By popular demand

Øremærkning – nu med barsel

Der har været en del snak om mødre- og fædre- og forældreroller i det sidste år (sikkert også længere tid, men det er muligvis løbet under min radar)

En del af det har handlet om fædre på barsel og øremærkning af 3 måneders barsel til faren.

Det, synes jeg faktisk, er en rigtig god idé.

Jeg er med på, at der er familier, hvor det kan være svært at få til at hænge sammen eller ikke giver så meget mening. Fx hvis far er musiker og derfor i forvejen er hjemme om dagen og i stedet arbejder om aftenen.

Økonomisk? Jamen, hvis der er 3 øremærkede måneder til far, så må det vel også være med løn? Ellers har man skisme 9 måneder før fødslen og al mors barsel til at spare sammen til de 3 måneder, hvor der ikke er fuld knald på fars indtjening.

Jobbet? Hvem – udover statsoverhoveder – har et arbejde, der ikke i en kort periode kan varetages af en anden? Det er snarere kultur end realitet, hvis det ikke kan lade sig gøre.

Mødrene? Vi har nok godt af at overdrage ansvaret til far. Og selvfølgelig kan de passe ligeså godt på barnet som os. Måske bliver det uden matchende outfits. Måske glemmer de pusletasken en dag. Men så er det heldigt, at det næsten altid er til at skaffe en ble/en vådserviet/noget baby kan spise i det danske samfund.

Jeg gad da godt, at jeg havde haft hele foråret med Bean – men jeg under i den grad Kæreste og Bean at få det fine, sjove, kærlige forhold til hinanden, som jeg kan mærke, at de har nu. Han er den første, der skal kysses (= savles til med stor, åben babymund) om morgenen og jeg elsker hvor glad hun bliver, når hun får øje på ham.

Man kunne indvende, at det skulle være frivilligt og at det jo bare er en kulturændring. Men som reglerne er nu, HAR fædrene jo allerede mulighed for at dele 32 uger ligeligt med mødrene. Det sker bare stort set aldrig.

Hvis nu man som udgangspunkt havde 3 måneder til far i sidste del af barslen (hvor barnet kan spise andet end mælk), og der så kunne søges dispensation hvis det var helt umuligt ift. familiesituationen – så  ville det være spændende at se, hvordan familielivet ville tegne sig. Når begge forældre faktisk forstår hvor stort arbejde der ligger i at passe et lille barn. Når begge har muligheden for at opnå den tætte kontakt som kommer af tid i kvantitet og ikke i udvalgte timer af kvalitet.

Jo, det er et indgreb i måden, vi lever på. Men det er afskaffelsen af revselsesretten også. Og rygeloven.  Sikken en masse ballade, der var om dem.

Tænk engang, om 10 år, hvis man ikke kunne forestille sig andet end at både far og mor skulle opleve livet og dagligdagen med et lille barn. Tænk hvis det kunne ændre på antallet af skilsmisser eller brud. Tænk engang…

2 kommentarer

  • Mor har i forvejen tre måneder, som er øremærket, så det virker ikke sindsoprivende at far får sine egne tre. Jeg går dog ikke ind for øremærkning til nogle af parterne. Jeg tror det store ligestillingsproblem i barslen ligger i manglende ligeløn. Hvis det økonomisk bedst kan betale sig at mor mister løn til barselsdagpenge, så er det sådan det bliver. Det andet problem er det fysiske. Så længe det anbefales, at mor ammer til seks måneder, så giver det mest mening, at hun går hjemme. Jeg drømmer om, at man tager det fysiske ud af ligningen og siger, når mor ikke ammer mere så kan barslen gå i gang og de 52 uger kan deles frit.. For det er sgu også lidt surt at mor – fordi hun er mad i seks måneder – skal gå hjemme med lille baby, og far får lov at få de sjovere (hvis du spørger mig) måneder, hvor baby rent faktisk kan noget. Hov, det blev langt, men det er dælme en interessant problematik.

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Se, dét var et interessant forslag. Når amningen ikke længere er eneste fødekilde, så starter forældreorloven. For jo – det er sjovere når barnet er lidt større. Jeg tror dog, at øremærkning er nødvendigt for at vende kulturen, hvis det skal batte noget. Jeg tror nemlig, at en del mødre er meget lidt for at give baby og ansvar og 'retten' fra sig.

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

By popular demand