Isak - den bedste ven at sidde på

September-tip: Gratis mini-kokkeskole for børn

Kan du huske stoltheden ved at lave dit første måltid helt selv? Jeg tænker, det handler om en grundlæggende tilfredsstillelse af et urinstinkt om selvopretholdelse, selvom en fem-årig næppe ville reflektere sådan. I al fald ikke direkte adspurgt.

21230897_10159243415550375_248212054888246292_n

Jeg kan godt huske det, og jeg er så glad for at mine forældre lod os have mad-dage derhjemme, hvor min søster og jeg skulle stå for menuen. Som halvstor teenager var det ikke altid lykken at skulle være med i køkkenet, men det har givet mig en grundlæggende forståelse for råvarer og madlavning, som jeg ikke ville være foruden. Så. Tak for det, mor og far. Det er et eksempel til efterlevelse, og lige nu er der en oplagt mulighed for at lade de små komme til fadet.

Hver søndag i september er der nemlig endnu bedre grund til at slå vejen forbi Jægersborggade på Nørrebro end sædvanligt. For udover svært god kaffe og myriader af gode spisesteder og lækre butikker, kan man finde Børnenes Madmarked sammen med Dit Lokalmarkeds hyggelige, cyklende markedsboder. Det foregår lige bagved Relæ mellem 12-14. Og det er ganske og aldeles gratis.

Det er et lille hold kokke fra Københavns Madhus, der guider mini-kokkene igennem enkle opskrifter og det giver en kæmpe selvtillid. K og jeg hoppede på cyklen og kiggede forbi i dag, og det kan virkelig varmt anbefales.

Jeg stod på sidelinjen og så min datter vokse flere centimeter af ren stolthed og ejerskab, da hun på egen hånd lavede en mini-omelet (eller… amulet, som hun kalder det. Jeg har ikke tænkt mig at rette hende lige foreløbig) og plukkede lidt makrel til. At se hende anrette en grønkålssalat med æblestykker, tilsætte honning-olie-eddike-dressing og drysse med tørret løvstikke. Vi spiste begge dele med velbehag – barnet der som udgangspunkt skyer alt, der minder om salatblade, spiste gladeligt de knasende grønkålstykker og lod kun mig få et par smagsprøver.

21314319_10159243415110375_4327434622495439801_n


21231814_10159243415310375_7641330937409670627_n

Kokkene er i børnehøjde, men også professionelle fagfolk og taler med de små kokke om balance i smagen, om tilberedning og anretning og om mad i det hele taget.

Vi købte en røget makrelside og 10 lækre øko-glade-høns-på-græs-æg med hjem, og det var min store 5-årige, der stod for aftensmaden. Bevares, jeg stod ved siden af hende i køkkenet og hjalp med at tænde kogepladen og fjerne makrelskind og æggeskaller, men det var hende, der rørte æggemassen sammen og krydrede den, lavede omeletten og plukkede makrellen – og anrettede det hele på en fin tallerken. Jeg tror aldrig, jeg har set hende så stolt over sig selv, som da hun kunne præsentere den mad, hun havde lavet til sin familie. Lavet helt selv. I øvrigt har jeg sjældent set hende spise mere end i aften.

Så lige nu drømmer hun om at være kok, når hun bliver stor, så hun kan lave mad til os, når vi kommer hjem fra arbejde. Måske hænger drømmen ved. Indtil videre ser vi, om ikke der kan blive plads i kalenderen til flere lørdags-besøg på Jægersborggade i september, og så forsøger vi at indføre en maddag om ugen, hvor hun får lov at lave mad, der matcher hendes alder og niveau.

Tippet er hermed givet videre. Du kan læse mere om konceptet HER

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Isak - den bedste ven at sidde på