• Caroline Jacobsen
  • Triplets of Copenhagen *
  • Fit Mom
  • Østfronten
  • ···
Det skal vi lave i vinterferien. Tøffetid, krea, kunst og lækkerier

Langtidsamning, lingeri og tanker om ammestop

[ Reklame – samarbejde med Hunkemöller ]

Der var engang, jeg gik ret meget op i det inderste lag af min påklædning. Og brugte en del penge på den også. Så blev jeg gravid og mor og ammende, og så fik bh’er en anden funktion og formål. Men nu. Næsten 8 år efter min første baby og (måske?) ved den sidste tid af mit sidste ammeforløb, er jeg på vej til at genfinde lysten til smukke bh’er.

Jeg troede egentlig, vi var igang med at stoppe amning for flere måneder siden. Sådan gik det bare ikke, for min mindste lille pige er mindst ligeså glad for ‘mam-mam’ som hendes mellemsøster var. Selvom der over det sidste halve år er skåret naturligt i hyppigheden af amningerne, så hænger de stadig ved. Hver eftermiddag, når vi kommer hjem fra dagpleje, skal hun tanke op på nærhed og kontakt, før hun fortsætter dagen i leg eller læsning eller hoppen. Af og til kræves en ulvetime-nedsmeltnings-forhindrings-tår. Og altid amning lige før sengetid.

De sidste par uger har vi til gengæld afviklet, at hun skulle ammes i søvn. Dels fordi det begyndte at tage en evighed og blev smadder bøvlet. Og dels fordi jeg trængte til at det ikke kun var mig, der ‘var’ den. Det er gået overraskende godt, og hun accepterer at falde i søvn på den måde. Noget tyder endda på, at vi får færre opvågninger i løbet af aftenen, hvilket er en kæmpe lettelse.

Jeg elsker at amme. Det har jeg grundlæggende altid gjort, og jeg er så taknemmelig for, at min krop og mine børn har fungeret i samklang sådan som det har givet mening for os. Det er for længst blevet til tre gange langtidsamning, og jeg har absolut ingen intentioner om at skulle give slip endnu. Ikke om dagen i al fald, for det er den bedste fornemmelse at indsuge nærheden og kontakten med hende efter nogle timers adskillelse. Og fordi jeg ved, at når hun stopper med at amme, så er det endegyldigt slut for mig. Så stopper den sidste, håndgribeligt fysiske forbindelse mellem mig og hende og det er jeg altså ikke klar til endnu. Heller ikke hende. Men jeg fornemmer, at der ikke kommer til at gå så frygteligt mange måneder endnu.

^^Stadig et af mine absolutte yndlingsbilleder. En ammestund fanget af dygtige Frederikke Brostrup

Til gengæld er jeg rigtig klar til at kunne sove igen – og rigtig klar til at stoppe med at amme om natten. Det er så utroligt opslidende at få søvnen afbrudt 3-5 gange hver nat. Og at være en levende sut fra kl 4.30 næsten hver morgen, så alle andre i huset kan sove længst muligt. Så vinterferien bliver der, hvor vi afslutter natamning. Siger jeg nu, velvidende, at hvis hun skriger i raseri og frustration i mere end et par nætter, så er vi nok nødt til at trække den lidt længere. Ligesom vi gjorde med hendes søster.

Ammestop er vemodigt og frigørende på samme tid – og samtidig en oplagt mulighed for at kigge lingeriskuffen igennem. Ikke mindst fordi jeg kan begynde at tænke udover det praktiske aspekt og tilbage i det rent æstetiske. Der er ærligt talt også sket lidt med facon og pasformer efter 3 ammeforløb og de snart 8 år, der er gået, siden jeg blev mor for første gang. Jeg ryddede for nyligt ud, og jeg må konstatere, at jeg mest af alt har bh’er, der er ældre end mine børn. Derfor er jeg igang med at se mig om efter ny inspiration – og nye bh’er – og det er ærligt talt lidt underligt at skulle se på undertøj med andre øjne end ‘kan jeg amme i den’! Nu er jeg ikke just velsignet med en kæmpe barm, så jeg behøver ikke forholde mig til seriøs støtte. Til gengæld er jeg udfordret på pasform, og jeg tror, jeg skal tage tid til at prøve en masse forskelligt, så jeg kan finde det, der fungerer og er både lækkert og komfortabelt, hvor jeg er nu. Det føles på en måde lidt forbudt og ualmindeligt dekadent at kigge efter lingeri til mig selv. Som en slags selvforkælelse, der ikke helt hører hjemme i mit liv. Måske er det netop pointen med det. At man inderst inde har sørget for at forkæle sig selv, selvom ingen kan se det uden på. Det er vel ikke helt skidt? Og desuden et ret fint plaster på såret, når amningen engang er helt slut. Jeg har fundet lidt forårsfine favoritter, som jeg næsten er sikker på ville klæde mig… sådan post-amning.

1 – den gule farve og den fine ryg kan altså et eller andet, synes jeg

2 – sartrosa og brede blondestropper der kan titte frem ved halsudskæringen

3 – bøjleløs bh med pæne detaljer

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Det skal vi lave i vinterferien. Tøffetid, krea, kunst og lækkerier