• Caroline Jacobsen
 • Triplets of Copenhagen *
 • Fit Mom
 • Østfronten
 • ···
Halloween i børnehøjde

Bullet Journal (for begyndere)

Er I mon (også) hoppet med på den analoge dille, der har bredt sig de sidste måneder herhjemme? En Bullet Journal. En slags opdateret, personliggjort dagbogskalender. En videreudvikling af de Mayland-kalendere, der endte med at bugne med små noter, tegninger, biografbilletter og andre vigtige skiblerier, når året nærmede sig sin afslutning. Sådan en fulgte i al fald mig fra noget i retning af 7. klasse til 3. g. Og måske i virkeligheden også i min universitetstid, men det kan jeg faktisk ikke huske.

Mon ikke de fleste af os har masser af kalendere. Både de digitale slags, der kommer med pop-up remindere om dagens aftaler, og de væghængte family planner-typer, der holder styr på hele familiens aktiviteter. Sidstnævnte er jeg rigtig stor fan af, for jeg kan bedst få overblikket, når jeg kan se en hel måned på væggen foran mig.

Jeg har i længere tid luret. Overvejet hvad jeg kunne bruge den til og om jeg ville få den opdateret så det gav mening. Om jeg ville bruge den tid, den kræver, for at blive en ordentligt værktøj.

Fra tanke til handling

Nu er jeg hoppet ud med begge ben. Jeg har købt en mini-Moleskine Journal med helt blanke sider, fordi jeg også gerne vil bruge min Bullet Journal som en mindfulness-øvelse med plads til at doodle. Jeg er en komplet nybegynder, men jeg har allerede overgivet mig til konceptet og den langsomhed, som det indebærer. Omhyggeligheden, omtanken og det analoge. Det hjælper på min grounding. Min forbindelse med virkeligheden og mit indre liv. Det kan vi alle have brug for at blive forbundet med af og til, tror jeg. … og så det også en god anledning til at sætte sig ned med en kop kaffe og koncentrere sig i en afmålt tidsperiode om et helt konkret, analogt projekt. Med fokus på kaffe.

23031491_10159526226870375_2567882539327238219_n

Jeg har ikke tænkt mig at vise specielt meget af, hvad der er indeni, for min Bullet Journals indhold er ret privat. Der er nogle grundlæggende, gode idéer til at give overblikket, når man går i gang. At lave et index eller indholdsfortegnelse er noget af det, der gør forskellen fra en almindelig notesbog. Så kan du slå op eller finde det, du har brug for, ud fra sidetal. Derudover er det en god idé at lave en ‘Future Log’, altså et overblik over fx det kommende halve år, en derudover løbende en ‘Monthly Planner’ og ‘Weekly Planner’. Man kan også gå helt ned på dag-til-dag basis. Det springer jeg indtil videre over, fordi jeg fint får det, jeg skal bruge, ved at kunne kigge på en hel uge.

23031639_10159526226920375_8093141696943297570_n

Inspiration

Du kan bl.a. kigge med på dansk hos dygtige Dorte HER eller læse med HER eller den fine introduktion til hele konceptet HER hvis du vil have inspiration. Der er nogen, der er vanvittigt dygtige til layout og til at gøre bøgerne til små kunstværker indeni. Her kan man bruge farligt lang tid på Pinterest og få gode idéer – eller bare holde det helt simpelt. Det behøver slet ikke være så omfattende. Min er fx indtil videre helt uden andre farver end sort. Det er jo det fine ved konceptet. At man helt selv bestemmer indholder ud fra hvilket behov, man selv har. Om det er daglig planlægning og målsætninger for madplaner, træning, livet generelt eller noget helt tredje. Hvordan den skal se ud og organiseres er også op til dig selv. Pointen med en Bullet Journal er med grundlæggerens ord “to help you track the past, organize the present, and plan for the future.”

Der er ingen grund til at blive intimideret over de professionelle og erfarne journal-skrivere, for der er ingen regler for, hvordan en Bullet Journal skal se ud og rumme. Der er ingen, der siger, du skal tegne eller bruge kalligrafi – helt almindelig håndskrift er så fint, og ud fra hvad jeg kan læse, så bliver alles journals med tiden mere organiserede, velfungerende og smukke. Det kræver – som alt andet – øvelse og tid. Det væsentlige er i min optik, at en Bullet Journal er for dig selv. Ikke for nogen andre. Det er ikke en offentlig tilgængelig profil på sociale medier. Den er ikke til skue. Det er en lukket verden, en langsom fysisk tilstedeværelse kun for din skyld. Laver man en fejl, så bladrer man om til næste side.

Så. Hvis andre overvejer at hoppe med på trenden, kan jeg kun anbefale det. Der er noget næsten saliggørende ved at befinde sig et sted mellem hovedet og papiret, og jeg håber, at min Bullet Journal vil afsløre nogle af mine vaner for mig, og fx give mig overblik over, hvad jeg egentlig bruger min tid på.

6 kommentarer

 • ida

  Jeg har overvejet det i så lang tid, set videor om konceptet på youtube, tjekket diverse #bulletjournal billeder ud på instagram og aflagt den lokale boghandler flere besøg for at kigge på forskellige notesbøger. Alt sammen uden at kaste mig ud i det, så nu har jeg besluttet at vente til det nye år! I mellemtiden vil jeg tjekke dine links ud 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Jeg har også brugt et par måneder på at tage tilløb – og det er en god idé at bruge lidt tid på at tænke over, hvad man vil med sin BuJo. Til gengæld tror jeg også, man kan komme til at overtænke det, for i virkeligheden synes jeg det er meget lettere at komme godt igang end jeg regnede med! Det giver dog fin mening at have det som et slags nytårsforsæt. Jeg håber, du også bliver rigtig glad for at skrible, når du kommer igang.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Frederikke

  Jeg tror jeg vil lave en Bullet Journal 🙂 Hvor har du købt din henne? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   DO IT! Jeg gik bare i boghandlen og købte en Moleskine, fordi jeg ikke havde nogen tomme notesbøger på lager, men i princippet kan du bruge enhver notesbog, du har lyst til.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Heidi

  Jeg er i gang med min bullet journal på tredje måned, og er så småt ved at finde min måde at bruge den på. Jeg er stor fan, dejligt at have tanker, lister, mål osv samlet et sted. Jeg bruger den som dagbog og kalender og til at holde styr på to-do lister, madplan, indkøb, personlige mål, fremtidige planer for haven og strikkeprojekter. Jeg leger lidt med layout og “pynt” når jeg har tid og lyst, men har lige nu valgt at have mest fokus på indhold 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Ih, hvor er det altså dejligt at høre fra mere erfarne BuJo’ere, at I er så glade for jeres. Jeg tænker også, det kommer til at tage noget tid at finde sin egen signatur og form, men det er nok også en del af charmen. Jeg har allerede lært en masse af hvad der ikke fungerer for mig – heldigt man bare kan vende et blad og begynde forfra, hvis det går helt galt!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Halloween i børnehøjde