Langtidsholdbare investeringer - møbler der vokser med fra baby til barn

Fuldamning, friamning og det rigtige tidspunkt at stoppe med at amme

Lillesøster er nu fem måneder gammel, og hun er så småt ved at fatte interesse for vores mad, når vi sidder ved bordet. Armene propelleres frem mod tallerkener og munden smasker med, mens vi andre spiser. Jeg havde egentlig tænkt mig at vente med at introducere hende for fast føde, til vi nåede de magiske 6 måneder, men nu ser vi. Indtil videre må hun få lidt tørt brød at gnave i – og måske lidt grød eller banan.

Både Sundhedsstyrelsen og WHO anbefaler fuldamning i seks måneder, og det har jeg snart gjort ad tre omgange. Det er 18 måneder i alt, hvor det udelukkende har været min krop, der har brødfødt mine piger. Derudover fungerer friamning helt perfekt for os. Ingen holden øje med tiden eller skemaer eller andet – de har fri adgang til mælkebaren så længe de er babyer, og i takt med at fast føde bliver en større del af deres repertoire, bliver interessen langsomt mindre. K stoppede selv, da hun var 13 måneder. E ammede jeg til hun var knap to år. Lillesøster? Det vil tiden vise.

Der er så utroligt mange holdninger til amning. Det er i grunden virkelig mærkeligt, at andre føler, de har ret til at blande sig i hvordan man ammer – det er en sag mellem mor og baby. Og jeg tror fuldt og fast på, at man gør det, der er rigtigt for en selv. Når det er sagt, så ville jeg ønske, der var langt bedre muligheder for at etablere en god ammestart i sundhedsvæsnet, end det efterhånden er tilfældet. For der er så mange, mange flere end nødvendigt, der tvivler på, om de har nok mælk – hvis man ikke ved, at en nyfødt kan rumme noget i retning af et kirsebær i sin mavesæk, så kan man nemt komme til at tvivle på babys mæthedsfornemmelse når det kun er råmælken endnu. At få godt gang i amningen kræver støtte, opbakning og ro, for det er et fuldtidsarbejde i starten. Jeg har altid haft svært ved at forstå konceptet med at time amningerne, medmindre der er tale om babyer med specifikke sundhedsmæssige udfordringer, hvor man skal have helt styr på deres fødeindtag. Ingen af mine piger ville stille sig tilfredse med at skulle vente en halv time ifølge skemaet, når de er sultne NU – og der er ingen grund til at generere mere urolige babyer end højst nødvendigt. Jeg er ret sikker på, at babyer og børn er gode til at appetit- og behovsregulere, når de får muligheden for det. Men altså. Fordi det fungerer bedst for mig med friamning, er det jo ikke ensbetydende med, at det fungerer bedst for alle. 

Hvornår er det rigtige tidspunkt at stoppe med at amme? Jeg tror, det er absolut individuelt. Det vigtigste er at lytte til sin mavefornemmelse og stoppe (eller fortsætte), når det føles rigtigt. Sundhedsstyrelsen anbefaler delvis amning til et år – men WHOs anbefaling er delvis amning til to år, eller længere. Babyer og småbørn har altid godt af modermælken. Også efter deres 12. levemåned. Jeg har – hånden på hjertet – ikke bemærket nogle skæve blikke eller kommentarer, når jeg har ammet E ude, mens hun var større. Da vi var indlagt på hospitalet, hvor hun var omkring halvandet, var både læger og sygeplejersker mere end begejstrede for at vi stadig ammede. Det gav hende (og mig) en ro midt i al sygdommen.

Emilie har næsten lige skrevet et meget fint og personligt indlæg om netop ammestop. Om de tanker og overvejelser man gør sig, når man selv vælger at stoppe – og det slår netop hovedet på sømmet for mig. Det er hendes valg. Det er rigtigt for hende. Ja, hun kunne sikkert have ammet længere, hvis hun ville. Men hvad er meritten i at amme i tre-fire år, fordi barnet synes det er toppen, hvis man selv er ved at knække på det, og næsten ikke kan rumme det? I mine øjne er det gode forældreskab autentisk. Man er også en god mor, når man tager vare på sig selv. Træffer beslutninger, der er svære. Som eksempelvis at stoppe med at amme. Jeg var ikke helt klar, da K stoppede, men til gengæld absolut klar, da E gjorde. Det føles forskelligt fra barn til barn, og hvor længe jeg kommer til at amme endnu er en beslutning, der alene er min i samspil med min yngste datter.

4 kommentarer

  • Johanne

    Tak for interessant indlæg 🙂 Min datter er 13 måneder og vil gerne ammes stadigvæk, især om natten. Jeg vil gerne snart stoppe, tror jeg.
    Stoppede E af sig selv efter to år, eller gjorde du noget særligt for at stoppe amningen?

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Selv tak fordi du læser med! Natamning kan også trække tænder ud! E natammede til hun var næsten 20 måneder (!) og det var mere for hendes skyld og for resten af familiens søvn end noget andet det sidste halve år. Jeg forsøgte at stoppe natamning i flere omgange før, men det var hun bare slet ikke klar til og skreg og kæmpede. Da hun var 20 mdr stoppede vi igen og her var der ingen kamp om natten. Dagsamningen udfasede hun selv et par måneder efter, og det var fint for os begge (omend en smule vemodigt stadig). Jeg har ikke planer om at natamme M ligeså længe, men nu må vi se hvordan hun fungerer… Jeg håber I finder en god løsning for jer begge <3

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • M

    Tak for dejligt indlæg :-* Jeg har netop ammet min datter for sidste gang her til aften. Tror jeg. Hun er præcis to år. Jeg skal starte på noget medicin, hvor man ikke må amme samtidig. Og jeg er så ked af det, for vi nyder begge amningen stadig. Lige nu ved jeg faktisk ikke, hvad jeg helt skal gøre med de følelser. En del finder dem vist fjollede. Fordi jeg netop har ammet i langt længere tid end de fleste. Og jeg har altid friammet. Jeg har været en af de heldige, hvor det med amning har fungeret med det samme ved alle tre (til gengæld hårde fødsler/efterfødsel). Og lige nu har jeg så ondt i hjertet af følelsen af at afbryde noget, som er så fint og givende for os begge. Vores to ældre er starte med at bide mig (hårdt!) i brystet, da de var omkring halvandet, så der er ammestoppet kommet ganske naturligt. Men denne lille frøken har ikke været i nærheden af at bide, så vi fortsatte 🙂 Indtil nu. Av av. Kram til dig

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • Østfronten

      Åh, det er altid ekstra svært når det ikke helt er ens egen beslutning. Det er slet ikke fjollet at føle sådan. Jeg håber, du har roen indeni til at vide, at efter to gode år er det dig og medicin, der er nødt til at komme først. Og jeg er helt sikker på, at I kan finde hygge og nærvær på andre måder <3

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Langtidsholdbare investeringer - møbler der vokser med fra baby til barn