• Caroline Jacobsen
 • Triplets of Copenhagen *
 • Fit Mom
 • Østfronten
 • ···
Samsovning for ekstremt øvede

Legetøj med værdi

Jeg synes, det er skønt at give mine børn gaver og se glæden i deres ansigter. Jeg synes også, at gaver hører sig til, når det er jul og fødselsdag – især for børn. Selvom min søde, tænksomme, store pige forleden sagde, at det vigtigste ved julen jo ikke er gaver. Det er, at man har en dejlig aften sammen og danser om juletræet.

Det bliver dog i stigende grad svært for mig at finde på, hvad jeg skal give pigerne. Jeg tænkte, at det kan være, I er flere derude, der overvejer hvad I skal give jeres børn, så derfor vil jeg dele ud af nogle af vores erfaringer med legetøj eller andre slags gaver, der har masser af værdi. Ikke nødvendigvis i kroner og ører, men i glæde og i mange, mange legetimer. Legetøj som holder til kærlig brug og som bliver fundet frem igen og igen.

legetoej^^Den store pigedukke fra Así // Tumlemøbler til motorisk leg // Yndlings-stabelklodserne fra Wooden Story // Babydukken fra Así

Pigernes smukke dukker fra Así er relativt nye, men har alligevel haft en fast plads i legen stort set på daglig basis i et halvt år. Jeg købte E’s dukke (find den HER) til hendes to-års fødselsdag i sommer og syede og strikkede en garderobe til den af min mormors vintage-dukkeopskrifter. K modtog sin dukke i gave rundt regnet en måned senere. Hun har aldrig rigtig leget med babydukker, og derfor valgte hun en pigedukke, der lignede hende selv (find lignende HER). En med lidt kortere hår, lysende blå øjne og lange ben. Dukken har naturligvis også fået hjemmelavet tøj – en natkjole og en uldfrakke som K’s egen.

Hun sover med sin store dukke hver eneste nat. Hun taler med hende – deler tanker og frustrationer og genspiller samtaler og situationer fra børnehaven eller hjemme i tryg form – og som regel oppe i højsengen. Det var tanken helt fra start, og jeg er så glad for, at det også er blevet virkeligheden. Den dukke er mere end et stykke legetøj. E leger med sin babydukke. Hun ammer, skifter, putter og irettesætter den. Hun bærer den eller kører den i dukkevognen og hun er så herlig at følge fra sidelinjen. En mini-mor, der bruger mine egne ord og handlinger, når hun sidder ved siden af dukkesengen og nusser sin Mimi på hånden for at den skal falde i søvn.

Dukkerne fra Así er ikke billige. Man skal ikke købe dem bare for at købe – man skal vælge dem fordi ens børn er glade for dukker. Jeg har ikke et sekund fortrudt. Kvalitet og udførelse er fantastisk. De håndlavede detaljer gør dukkerne til noget ganske særligt. Jeg har især ikke fortrudt, fordi begge dukker er legetøj, der kommer til at følge pigerne længe, og som allerede nu har en særlig plads i deres hjerter. De kan gå i arv til pigernes egne fremtidige børn.

Udover dukkerne er der naturligvis også andet legetøj, der har holdt interessen i flere år.

Det smukke trælegetøj fra Wooden Story, for eksempel. Stabeltårnet findes løbende frem og til min overraskelse er det både E og K, der finder glæde i at reorganisere klodserne i forskellige former for orden. Stabeltårnet er zen for børn, tror jeg, når de er nået over det stadie, hvor det handler om at få motorikken til at lykkes. Som en bonus er det pænt nok til at have stående fremme. Også i stuen. Det er også et stykke legetøj, der på sigt bliver pakket ned for at kunne overdrages til fremtidige børnebørn.

Tumlemøbler fra bObles er noget, vores børn har brugt timer på. Især Larven, som K fik da hun var halvandet år gammel. Den har været i brug hvis ikke dagligt, så i al fald ugentligt, lige siden.

Vi fandt et legekøkken på et loppemarked for flere år siden. 50 kr skulle vi slippe. Det er grundlæggende en firkantet kasse i træ med en skuffe øverst og to åbne rum nedenunder. Det fungerer perfekt. Nogle er køkkentingene er blevet leget så meget med, at de er slidt op (og kommet på ønskelisten til jul i nye udgaver). En af de ting, der har været brugt allermest er en lille espressomaskine i træ. Jeg har ikke tal på hvor mange kopper kaffe, den har brygget igennem de sidste 3-4 år. Den holder stadig – og er stadig lige sjov.

Til gengæld har vi næsten ikke noget legetøj med batterier i. Det har været en bevidst politik fra starten af vores forældrekarriere, og jeg må tilstå, at jeg er ret godt tilfreds med at være sluppet for alle mulige plastikdimser og dutter. Der har sneget sig lidt ind efterhånden. Lidt loppe-forelskelser fra pigerne og en far, der kan snos om deres fingre. Men stadigvæk er det sådan, at det analoge legetøj er det, der leges allermest med. Batterisagerne, der mest bare har én prædetermineret funktion, er sjove i en begrænset periode, mens det legetøj, der udfordrer fantasien og lader barnet selv forme fortællingerne og funktionerne i legen, det kan følge med i flere udviklingstrin. I al fald hjemme hos os.

Jeg håber, jeg kunne inspirere lidt med nogle af vores favoritter. Ingen børn er ens, men godt legetøj der holder – det holder som regel på tværs af køn og aldre.

2 kommentarer

 • CecilieK

  Her kommer en plastik-anbefaling. Jeg kan som tidligere lærer kun anbefale ++brikker til store børnehavebørn og små skolebørn. Mange skoler bruger dem i indskolingen og de kan både bruges til at lave små regnestykker og bygge fantastiske ting af. Man kan som regel selv vælge farverne men pæne er de altså ikke. Til gengæld er de vildt gode til finmotorik og små hjerner som skal lære.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tak for tip! Jeg har ikke noget mod plastik som sådan – mere plastik-batteridrevet legetøj med en enkelt, prædetermineret funktion 😉 Og ++ har jeg luret på flere gange. Måske vi skulle se, om det var noget for K at dimse med. Hun er i forvejen meget interesseret i bogstaver og tal.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Samsovning for ekstremt øvede