• Caroline Jacobsen
 • Triplets of Copenhagen *
 • Fit Mom
 • Østfronten
 • ···
Store indsigter fra små mennesker

Lillesøsters dukke

Jeg har sjældent fået så mange beskeder og forespørgsler, som da jeg viste Lillesøsters dukke frem på min Instagram-profil. Jeg havde under alle omstændigheder tænkt mig at skrive om hendes hjemmelavede tøj, men det er helt oplagt at runde selve dukkebarnet også.

Lille E fik den smukkeste babydukke, jeg nogensinde har set, i 2-års fødselsdagsgave. Jeg har drømt om at give hende den længe – faktisk går drømmen tilbage til hendes storesøster, men eftersom K aldrig har leget med dukker, virkede det ærligt talt tåbeligt at foretage den investering.

Det var dengang. Dette er nu, og lille E elsker sine dukker. Hun leger med dem, nusser om dem, pusler, kører ture med dem i dukkevognen, giver dem mad (og ammer dem af og til, efter behov). De slår sig og bliver trøstet og puttet, når de er trætte. De får kys og kram og en dans af og til.

Hun har været den sødeste dukkemor i langt over et halvt år, så jeg syntes efterhånden absolut, at fødselsdagsgaven kunne være en dukke i en ualmindeligt fin kvalitet.

dsc_0442

Selve dukken er fra det spanske brand Así, der fremstiller dukker i høj kvalitet og med håndlavede detaljer. Derfor er ingen dukker helt ens, og det synes jeg er så skønt. Jeg har valgt en ret stor dukke til lille E, men den vejer næsten ingenting, for kroppen er blød og rar at kramme, og selvom hoved, arme og ben er af plast, så er de både lette og bløde. Især dukkehoveder kan godt blive for tunge og kompakte, synes jeg, men det er absolut ikke tilfældet med dukke Mimi, som lille E har navngivet hende (modellen hedder Leonora hos Así selv). Jeg synes, hun er så fantastisk skøn og tilpas livagtig uden at blive uhyggelig. Hun har det sødeste ansigtsudtryk. Alle dukkerne har deres eget udtryk, så der er masser af muligheder for at finde en favorit. Uanset om det skal være en dukke på 30, 40 eller 60 cm og om kroppen skal være hård eller blød – eller om det skal være en sovende eller vågen lille dreng eller pige.

Jeg brugte en del timer på at lave en fin garderobe til lille Mimi, og det var simpelthen så hyggeligt at sidde og pusle med. Efterhånden er strikkeprojekterne til pigerne lidt større, og dukkestrik er en genial måde at få ryddet ud i garnlageret på. Jeg har både strikket nogle af sagerne fra Paelas lille hæfte med dukkeudgaver af nogle af deres favoritter, men jeg har også freestylet og nedskaleret opskriften til bl.a. Dansekjolen fra Ministrikk. Den måtte det blive efter jeg hørte de tragiske nyheder om Ministrikks grundlægger, Charlotts, alt for tidlige død.

dsc_0454 dsc_0452 dsc_0443 dsc_0458

Det syede tøj er fra de opskrifter, jeg har arvet fra min mormor. De er fra 50’erne og frem til 1960, og fælles for dem er, at de er ekstremt vellavede og nøjagtige – og så er syvejledningen helt basal og absolut uden unødvendige forklaringer. Det er meget tydeligt, at det som det mest naturlige i verden forventes, at syersken kan de fleste teknikker og forstår hvordan man sætter tøj sammen uden at det skal skæres ud i pap. Så opskrifterne giver smukke klæder, men kræver noget know-how. Heldigvis kan jeg stadig huske mine syfærdigheder fra dengang, jeg faktisk hev maskinen frem noget oftere. Jeg sender en kærlig tanke til min dygtige mor, der tålmodigt har vist mig, hvordan den trofaste Pfaff fra 1976 fungerer.

Nogle af dem har jeg selv tilføjet ekstra detaljer, som fx kantebånd inden i uldfrakken (som jeg ville elske at lave i pigernes og min egen størrelse også!) og en helforet overdel i kjolen med wienerlæg. Helt ærligt? Hvem syer ægte wienerlæg og helforer dukketøj? Jeg elsker det – jeg elsker simpelthen det gennemførte og kompromisløse i dukketøjsmønstrene, der er noget mere end et halvt århundrede gamle.

dsc_0448 dsc_0449 dsc_0450 dsc_0464

Der er i øvrigt en kort vejledning i at tilpasse mønstre i størrelse, og nogle af modellerne har jeg lagt lidt ud, eftersom den Dukke Lise, tøjet er skabt til, er lidt smallere i livet om om halsen end Mimi. Bortset fra uldjakken, som jeg købte lidt nyt til, er både syet og strikket tøj blevet til med rester fra mit lager.

Overvejer du selv, om din dukkemor (eller dukkefar) skal have en smuk og elskelig dukke til samlingen? Så er der et godt udvalg af Así-dukker HER – men du kan naturligvis også gå til ‘kilden’ og se hele udvalget HER. Så kan Jette helt sikkert hjælpe dig videre til en forhandler, hvis du bliver forelsket i en bestemt dukke. Jeg lurer faktisk på, om K skal have en af pigedukkerne i julegave, eftersom de matcher hendes lege bedre.

Er du interesseret i lige præcis den dukke, som bor hjemme hos os, så kalder Así hende Leonora, og Lillesøster har netop denne.

2 kommentarer

 • Janne

  Hej, og sikke en fin dukke og endnu finere dukkegarderobe! Jeg kigger efter dukker til min datter, som fylder 1 år i næste uge, kan du anbefale en mindre dukke til den alder? Tak for svar 😊

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tak – de er virkelig smukke og lækre og i god kvalitet, dukkerne fra Así.

   De findes i en del forskellige størrelser, fra 28-57 cm, så jeg tænker at der er flere modeller, der er relevante for en 1-årig (og tillykke i øvrigt!) Både Koke, Popo og Nico-dukkerne er noget mindre end vores Leonora-model (der nu er omdøbt til Mimi), og de er også virkelig nuttede. De er omkring 36 cm og med blød krop. Selv den ‘store’ Leonora på 46 cm vejer ganske lidt, og lille E har intet problem med at bære hende omkring, så disse er endnu lettere og nemmere at håndtere. Du kan finde en del forskellige her: https://www.banditten.dk/162_asi og her: https://lykkeleg.dk/asi

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Store indsigter fra små mennesker