Voksentid på den børnevenlige måde

Tilknytningsteori – nu med video

Bean og jeg har været tilknyttet Københavns Universitets Institut for Psykologi i over et år nu – fordi vi er helt normale.

Det lyder måske syret, men vi (mest Bean!) har været forsøgspersoner i et stort, dansk forsøg om det før-sproglige barns omsorgsrelationer, hvor formålet er at se, om man kan finde en ‘standard’.

Jeg så et opslag hos jordemoderen og blev interviewet to gange før fødslen (så jeg har fagkundskabens ord for, at jeg ligger inden for normalsfæren, skulle nogen tvivle!); dels om min personlighed, dels om min egen barndom og opvækst, fordi det tilsyneladende ofte(st) er tilfældet, at man i høj udstrækning viderefører det, man selv oplevede (og her taler vi igen inden for det ‘normale’)

Bean mødte første gang fagkundskaben, da hun var 10 dage gammel og hendes reflekser og sanser blev undersøgt og filmet. Ved 4, 7, 10 og nu 13 måneder har vi været igennem to forskellige undersøgelser hver gang – og det hele er dokumenteret.

Dels har Bean og jeg skulle sidde overfor hinanden i hver vores stol og kommunikere (på alle tænkelige måder – tale, pludren, nussen, sang, …) i ca. 10 minutter og dels er Beans kognitive, finmotoriske og grovmotoriske kunnen blevet testet ved hjælp af forskelligt ‘legetøj’.

Her, hvor forsøget slutter for vores vedkommende ( dvs. måske bliver vi nogle af dem, der bliver indkaldt til opfølgning om et års tid. Det gad moren godt!), lå der desuden et ekstra element – nemlig et efterhånden klassisk studie i det lille barns tilknytning til en primær omsorgsperson. Det er psykologen Mary Ainsworths ‘Strange Situation‘, der blev udgivet i en bog tilbage i 1967, og som har været brugt i hele verden siden.

Strange Situation-proceduren indebar for 20 minutters observation af Bean, mens jeg og en fremmed forlod og kom ind i forsøgslokalet. Mere præcist oplevede Bean følgende situationer:
  1. Mor og Bean introduceres til forsøgslokalet.
  2. Mor og Bean er alene i lokalet. Mor deltager ikke, mens Bean undersøger rummet.
  3. En fremmed person kommer ind i lokalet, taler med mor, og nærmer sig så Bean. Mor forlader lokalet.
  4. Første separationsepisode: Den fremmede persons adfærd er rettet mod Bean.
  5. Første genforeningsepisode: Mor vender tilbage, hilser og trøster (om nødvendigt) Bean, og forlader så lokalet igen.
  6. Anden separationsepisode: Bean er alene.
  7. Den fremmede person kommer igen ind i lokalet og retter atter sin adfærd mod Bean.
  8. Anden genforeningsepisode: Mor kommer ind igen, hilser Bean og tager hende op. Den fremmede person forlader lokalet.
To aspekter af Beans adfærd observeres:
  1. Mængden af undersøgende adfærd (f.eks. leg med nyt legetøj) hun er engageret i under proceduren.
  2. Hendes reaktion på separations- og genforeningsepisoderne.

Ainsworth identificerede 3 typer af tilknytning – sikker/tryg tilknytning og usikker/utryg tilknytning, der enten kan være ængstelig/ambivalent eller ængstelig/afvisende. Sidenhen er disorganiseret tilknytning også føjet til. Barnets tilknytningsmønster kan på baggrund af Strange Situation kategoriseres som enten trygt eller utrygt.

Et trygt tilknyttet barn vil være undersøgende, når moren (den primære omsorgsperson) er i lokalet og vil engagere sig i den fremmede. Når moren forlader lokalet, bliver barnet synligt oprevet og vil være glad for at blive genforenet med moren. Forskningen tyder på, at et trygt tilknytningsmønster er relateret til veludviklede sociale og følelsesmæssige funktioner senere. (Sammenstykket af det, jeg har talt med psykologerne om, og fra Wiki. Du kan læse meget mere på Dansk Wiki og Engelsk Wiki)


Se et eksempel på Strange Situation her, hvor pigen reagerer stort set på samme måde som Bean:

http://youtube.googleapis.com/v/QTsewNrHUHU&source=uds

Det var helt mærkeligt at sige ‘tak for nu’ til psykologen i torsdags, da vi havde afsluttet vores ‘Strange Situation‘ (hvor Bean i øvrigt reagerede på alle de rigtige måder ift. den trygge tilknytning, så noget må jeg have gjort rigtigt!) Som tak fik jeg en stor æske af Magasins fyldte chokolader og når den er klippet sammen får vi en dvd med klip fra samtlige undersøgelser! Det bliver SÅ spændende at se Beans udvikling fra 10 dage-13 måneder i komprimeret form 🙂

(Og nej, selvFØLgelig er det ikke rart at udsætte sit barn for stressende situationer, der fremprovokerer gråd. Men det er et kontrolleret miljø, hvor adskillelsen max er 3 minutter, og meget kortere hvis barnet bliver meget ked af det og/eller ikke kan trøstes. Og det er videnskabeligt – ikke for ‘sjov’.)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Voksentid på den børnevenlige måde