre den er pisket til skum. So shoot me)

Sæsoner giver god mening, og særligt efter det nordiske køkkens revival er der masser af inspiration til lækker mad med de råvarer, der er omkring os. At spise efter sæsonen giver os en fornemmelse af tid og giver samtidig naturlig variation i vores kost. Jeg har sjældent lyst til tung, mættende simremad i juli – eller til en let salat med stenbiderrogn i oktober. Hvis vi spiser efter sæsonen får vi samtidig de frugter og grønsager, der er allerbedst lige nu og her.

Her på Østfronten går vi efter dansk frugt og grønt i så vid udstrækning som muligt (uden at være religiøse omkring det; bananer tror jeg ikke vi kan få med dansk stempel). Både på grund af friskheden og (klar-parat-puds glorien!) CO2-regnskabet. Det siger sig selv, at en agurk der er kørt ind fra Holbæk ikke sviner helt så meget i det forkromede klimaregnskab end en, der har været hele vejen fra Spanien. Men der er faktisk også en tredje grund til at vælge de lokale råvarer, og det er et sundhedshensyn – der er nemlig langt mindre brug af pesticider (og langt færre, der MÅ bruges) i det danske landbrug end når vi kigger på andre europæiske lande – eller resten af verden, for den sags skyld. Læs mere om det hele hos Michala. For ikke så længe siden kom det frem, at selv frugter som bananer, der jo helt naturligt er pakket ind, indeholder spor af sprøjtemidler. Så for mig giver det rigtig god mening at vælge en vare, hvor jeg har vished for, at der er megen kontrol med den slags usundheder. For nej. Vi køber ikke altid økologisk. Dels gider jeg ikke købe den slatne, øko-agurk, når der er en sprød, frisk dansk fætter lige ved siden af. Dels er det ikke altid, at prisforskellen er til at leve med for mig og for vores økonomi.

Forleden fik vi en kæmpe kasse med lækkerier fra dansk landbrug ind ad døren, og Bean kastede sig entusiastisk over blomkålen (!?!) – en grønsag, som jeg sandt for dyden har et anstrengt forhold til! Med kassen fulgte også et par opskrifter, og i går var vi enormt overskudsagtige og hyggede i køkkenet alle tre med at lave en lækker carpaccio og en mættende salat.

 photo spisdansk_zps62666320.jpg

Særligt carpaccioen var et hit blandt os voksne – den var let at lave, dekorativ og så viste det sig overraskende at blomkål kan smage godt! Næste gang vil vi lave den som tilbehør til (grill)kød.

Til 4 voksne skal du bruge:
500 g danske jordbær
1 lille dansk blomkål
1 lille bundt dansk bredbladet persille
50 g saltede mandler
50 g hel parmesanost
1 spsk balsamicoeddike
2 spsk olivenolie
Peber

Skyl og nip jordbærrene. Skær jordbær og blomkål i tynde skiver og anret dem på et fad.
Skyl persille og fordel bladene over salaten sammen med hakkede mandler og flager af parmesanost.
Dryp eddike og olie over salaten og krydr med peber.

Bum! Klar til at spise.

Til at mætte 4 voksne med salaten skal du bruge:
2 dl bulgur
250 g kyllingebryst uden skind og ben
Bouillon til kogning
1 dansk salathoved fx rød eller grøn egeblad
1 dansk agurk
250 g danske jordbær
200 g danske friskbælgede ærter
Dressing
1 dl piskefløde
Saft af ½ citron
1 tsk sukker
Friskkværnet peber

Kog bulguren som angivet på emballagen og afkøl. Kog kyllingen i bouillon i ca. 30 min. Hæld bouillonen fra og gem det. Findel kyllingen og spæd evt. til med lidt af bouillonen, så kyllingen bliver saftig.
Skyl salaten og slyng den tør. Halver agurken og skær i skiver. Skyl og nip jordbærrene og
halver. Vend bulgur med kylling, salat, agurk, jordbær og friskbælgede ærter.
Pisk fløden til en let skum. Vend med citronsaft og smag til med sukker og peber. Dryp
dressingen over salaten inden servering.

Du kan også vælge at erstatte kyllingen med findelt røget makrel og flødedressingen af rygeost rørt lind med yoghurt naturel og bruge nye, kogte kartofler i stedet for bulgur.

Velbekomme!

Er der nyt fra Østfronten? Følg med på Facebook, via Bloglovin’ og Instagram

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Noget om kærlighed (vi er jo slet ikke så forskellige)