Nye tider - ting man lærer at overkomme

Kulturferie med børn – naturligvis

Lige om lidt er det sommerferie. Faktisk starter vores ferie allerede om to uger, og det er både dejligt og en lille smule stressende med alt det, der skal nås forinden. Denne sommer bliver lidt speciel, for når vi kommer til august, skal min store pige starte i børnehavens storegruppe, og dermed går hun ind i sit sidste ‘rigtige’ barndomsår, inden skolen starter og alting bliver mere skemalagt. Sådan helt bogstaveligt.

Jeg elsker at rejse, og jeg er vokset op med at opleve Europas kulturelle tilbud og variationer sammen med mine forældre og søster. I bil eller med fly har vi smagt og set os igennem Skandinavien, England og en god håndfuld af landene på kontinentet. Den rejseglæde og oplevelsesglæde er blevet en del af mit DNA, og det er noget, jeg ønsker at videregive til pigerne.

For mig skal rejser være levende. De skal byde på nye oplevelser, nye køkkener, nye dufte, anderledes kulturer og sprog. All-inclusive rejser på et resort, hvor man oplever poolen fra forskellige liggestole en hel uge, tiltaler ikke mig. Overhovedet. Så vil jeg egentlig helst være fri og bruge de penge på noget helt andet. Hvis jeg rejser ud, vil jeg lære om det sted, jeg rejser til.

Kulturferier med børn er helt og aldeles muligt, og museer er altså ikke kedelige. Bean elsker at komme på museum og Lillesøster følger glad med, så længe der er ting at se og trapper at klatre på. Det skal naturligvis være en god ferie for både børn og voksne, så dage med back-to-back museumsbesøg venter vi nogle år med, men vi er ret kræsne, når vi vælger rejsemål. Det skal være spændende for os voksne samtidig med, at vi skal kunne tilrettelægge et børnevenligt dagsprogram. Vi har været i Berlin med Bean, da hun var lille og sidste år gik turen til Lesbos og det græske øhav og en skønsom blanding af græsk cuisine, middagslure i det lille stenhus og dyp i poolen, øjenåbnende ture til en kirkegård med gigantiske bunker af redningsveste fra bådflygtninge og flanørens rolige vandren i den smukke, gamle by vi boede ved.

I år tager vi den anden vej og rejser mod kilte, haggis og whisky. Turen går til Skotlands hovedstad Edinburgh, og det er Jonas der har fundet og booket rejse for snart et godt stykke tid siden. Det er – i de 8 år, vi har kendt hinanden – aldrig nogensinde før sket. Hverken at han har taget initiativet og den endelige beslutning eller at det er sket mere end en uge (af og til et par dage!) før afrejse. Han glæder sig helt afsindigt til at komme tilbage til sit elskede Skotland og vise det til sin familie. Der bliver mindre whisky i det for ham på denne tur end tidligere og desuden indlagte middagslurspauser og legeplads-stop. Men vi skal smage lokale specialiteter, opleve nogle af byens mange museer, vandre i de gamle gader og parker – og bestige et lillebitte bjerg. Vi er nok også nødt til at opstøve noget sækkepibemusik for Beans skyld… (don’t ask)

skaermbillede-2017-06-12-kl-10-58-35-am^^Multitasking – rejsesnak, planlægning og fødselsdagsbrunch på Café Livingstone (der i øvrigt er et besøg værd. Mums!)

Jonas fik en rejsebog i fødselsdagsgave, og vi har kigget i Beans fantastiske børneatlas og talt om nogle af de ting, der er i Skotland, så alle er forberedte på forhånd. Det er nøglen, tror jeg, til gode kulturrejser med børn. Forberedelse, forventningsafstemning og fleksibilitet. Måske trænger nogen til en dag, hvor der ikke skal ske andet end at man går en tur og finder en legeplads. Eller også kan man bruge mange flere timer end beregnet på et rigtig spændende sted. Så må man indrette sig efter det. I virkeligheden er det slet ikke så anderledes end livet med børn generelt – og vi er vant til at bruge København på nogenlunde samme måde. Hvorfor ikke bare blive hjemme og vente med at rejse, til vi kan efterlade pigerne hos deres bedsteforældre eller moster? Det er nemmere (og billigere!) og så kan vi planlægge turen uden at tage hensyn til trætte ben og middagslure og spisetider.

Nej tak. Jeg elsker at rejse med mine piger, og jeg elsker at opleve verden gennem deres øjne og i børnehøjde. Det hele bliver bare lidt mere magisk og med en barnlig forundring, der giver mulighed for selv at reflektere. Jeg tror på, det er sundt og skønt for børn at opleve nyt sammen med deres forældre. Det giver perspektiv og læring og en viden om verden og de forskellige måder, mennesker lever på. Det er blevet en del af Beans fortælling om sig selv, at hun spiste en hel tallerken blækspruttearme i Grækenland sidste år, at hun fik gnavesår af sine sandaler og at en vildtfremmed, sød ældre dame hjalp og bar hende, så vi kunne opleve slottet på bakkens top.

I år kan Lillesøster naturligvis følge meget mere med end sidste år, så vi har lidt mere på programmet. Når det er sagt, så skal vi naturligvis have pakket en taske med rejsevenligt legetøj, der kan holde pigerne beskæftiget både på flyet og i den lejlighed, lige midt på The Royal Mile, som Jonas har fundet til os. Det kommer jeg til at skrive et helt indlæg om, for efterhånden har vi fundet nogle gode løsninger, der holder en hel ferie (og også fungerer hjemme eller i sommerhuset, i øvrigt), og det tænker jeg, at I måske er nogen derude, der kan bruge som inspiration?

12 kommentarer

 • Julie

  Åh Edinburgh.. der var jeg på studietur for (hvad der føles som) 100 år siden..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Jeg glæder mig virkelig. Jeg har været i Nordengland flere gange, men aldrig over grænsen. Og jeg satser bestemt på at støde ind i Young Jamie Fraser… mums.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie

  Det lyder som en dejlig rejse!!

  Vil du ikke dele ud af dine tips til nemme ting at have med som holder en hel ferie? Vi rejser om halvanden uge, og mangler i den grad tips til underholdning til vores på 4 år, som ikke fylder alverden:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Dét vil jeg i hvert fald! Jeg har indlægget på tegnebrættet og mangler bare liiiiige at få taget billeder. Der bliver både tips til at pakke tasken til transport og det, der er i kufferten til hele ugen. Jeg satser på at få knipset fotos i dag og få indlægget ud i morgen. (Men jeg kan afsløre så meget, at vi VIRKELIG kan anbefale Playmobils små rejsesæt! Pigerne har leget i mange, mange timer med deres. Du kan finde et godt udvalg her: https://www.eurotoys.dk/site/Playmobil.asp?site=44&v3=Take%20Along )

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke

  God ferie 🙂
  Men jeg forstår ikke hvorfor man absolut skal sætte lighedstegn mellem all uno incusive og inaktiv og kulturløs ferie. Bevares, det billede males i medierne, men det er ikke den eneste sandhed.
  Vi laver en kombi og har gjort det i flere år. Taget det beste fra begge dele, synes jeg. Vi rejser tre generationer sammen og det har været inklusive barn og baby. Det gav overskud til meget andet at vi altid og med kort varsel havde mad ved hånden når de små blev sultne. Samtidigt lejer vi bil, udforsker øerne, har lejet båd og sejlet til småøer i det græske øhav, besøgt både turiststeder, natur, museer og buffeten på hotellet samt de små siderestauranter. Jeg elsker den rejseform hvor vi har trygheden i hotellet og all inclusive samtidig med at vi kan planlægge vores egne ture ud i de lande vi besøger. Vi spiste fx også blæksprutte på en lille lokal fiskerestaurant den ene dag mens vi den næste puttede lillebror på værelset mens storebror forsynede sig i hotellets lækre buffet imens.
  Synes ikke det ene udelukker det andet, all inclusive lyder så vulgært og fordomsfuldt, I know, men det er faktisk kun hvad man selv gør det til 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Jeg er helt med på hvad du skriver. Og jeg er helt enig i, at der er mange måder at gøre det på – pakkerejser er en fin løsning og ofte kan man finde dem til en god pris. All in på det. Mit issue med all inclusive er der, hvor man ikke oplever andet end poolen. Hvor hele ferien foregår på resortet, og hvor man måske max oplever en fremmed kultur fra vinduet i en guidet bustur med dansktalende guide. Jeg kender mennesker, der gør sådan, og det forstår jeg slet ikke.

   Naturligvis skal man gøre, som man vil. Vælge at blive omkring pool og buffet hele ugen, hvis man er helt ligeglad med at opleve nye lande, mennesker og kulturer. Personligt synes jeg, det er en fattig måde at rejse på, hvis man aldrig kommer udenfor hotellet. Eller vælge – som I gør – kombinationen, der giver mulighed for at skabe sin egen rejse og opleve landet mens der er nemme løsninger til de dage, det giver mening. Eller gå udenom og vælge noget helt andet. Der er heldigvis plads til det hele.

   Tak for din kommentar og for input.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Det lyder dejligt. Sådan rejser vi også. Sidste år var vi i Edinburgh med barn på knapt fire. Fantastisk børnevenlig. Vi så både slotte og museer, var til High Tea mv. Vi var også i Nordengland, da rejsen var i kombination med en konference, som jeg skulle til med arbejde. Begge dele kan varmt anbefales. Vi har også tidligere været i både Stockholm og Lissabon med barn. Nu har vi to, men jeg har booket efterårsferie i Sevilla. Man kan sagtens tage på kulturrejser med små børn, som du også skriver. Det gælder om at gøre det på deres præmisser, finde en legeplads, et soppebassin, en bystrand indimellem til pauser. Sørge for klapvogn til evt. lur. Min søn kan stadig huske Stockholm, selvom han kun var to. Han taler også om Edinburgh og selvfølgelig særligt om det B&B vi boede på i Durham, hvor man fik pandekager med is til morgenmad 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Jeg tror, vi er en hel del, der rejser sådan med børn – jeg synes det er skønt, og som du selv skriver, så husker børnene overraskende meget. Åh, Durham er også skøn. Katedralen er så smuk. Jeg var der for snart 10 år siden hos en ven, jeg havde mødt på en rygsækrejse.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Marie

   Det tror jeg også, at vi er mange der gør – altså rejser sådan med børn. Tips til Edinburgh modtages desuden med kyshånd, vi vil gerne tilbage (: Og så vil jeg lige benytte lejligheden til at skrive, at jeg sætter stor pris på at følge med her. Især holder jeg af den meget reflekterede måde, du skriver om dine børns følelsesliv på. Jeg er tit enig i jeres måde at håndtere forældreskabet, kan genkende alt det hårde (og stoltheden, kærligheden mv.), men jeg lærer også noget nyt. Så tak for det. Du virker som en god mor!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Østfronten

   Tak! Det var nogle ualmindeligt rare ting at skrive. Hvor gør det mig både stolt og glad. Tak fordi du læser med.

   … og man er vel ikke en rigtig blogger, hvis man ikke skriver en rejseguide, når man er på tur? Sådan en skal nok komme 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ej, der vil jeg SÅ gerne til en skønne dag 😀

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Nye tider - ting man lærer at overkomme